Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. október 2021
0
1239

Letná architektonická výzva spoločnosti Wienerberger - výsledky súťaže

Úlohou architektov bolo navrhnúť stavbu, na ktorej sa uplatní nový model pálenej škridly Tondach V11.
Letná architektonická výzva spoločnosti Wienerberger - výsledky súťaže

Letná architektonická výzva spoločnosti Wienerberger na návrh stavby s keramickou škridlou Tondach V 11 pozná víťazov. Odborná porota ocenila najlepšie diela architektov a projektantov v kategóriách Rodinný dom a Komerčný alebo verejný priestor. Víťazný návrh vybrala aj spomedzi prihlásených študentov. 

Súťaž sa stretla so záujmom odbornej verejnosti, rovnako ako škridla, ktorá bola jej ústredným motívom. „Záujem o súťaž hodnotím pozitívne. Prostredníctvom tejto výzvy sme chceli architektom predstaviť nový model pálenej škridly Tondach V11, vyzdvihnúť jej vlastnosti i originálny dizajn. Sme radi, že súťaž oslovila aj študentov, ktorí mali tiež možnosť zapojiť sa a vytvoriť návrh použitia tejto krytiny na stavbe,“ zhrnul výsledky architektonickej výzvy Michal Dobrovodský, jeden z členov poroty a zároveň produktový manažér značky Tondach. Do súťaže bolo prihlásených 22 projektov, pričom prihlásiť sa mohli architekti i študenti architektonických odborov.


Víťazov vybrala odborná porota

Úlohou súťažiacich bolo do konca augusta vytvoriť zaujímavý návrh stavby s využitím škridly V11. O víťazoch rozhodovala odborná porota, ktorú tvorili architekti Tatiana Kollárová a Jakub Moravčík a zástupcovia spoločnosti Wienerberger - digitálny produktový manažér Alexander Pintér,  produktový manažér pre značku Tondach Michal Dobrovodský, vedúci predaja pre východné Slovensko Karol Kleščinský a marketingová manažérka spoločnosti Judit Šipekiová. Porota posudzovala najmä celkovú kvalitu architektonického, riešenia, ale tiež koncept a inovatívny prístup. „Polygonálny dizajn so skosením v tvare písmena V láka na preskúmanie možností nového uplatnenia tradičnej keramickej krytiny. Zo širokého portfólia projektov s rôznou architektonickou kvalitou vynieslo hlasovanie poroty napriek tomu do finále zdravo konzervatívne projekty. Víťazný návrh rodinného domu a horských kúpeľov ilustruje využitie tradičného materiálu v prírodnom kontexte, pričom abstrahované línie škridly nechávajú vyznieť čisté formy stavieb v krajine,“ hodnotí víťazné diela člen poroty Ing. arch. Jakub Moravčík. 


V kategórii Rodinný dom zaujal porotru návrh architekta Filipa Pipišku z ateliéru Performa Architects, ktorý získal finančnú odmenu vo výške 1000 €. Projekt definuje strohá geometria a efektívne priestorové riešenie. Drevený obklad nočnej zóny, splývajúci s prírodným prostredím, kontrastuje s bielou omietkou spoločenskej časti domu. Presklené steny priamo prepájajú obe časti so záhradou. „Nižší, lineárny trakt zakončuje extenzívna zelená strecha, ktorá vytvára príjemný kontrast so sedlovou strechou pokrytou práve novou strešnou krytinou Tondach V11 v matnej čadičovej farbe,“ popisuje návrh autor Filip Pipiška. Zvolená krytina dopĺňa prírodné materiály, geometria škridly zároveň oživuje a štrukturuje plochu šikmej strechy a vytvára kontrast ku tradičnej forme domu.

 

V kategórii Komerčný alebo iný verejný priestor zvíťazil návrh Ing. arch. Ľudmily Balážovej a Ing. arch. Erika Blaha z ateliéru LEA | Ľudmila & Erik Architekt, ktorí návrh spracovali v spolupráci s Ing. Petrom Slamkom. Introvertná stavba horských kúpeľov napriek prepojeniu s krajinou vytvára pre svojich návštevníkov intímne prostredie, orientované do centrálneho átria. „Tondach V11 vo farbe engoba matná čierna sa stáva dominantným prvkom stavby. Tmavý štrukturovaný povrch kontrastuje so svetlým, prívetivým interiérom,“ opisuje návrh Erik Blaho. Strešná krytina je vnímateľná z každého uhla pohľadu, a to z exteriéru i z átria a stáva sa tak neoddeliteľnou súčasťou stavby a architektúry. Nosnú konštrukcia a interiér tvorí z väčšej časti drevo. Ostatné prvky sú z pohľadového betónu. Tento návrh bol taktiež ocenený odmenou vo výške 1000 €. 


Špeciálna cena pre študentský návrh 

Spomedzi študentských návrhov najviac zaujalo dielo Erika Zuriana, ktorý študuje na Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Získal špeciálnu cenu v hodnote 500 eur. 

 

Škridla Tondach V11

Vzhľad nových škridiel V11 vznikol v spolupráci so špičkovým dizajnovým štúdiom F. A. Porsche. Charakteristický skosený povrch v tvare písmena V spája ostré línie s tradíciou rokmi overenej kvality pálenej krytiny. Číslo 11 v názve výrobku značí počet škridiel potrebných na pokrytie jedného metra štvorcového strešnej plochy. Písmeno V zas charakterizuje vzhľad krytiny. Povrch škridly tvoria tri hladké roviny, ktoré vytvárajú dve vírazné línie. Krytina sa vyrába v povrchovej úprave engoba v troch farebných prevedeniach – čiernej, titánovej a čadičovej. Polygonálny tvar integruje odvodňovací kanálik priamo škridly a a fazetovanie vytvára na streche ostrý lom svetla a tieňa. Dizajn škridly V11 získal ocenenie Red Dot Award 2020.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím