Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. apríl 2020
0
1010

Súťažný dialóg na obnovu Námestia SNP a Kamenného námestia v Bratislave - výber finalistov

Do záverečného výberu postúpili štyri zahraničné ateliéry.
Súťažný dialóg na obnovu Námestia SNP a Kamenného námestia v Bratislave - výber finalistov

Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a Generálnym investorom Bratislavy (GIB) vyhlásilo v decembri 2019 medzinárodnú súťaž realizovanú formou súťažného dialógu na obnovu dvoch frekventovaných námestí – Námestia SNP a Kamenného námestia.

 

Medzinárodná súťaž realizovaná formou súťažného dialógu s prvkami súťaže návrhov sa na Slovensku realizuje prvýkrát.

O účasť v súťažnom dialógu na začiatku prejavilo záujem 23 architektonických tímov. Odborná komisia vybrala 4 tímy, ktoré získali za svoj profesijný prístup k tvorbe návrhu riešenia najvyšší počet bodov.

Podmienky na zaradenie do súťaže z uchádzačov splnilo 17 architektonických tímov z Česka, Holandska, Nemecka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Španielska a Veľkej Británie.

Záujem ateliérov z celej Európy naznačuje, že architektonické a urbanistické súťaže majú potenciál pritiahnuť tímy, ktoré dokážu zvýšiť kvalitu v prístupe k riešeniu verejných priestorov.

Hoci dnes námestia tvoria v rámci štruktúry mesta spojitý priestor, aktuálnym dopravným riešením nie sú dostatočne funkčne prepojené. Námestia majú bohatú kombináciu rôznych funkcií a služieb – pošta, nemocnica, reštaurácie, galéria, multifunkčný priestor v Starej tržnici a ďalšie. V súčasnosti však exteriérový priestor vo výraznej miere nereaguje na prítomnosť jednotlivých prevádzok, slúži skôr ako prechodové územie pre peších a prestup na MHD.

Základnými princípmi, ktoré je potrebné na námestia priniesť je zvýšenie prehľadnosti, čistota, bezpečnosť a pobytovosť, uprednostnenie pešieho a cyklistického pohybu, vytvorenie možností pre trávenie času v území, doplnenie sedacieho mobiliáru a zelene.

 

Tímy mali v tejto fáze dialógu predložiť 3 referenčné projekty, ktoré sa hodnotili podľa nasledovných kritérií
⦁ A. Riešenie urbanistických vzťahov, krajinárskych úprav a koncepcie dopravnej a technickej infraštruktúry.
⦁ B. Architektúra, riešenie verejných priestranstiev a kvalita adaptácie/regenerácie priestorov/ objektov.
⦁ C. Efektívnosť, hospodárnosť, ekológia riešenia a vhodnosť voľby profesijného postupu.

 

4 tímy, ktoré získali navyšší počet bodov (zoradené bez ohľadu na poradie):
Atelier Loidl Landscape Architects Berlin; BPR Dr. Schäpertons Consult (Nemecko), ateliér Loidl je okrem iného autorom parku Gleisdreieck v Berlíne (https://atelier-loidl.de/en/gleisdreieck-westpark-berlin)
REHWALDT LANDSCAPE ARCHITECTS (Nemecko), ateliér Rehwaldt Landscape architects je okrem iného autorom hlavného námestia v Halle (https://www.rehwaldt.de/projekt.php?proj=MHL)
Rusina Frei, s.r.o. OMGEVING cvba MINT (Česká republika), ateliér Rusina Frei je okrem iného autorom obnovy nábrežia rieky Loučné v Litomyšli (https://www.rusinafrei.cz/project/obnova-nabrezi-reky-loucne-v-litomysli/)
Sadar + Vuga d.o.o. (Slovinsko), ateliér Sadar + Vuga je okrem iného spoluautorom bulváru Slovenska cesta v Ljubljane (https://www.sadarvuga.com/project/slovenska-boulevard/)

 

Členovia medzinárodnej komisie 

Členovia komisie:
Matúš Vallo, primátor Bratislavy
Zuzana Aufrichtová, starostka Starého mesta
Igor Marko, slovensko-britský architekt
Michal Fišer, architekt z Českej republiky
Marko Studen, architekt pôsobiaci v Slovinsku
Daniel Zimmermann, rakúsky krajinný architek
Pierre Alain Trévelo, architekt pôsobiaci vo Francúzsku

Náhradníci členov komisie:
Antonín Novák, architekt z Českej republiky
Juraj Šujan, architekt a poradca primátora Bratislavy
Michal Marcinov, krajinný architekt pôsobiaci na Útvare verejného priestoru v MIB, člen projektu Živé námestie
Roman Žitňanský, architekt pôsobiaci na Útvare verejného priestoru v MIB

 

Postupujúce tímy budú spolupracovať s aktérmi zainteresovanými v danom priestore

Súťaž na obnovu Námestia SNP a Kamenného námestia je vyhlásená od decembra minulého roka a prebieha formou súťažného dialógu, ktorý sa na Slovensku realizuje vôbec po prvýkrát.

Súťažný dialóg je forma architektonickej súťaže, ktorá pri tvorbe súťažného návrhu umožňuje komunikáciu medzi všetkými zúčastnenými stranami, ktoré sú zainteresované v danom priestore. Dialóg slúži na priblíženie témy participujúcim architektonickým tímom od všetkých zúčastnených strán.

Projekt revitalizácie Námestia SNP a Kamenného námestia je v porovnaní s inými zadaniami zameranými na návrh verejných priestorov výnimočne komplexný v otázke dopravného riešenia, historickej a politickej dôležitosti miesta a zohľadnenia nárokov veľkého množstva miestnych aktérov.

Použitie súťažného dialógu umožní získať návrh, ktorý tieto faktory bude zohľadňovať a riešiť v maximálnej miere a s väčšou istotou, než by sa dalo očakávať pri predkladaní návrhov prostredníctvom štandardnej anonymnej súťaže návrhov, pri ktorej nie je možné o návrhu rokovať v priebehu jeho spracovania. Práve možnosť priebežného formulovania zadania na základe návrhov uchádzačov a možnosť rokovať o týchto riešeniach vo všetkých ich aspektoch je hlavnou výhodou súťažného dialógu.

V druhej etape súťažného dialógu štyri vybrané tímy vypracujú súťažné návrhy. Skôr ako sa pustia do práce na návrhoch, prebehne konferencia so všetkými zúčastnenými aktérmi - expertmi, lokálnymi aktérmi a komisiou. Kvôli aktuálnej situácii s koronavírusom v celej Európe bude konferencia prebiehať online. Nadväzujúci proces tvorby návrhov bude prebiehať v jeseň.

 

O všetkých ďalších etapách budeme informovať ihneď, keď sa o výsledkoch dozvieme. Zaujímavé budú najmä na grafické prezentácie...

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím