Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. september 2020
0
365

Cenu Architekt roku (cena ABF a.s) v Českej republike získal Zdeněk Fránek

Slávnostné vyhlásenie výsledkov dvanásteho ročníka súťaže prebehlo 8. septembra v priestoroch Centra architektúry a mestského plánovania (CAMP) v Prahe.
Cenu Architekt roku (cena ABF a.s) v Českej republike získal Zdeněk Fránek

Ocenenie za mimoriadny prínos v oblasti architektúry, za uplynulých päť rokov - cenu Architekt roku 2020, získal architekt a pedagóg Zdeněk Fránek, predstaviteľ organického prúdu českej architektúry, autor desiatok realizácií po celom svete. Čestné uznanie poroty obdržalo brnianske občianske združenie 4 AM, ktoré sa už desať rokov venuje experimentálnym prístupom a rôznorodým aktivitám zameraným na architektúru, mestský priestor a súčasné umenie. Slávnostné vyhlásenie výsledkov dvanásteho ročníka súťaže prebehlo 8. septembra 2020 v priestoroch Centra architektúry a mestského plánovania (CAMP) v Prahe.

V utorok, 8. septembra, sa v Prahe zišli takmer dve stovky priaznivcov architektúry. Medzi hosťami nechýbali minister životného prostredia Richard Brabec, výkonná riaditeľka Zväzu miest a obcí Radka Vladyková, alebo rektor Technickej univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Profesijnú udalosť svojou prítomnosťou podporili aj ďalší zástupcovia škôl a odborných organizácií: Ladislav Lábus, dekan FA ČVUT v Prahe, Pavel Křeček, predseda ČKAIT, či Josef Morkus z MMR.

 

Architekt roku 2020

Cenu Architekt roku vypísala spoločnosť ABF už po dvanásty krát. Cieľom je poukázať na význam a dôležitosť architektúry a jej tvorcov, podporiť kvalitu a odbornú i občiansku angažovanosť na poli architektúry. Hlavná cena Architekt roku je udeľovaná osobe alebo osobám, ktoré sa v období uplynulých piatich rokoch svojím prístupom významne zaslúžili o rozvoj architektúry v Českej republike. Poukazuje na konkrétne tvorivé alebo organizačné počiny, vedúce k vzniku kvalitnej výstavby. Do tohto rámca spadá navrhovanie stavieb, teoretická, vzdelávacia, propagačná, publikačná a popularizačnú činnosť.

Už v júli vybrala odborná porota (architekti Petr Hájek, Adam Gebrian, Marcela Steinbachová, umelkyňa Kateřina Šedá a víťaz minulého ročníka súťaže - architekt Stanislav Fiala) päť finalistov.

Finalisti Architekt roku 2020:

  • Ateliér 111 architekti / Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová, Veronika Indrová
  • Cosa.cz / Markéta Mráčková a Barbora Šimonová
  • Zdeněk Fránek
  • Petr Janda
  • ov-a /Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Na ceremoniáli bolo možné zhliadnuť krátke videá s medailónmi finalistov, doplnené komentárom člena poroty Adama Gebriana.

Ocenenie Architekt roku 2020 získal architekt a pedagóg Zdeněk Fránek (* 1961), ktorý bol na prestížnu cenu Architekt roka nominovaný opakovane.

Zdeněk Fránek

Bývalý dekan Fakulty umenia a architektúry na Technickej univerzite v Liberci (2012-2018) vyštudoval Fakultu architektúry VUT v Brne, následne pôsobil na UHA v Blansku, v roku 1989 založil firmu Fránek Architects. V súčasnej dobe sa venuje projekčnej, publikačnej, výstavnej a pedagogickej činnosti doma aj v zahraničí. Habilitáciu získal v roku 2008 na AVU v Prahe, v roku 2011 sa stal profesorom na VŠUP Praha. Medzi jeho najvýznamnejšie stavby patrí Zámok vo Veľkých Opatoviciach (2007), Kostol cirkvi bratskej v Litomyšli (2010), Kostol cirkvi bratskej v Prahe (2010), Energetická ústredňa No. 6 Ostrava-Vítkovice (2012), CCC - Czech China Contemporary Gallery, Peking (2013), Rodinný dom v Chorvátsku (2014), Výskumné centrum Liko-Noe a hala Liko-Vo v Slavkove pri Brne (2015-2019)...

Zdôvodnenie poroty: “Tvorba profesora Zdeňka Fránka čerpá jak z architektonických (české baroko), tak uměleckých (Paul Klee), ale i přírodních zdrojů (botanika), jež přetavuje do originální, velmi osobité podoby. Patří k nejvýznamnějším představitelům organického proudu české architektury. Jeho stavby se vyznačují sochařskými kvalitami, zároveň, zvláště v posledním desetiletí, odrážejí jeho zájem o ekologii. Citlivě vstupují do daného prostředí, stávají se jeho obohacujícím fenoménem. Jednoduše řečeno, jsou krásné, aniž by se podbízely. Vedle navrhování rodinných domů, muzeí, sakrálních nebo industriálních budov se Zdeněk Fránek věnuje pedagogické činnosti, autorským výstavám, českou architekturu propaguje doma i v zahraničí."

Architekt Zdeněk Fránek
Architekt Zdeněk Fránek
Zdeněk Fránek - Galéria CCC v Pekingu
Zdeněk Fránek - Galéria CCC v Pekingu
Zdeňek Fránek - hala Liko-Vo v Slavkove pri Brne
Zdeňek Fránek - hala Liko-Vo v Slavkove pri Brne
Zdeňek Fránek - rodinný dom Neherovská, Praha - návrh
Zdeňek Fránek - rodinný dom Neherovská, Praha - návrh

 

Zvláštne uznanie poroty - architekt roku 2020

Organizátori súťaže sa snažia oceňovať tiež prácu ľudí, ktorí “stoja bokom”, ale napriek tomu výrazným spôsobom podporujú vznik kvalitnej architektúry. V tomto roku získalo ocenenie združenie 4 AM z Brna, ktoré na ceremoniáli zastupoval Martin Valíček. 


4 AM / Fórum pre architektúru a médiá

Zdôvodnenie poroty: “4AM/Fórum pro architekturu a média je brněnské občanské sdružení, které funguje jako otevřená platforma experimentálních přístupů a propojování architektury i jiných oborů. Od roku 2010 se zabývá soustavně propagací architektury, pořádá různorodé aktivity s architekturou souvisejícími. Provozovalo Galerii architektury v Brně a stojí zároveň i za brněnským kulturním prostorem PRAHA. Jejich nasazení spojené s pořádáním akcí, workshopů, přednášek, diskusí, výstav a akcí ve veřejném prostoru vzbuzuje obdiv a za jejich neutuchající zájem si zasluhují ocenění. Vytváří prostor pro otevřenou společnost a zasazují se o její rozvoj, a to nejen v Brně.”

4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - Dátové tkaniny Michala Kindernaya pre výstavu soachára Miloša Zeta v Dome umení v Brne.
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - Dátové tkaniny Michala Kindernaya pre výstavu soachára Miloša Zeta v Dome umení v Brne.
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - Visiting editors - prednáška v brnianskom kultúrnom priestore Praha
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - Visiting editors - prednáška v brnianskom kultúrnom priestore Praha
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - inštalácia Petra Jambora v brnianskom kultúrnom priestore "Praha"
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - inštalácia Petra Jambora v brnianskom kultúrnom priestore "Praha"
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - kniha nechtěné dědictví
4 AM / Fórum pre architektúru a médiá - kniha nechtěné dědictví


Architekt obce 2020

Neoddeliteľnou súčasťou súťaže Architekt roka je tiež ocenenie Architekt obce, udeľované Ministerstvom pre miestny rozvoj ČR, Zväzom miest a obcí ČR a časopisom Moderní obec. Tento rok je po prvýkrát ocenenie udeľované v spolupráci s Českou komorou architektov a Asociáciou pre urbanizmus a územné plánovanie ČR.

Odovzdávaniu ocenení Architekt obci 2020 predchádzali krátke videá, v ktorých sa bývalí laureáti - Petr Hájek (Architekt roku 2018), Stanislav Fiala (Architekt roku 2019) a Zdeňka Vydrová (Architekt obce 2016) vyjadrovali k významu architektúry. “Architektura je něco, co by mělo přesáhnout život člověka. Vážím si vizí, ale důležité je, aby objekt stál, aby se dal skutečně prožít,” povedal Petr Hájek. “Architekt musí brát v potaz všechno. Každý závan větru, každou myšlenku,“ odkázal mimo iné Stanislav Fiala. Podla Zdeňky Vydrovej sa “architektuře bude dařit tam, kde je vůle měnit prostředí, hledat křehkou rovnováhu mezi soukromým a veřejným a vytvářet místo pro všechny lidi ve společnosti“.

Odborná porota súťaže Architekt obce 2020 diskutovala potenciál kvalitného architektonického rozvoja jednotlivých sídiel a vybrala už v lete päť finalistov súťaže, ktorých pôsobenie považuje pre rozvoj konkrétneho mesta či obce za zásadné. Porota pracovala v zložení: Radka Vladyková - Zväz miest a obcí ČR, Petr Velička - Česká komora architektov, Josef Morkus - Ministerstvo pre miestny rozvoj ČR, Petr Durdík - Asociácia pre urbanizmus a územné plánovanie ČR, Milan Košař - držiteľ ocenení Architekt obce 2019, Regina Loukotová - zástupca ABF, as, Ivan Ryšavý - časopis Moderná obec.

Finalisti Architekt obci 2020:

  • Bratčice - Dan Šamánek
  • Havlíčkův Brod - Aleš Burian
  • Hodice - Milan Nytra a Hana Nytrová 
  • Holasovice - Lubomír Dehner
  • Soběslav - Jaromír Kročák

Cieľom súťaže Architekt obci je ocenenie tandemu architekt - obec a vyzdvihnutie ich úlohy pri procese výstavby. "Chceme ocenit dlouhodobou spolupráci obcí a architektů, která vede k lepšímu prostředí pro život obyvatel," vysvetlila na slávnostnom ceremoniáli štatút ceny Žanet Hadžić z MMR. Vybudovať kvalitné prostredie možno podľa Radky Vladykovej zo SMO len vďaka odvahe územných samospráv. "Důležité je nebát se město rozvíjet a na architektonické a urbanistické otázky si přizvat odborníky," uviedla. "Chce to odvahu nejen radnice, ale i architekta, který musí své názory prosadit. Jen tak lze postupně obrátit veřejné mínění a vést rozvoj správným směrem,“ doplnil Ivan Ryšavý z časopisu Moderná obec spoločne s Petrom Durdíkom z Asociácie pre urbanizmus a územné plánovanie.

Cena Architekt obci 2020 bola odovzdaná architektovi Jaromírovi Kročákovi (* 1958) za mnohoročnú profesionálnu prácu architekta a podporu kvalitnej architektúry v regióne. Ocenená bola predovšetkým jeho spolupráca so samosprávou mesta Soběslav, ktorú na ceremoniáli zastupoval starosta Jindřich Bláha.

Jaromír Kročák

Absolvoval Fakultu architektúry ČVUT, do roku 1990 pracoval v českobudejovickom Stavoprojekte. V roku 1993 založil vlastný Ateliér Kročák, ktorý realizoval desiatky stavieb, predovšetkým v Juhočeskom kraji. Napríklad oceňovanú vostavbu knižnice do hradu v Sobeslavi (2010), rekonštrukciu bývalého hotela Gomel v Českých Budějoviciach (2011) alebo rekonštrukciu domu Štěpánka Netolického v Třeboni (2016). Jaromír Kročák sa aktívne podieľa na architektonickom dianí v juhočeskom regióne, niekoľko rokov bol regionálnym zástupcom Českej komory architektov, zasadá v porotách architektonických súťaží, je členom Pamiatkovej rady NPU v Českých Budějoviciach. Pôsobí tiež ako pedagóg na Stavebnej fakulte ČVUT v Prahe.

Zdôvodnenie poroty: “Porota ocenila zejména dlouho trvající spolupráci architekta a samosprávy města Soběslav, jejímž výsledkem je rekonstrukce náměstí, parku a úpravy několika staveb, včetně obnovy a dostavby gotického hradu či přestavby kina na multifunkční kulturní centrum. Přestože Soběslav není velkým městem, může se chlubit cennými veřejnými prostory a hodnotnými stavbami. Město ve spolupráci s architektem o ně cílevědomě a koncepčně pečuje a jejich hodnoty vyzdvihuje a rozvíjí. V úvahu při tom bere i vliv úprav na mikroklima, provozní náročnost a co nejsnazší údržbu. Nezapomíná ani na zapojení veřejnosti, která projekty spoluvytváří. Nemalou roli v úspěšné spolupráci jistě hraje fakt, že pan architekt je soběslavským rodákem. Oceněný tandem již připravuje další projekt u kostela sv. Víta.”

Jaromír Kročák
Jaromír KročákFoto: Tomáš Halász
Námestie obce Sobeslav
Námestie obce Sobeslav
Architekt Zdeněk Fránek prinpreberaní ceny
Architekt Zdeněk Fránek prinpreberaní ceny
Architekt roku 2020
Architekt roku 2020
Jaromír Krocák - architekt obce
Jaromír Krocák - architekt obce

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím