Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. november 2019
0
190

Výsledky Národnej ceny za študentský dizajn 2019

29. ročník Národnej ceny za študentský dizajn vyhodnotený.
Výsledky Národnej ceny za študentský dizajn 2019

Národná cena za študentský dizajn oslavuje dvadsiate deviate výročie.

Prvýkrát bola vyhlásená Design Cabinetom CZ v roku 2008. Nadväzuje však na súťaž, ktorú organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum Českej republiky. Mladí dizajnéri všetkých typov škôl súťažili o Národnú cenu za študentský dizajn a o ocenenie Vynikajúci študentský dizajn a Dobrý študentský dizajn.

Od roku 2012 je súťaž medzinárodná. Ďalšia zmena nastala v roku 2014, kedy sa rozdelila na dve časti - na odbory patriace pod oblasť vizuálnej komunikácie a oblasť produktového a industriálneho dizajnu. 

Vyhlasovateľom tohto ročníka súťaže sú Design Cabinet CZ, nadácia SUTNAR - NADÁCIA RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015.

Rok 2019 patrí prácam v širokej škále produktového dizajnu (nábytok pre interiéry a exteriéry, interiérové ​​doplnky, sklo, porcelán, keramika, svietidlá, stolovacie prvky, varné nádoby, sanitárne predmety, hračky, športové potreby, obaly s dôrazom na konštrukciu, hudobné nástroje, didaktické potreby, hobby ai.), industriálneho dizajnu (dizajn spojený s konštrukčnými prácami, náradie, zdravotnícka technika, transportný dizajn, strojárstvo, technológie, poľnohospodárska technika, staviteľstvo ai.), úžitkového umenia, umeleckého remesla a ARTDESIGN (textilný a odevný dizajn, obuv, odevné doplnky, módne doplnky, šperk, rôzne autorské predmety ai.), architektúry, riešenie súkromných i verejných interiérov, scénografia, úprava krajiny.

Do tohto ročníka sa prihlásilo 192 autorov so 183 prácami, z 13 univerzít a 12 vyšších odborných škôl a stredných odborných škôl. Ich prácu hodnotili tri nezávislé poroty: národná vysokoškolská porota bola zložená z pedagógov vysokých škôl a univerzít, národná stredoškolská porota zložená z pedagógov stredných a vyšších odborných škôl a medzinárodná porota bola zložená z kurátorov múzeí, nezávislých expertov a najlepších profesionálnych dizajnérov ČR. Celkom hodnotilo študentské práce 59 profesionálnych vysokoškolských a stredoškolských pedagógov, produktových a industriálnych dizajnérov, expertov a kurátorov dizajnu.

Národné poroty nominovali pre rozhodovanie medzinárodnej poroty 107 prác. Medzinárodná porota potom v niekoľko kolovom hodnotení udelila Národná cenu za študentský dizajn 2019 * GRAND, Národnú cenu za študentský dizajn 2019 * JUNIOR, sedem ocenení Excelentný študentský dizajn 2019 a pätnásť cien Dobrý študentský dizajn 2019.

Víťaz Národnej ceny za študentský dizajn 2019 * GRAND Jaroslav Prchal z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ZČU v Plzni získava cenu Českých centier (týždenný rezidenčný pobyt v niektorej z európskych metropol so sídlom Českých centier), pobyt v Art Campe Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnar ZUČ v Plzni, výrobky firiem Tescoma s.r.o., IKEA ČR, s.r.o., knihu Materiology, voľný vstup do knižnice materiálov Matério a ročné predplatné časopisov Architect a Brand & Stories.

Autor: Jaroslav Prchal

 

Víťazka Národnej ceny za študentský dizajn 2019 * JUNIOR Nikola Kolářová zo Strednej umeleckopriemyselnej školy sklárskej v Železnom Brode dostane pobyt v Art Campe Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ZUČ v Plzni, knihu Materiology, voľný vstup do knižnice materiálov Materia, výrobky firiem Tescoma s.r.o., IKEA ČR, s.r.o. a ročné predplatné časopisov Architect + a Brand & Stories.

Autor: Nikola Kolářová

 

Ocenenie Excelentný študentský dizajn získali Filip Krampla a Valeriea Shveikina z Fakulty umenia a dizajnu UJEP v Ústí nad Labem, Šárka Ištvánová, Elena Pavlenko a Lucia Kopřivová z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ZUČ v Plzni a Magdaléna Fousová s Tomášom Havlom z Fakulty architektúry ČVUT v Prahe. Dostanú pobyt v Art Campe Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ZUČ v Plzni a výrobky firiem Tescoma s. r. o. A IKEA SR, s. r. o.

Autor: Magdaléna Fousová
Autor: Šárka Ištvánová
Autor: Filip Krampla
Autor: Valeriea Shveikina
Autor: Tomáš Havel
Autor: Lucia Kopřivová
Autor: Elena Pavlenko

Zvláštne ceny udeľujú dekani vzdelávacích inštitúcií, profesionálne združenia, múzeá a odborné časopisy. Cenu Design Exit udelil dekan Fakulty umenia a dizajnu Univerzity Jána Evangelistu Purkyně v Ústí nad Labem (30 000 Kč) Alene Liškovej z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara, dekan Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ocenil (po 10 000 Kč) Leonu Královú zo Strednej umeleckopriemyselnej školy sklárskej v Kamenickom Šenove, Luciu Horákovú z Fakulty architektúry ČVUT v Prahe a Tomáša Starého z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara, Cenu riaditeľa Ústavu konštrukcií Fakulty strojného inžinierstva VUT v Brne (5 000 Kč) dostal František Dvořák z Fakulty multimediálnych komunikácií UTB v Zlíne, Cenu riaditeľky Umeleckopriemyselného múzea (odkúpenie vybraného exponátu do múzejných zbierok za primeranú cenu) získala Terézia Lexová z Vysokej školy umeleckopriemyselnej v Prahe, cenu riaditeľa Národného technického múzea (odkúpenie vybraného exponátu do múzejných zbierok za primeranú cenu) Jaroslav Prchal z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara, Cenu Únie profesionálnych dizajnérov ČR Tom Šindelář z Vysokej školy umeleckopriemyselnej v Prahe, Cenu Spoločnosti priateľov Umeleckopriemyselného múzea (5 000 Kč) študentka AVE ART Ostrava, súkromnej ​​Strednej umeleckej školy a Základnej umeleckej školy Anna Maria Kohutová a Cenu brnianskeho štúdia DesignATAK Jan Maxmilián Blšťák z Fakulty multimediálnych komunikácií UTB v Zlíne (dvojtýždňová platená stáž v štúdiu a knihu Kobobook).

Autor: Alena Lišková
Autor: Lucia Horáková
Autor: Leona Králová
Autor: Tomáš Starý
Autor: František Dvořák
Autor: Jan Maxmilián Blšťák
Autor: Terézia Lexová
Autor: Jaroslav Prchal
Autor: Anna Maria Kohutová
Autor: Tom Šindelář

 

Tento rok udelil tri ceny taktiež Design Cabinet CZ - Kataríne Rydlovej a Magdaléne Fousovej z Fakulty architektúry ČVUT a Filipovi Kramplovy z Fakulty umenia a dizajnu UJEP v Ústí nad Labem. Dostali odbornú literatúru a PR podporu.

Autor: Magdaléna Fousová
Autor: Filip Krampla
Autor: Katarína Rydlová

Firmy IKEA ČR, s.r.o. a Tescoma s. r. o. darovali svoje produkty víťazom národných cien a tiež tým, ktorí získali ocenenie excelentný študentský a dobrý študentský dizajn.

Žurnalisti udelili Cenu novinárov Magdaléne Fousovej z Fakulty architektúry ČVUT.

Autor: Magdaléna Fousová

 

Verejnosť hlasovala prostredníctvom Inštitútu IH21. Najvyšší počet hlasov medzi prácami z vysokých škôl a univerzít získala Paula Benčaťová z Vysokej školy umeleckopriemyselnej v Prahe a medzi vyššími a strednými odbornými školami Nikola Kolářová zo Strednej umeleckopriemyselnej školy sklárskej v Železnom Brode. 

Autor: Paula Benčaťová
Autor: Nikola Kolářová

Grafický vizuálny štýl súťaže a katalógu vytvoril študent Vojtěch Liebl z Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím