Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. apríl 2019
0
699

O novej podobe zrútenej veže Katedrály Notre Dame rozhodne architektonická súťaž

O novej podobe zrútenej veže Katedrály Notre Dame rozhodne architektonická súťaž

Informoval o tom dnes francúzsky predseda vlády Édouard Philippe. “Pôvodná konštrukcia je navždy stratená a nie je možné vytvoriť jej presnú repliku,” zdôraznil. Philippe vidí východisko v architektonickej súťaži, ktorá bude mať za úlohu nájsť najlepšie riešenie “pri zohľadnení techniky a výziev súčasnej doby.” Čo tým presne myslel, bude zrejmé až po zverejnení podmienok pripravovanej súťaže.

93 metrová veža sa v pondelok zrútila po požiari, ktorý sa začal šíriť na jej základni a zasiahol krov zo stovkami dubových trámov. Drevená konštrukcia, ktorej najstaršie časti pochádzali z 13. storočia bola takisto kompletne zničená.

Philippe povedal, že cieľom architektonickej súťaže je nájsť adekvátnu podobu veže a čo najskôr je znovu postaviť. Dodal, že úrady zatiaľ nemajú k dispozícii odhad celkových nákladov na renovačné práce.

Pôvodný sanktusník - štíhla veža nad krížením hlavnej a priečnej lode katedrály (franc. flèche) - bol postavený v 13. storočí, pravdepodobne medzi rokmi 1220 a 1230. V priebehu piatich storočí oslabená a ohnutá konštrukcia bola v roku 1786 odstránená. Vežička v takej podobe, v akej sme ju donedávna poznali bola výsledkom rekonštrukcie katedrály 19. storočia. Eugène Viollet-le-Duc rozhodol postaviť subtílnu drevenú konštrukciu opláštenú oloveným plechom. Celá veža vážila 750 ton.

Philippe po rozhovore s prezidentom Emmanuelom Macronom o plánoch na obnovu povedal: “Súťaž nám umožní položiť si otázku, či by sme mali dokonca obnoviť vežu, ako ju vytvoril Viollet-le-Duc."

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok povedal, že chce, aby bola katedrála zrekonštruovaná do piatich rokov, čo je tvrdenie viac než optimistické. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že reálne pôjde o značne zdĺhavejší proces. Viac informácií by malo byť známych po dnešnom špeciálnom zasadaní vlády venovanému požiaru Notre Dame. Francúzska vláda uviedla, že na rekonštrukciu katedrály bolo doteraz vynaložených 880 mil. EUR.

Vežička, tak ako sme ju donedávna poznali
Vežička, tak ako sme ju donedávna poznaliFoto: Wikimedia
Náčrt zničenej drevenej konštrukcie
Náčrt zničenej drevenej konštrukcieFoto: Wikimedia
Moment zrútenia konštrukcie
Moment zrútenia konštrukcieFoto: Thierry Mallet/AP
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím