Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. október 2019
1
291

TECHNICKÁ SPRÁVA K (NELEGÁLNEMU?) UKONČENIU PODPORY AUTODESKU

Problém s kontinuilou legálneho používania softvéru.
TECHNICKÁ SPRÁVA K (NELEGÁLNEMU?) UKONČENIU PODPORY AUTODESKU

TECHNICKÁ SPRÁVA K (NELEGÁLNEMU?) UKONČENIU PODPORY AUTODESKU

01. NÁZOV AKCIE
Softvérové výpalníctvo - Objektová rekonštrukcia

02. DOTKNUTÉ SUBJEKTY
Vážení kolegovia, kolegyne, ostatné projekčné subjekty...

03. ÚVOD
Obraciam sa na vás s výzvou na koordinovaný postup v nasledovnej veci.

04. ŠPECIFIKÁCIA PROBLÉMU
V tieto dni som z dôvodu výmeny hardvéru požiadal o autorizáciu svojho síce staršieho, ale dodnes plne funkčného a pre moje potreby plne postačujúceho sofvéru spoločnosti Autodesk. Jedná sa o plnú krabicovú verziu dvojkombinácie Revit + AutoCAD vo verzii 2007, umožňujúcu v rámci predplateného Subscription Pack-u prechod na verzie 2008. Zo strany sprostredkovateľa služieb spoločnosti smartCAD s.r.o., ktorý ma ako klienta pri delení spoločnosti zdedil od pôvodného predajcu ŠTOR CAD Computers s.r.o. (Poznámka: Svojho času sa firma ŠTOR CAD Computers s.r.o. rozdelila a zrejme ponechala časť klientov vrátane mňa novej firme smartCAD s.r.o. Z hľadiska povahy problému je to nepodstatné, pretože som v tejto veci kontaktoval aj originálneho predajcu a odpoveď bola v oboch prípadoch rovnaká), som obdržal nasledovnú odpoveď:

Dobry den pan Repicky,
je tu vazny problem. Autodesk odmietol vygenerovat aktivacny kod pre Vasu verziu 2008. Autodesk ohlasoval este pocas leta, ze po 31.8.2019 uz nebude mozne znova aktivovat verzie starsie ako 2010. Bohuzial, skutocne k tomu aj došlo.
Vcera sme opakovane ziadali Autodesk o aktivacny kod pre Vas AutoCAD Revit, no bezuspesne. Neposlu nam aktivacny kod, pretoze fyzicky zhodili povodny aktivacny system pre stare verzie. Suvisi to aj s koncom podpory starych Windows XP/Vista/7. Bez aktivacneho kodu od Autodesku bohuzial nevieme rozbehat Vas AutoCAD na novom PC
Toto je odpoved Autodesku v originalnom zneni:
We are unable to fulfill this request for the following software: Product/version: Revit Architecture Suite 2008
As of August 31st, we are no longer supporting products from 2010 or earlier. Customers will not be able to receive a new activation code to re-activate a product version that has reached end of support. After August 31, 2019, we are physically shutting down the outdated activation systems for these older versions.

For more information on our Previous Version policy, visit this page: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn explore/caas/simplecontent/content/previous-version-support-change.html


05. STRUČNÝ POPIS ZREALIZOVANÝCH STABILIZAČNÝCH OPATRENÍ
Na odpoveď som primerane argumentačne reagoval a navrhol obchodnému partnerovi, že či by predsa len nevyvinul viac úsilia rozchodiť môj 200 tisícový (uvádzam ešte v SK) softvér, pretože na tomto sme sa predsa, keď vtáčka lapali, nedohodli. Tiež som veľmi diplomaticky naznačil, že sa mi jednostranný postup Autodesku akosi nepozdáva a cítim, hoci som len obyčajný architekt, že možno ani nestojí na právnom základe, že ma v zásade nekorektným spôsobom posunuli do ilegality a naznačil som potenciálne škody a újmy vyplývajúce z takéhoto postupu. Žiaľ, do dnešného dňa ani obraz ani zvuk.

06. GENÉZA PORÚCH OBCHODNÉHO VZŤAHU
Predajca mi za tie roky priebežne núkal kadejaké, nie práve najlacnejšie, apgrejdy, ktoré som vytrvalo odmietal. Využíval som výlučne AutoCAD, ktorý predsa nedoznáva až taký civilizačný vzostup ako progresívnejší Revit, ktorý som nevyužíval. Kúpiť si medziročne dve-tri nové ikonky, každú tak za dve-tri kilečko sa mi nezdal až taký dobrý díl.

Predajca ma tiež priebežne "zastrašoval", odvolávajúc sa na kampane Autodesku, definitívnou stratou podpory a stratou možnosti prechodu na novšie verzie. Vravím si OK, aj tak mi to za to nestojí. Na to čo robím, mi soft plne postačuje.

Pred časom prišla rozprávkovo výpalnícka ponuka na prechod na licenčný "dušičkový" systém, podmienená, vcelku chorou a zrejme aj protiprávnou požiadavkou vrátenia pôvodnej krabicovej licencie. To som už spozornel, ale vravím si, ikonky klikajú, súbory sa sejvujú a dom za mňa aj tak nik nevymyslí, tak načo ďalšie výdaje.

Pre istotu som však, keďže sa v tiesni necítim najkomfortnejšie a veci mám rád na poriadku, zakúpil na konci roku 2007 čo by zálohu - konkurenčný krabicový produkt s trvalou licenciou v cene do 1000,-€. Zatiaľ som naň nenabehol, lebo sa mi jednoducho nechce preorientovávať.

07. KONŠTRUKČNÉ SÚVISLOSTI
Lenže doba sa mení, hardvér stárne a spomaľuje sa, takže nastal čas ho vymeniť. Na stránke Autodesku zisťujem, že moja dvetisícosmička (nie peugeot, samorejme) už na sedmičke (nie bavoráku, samozrejme) nepôjde a že len po Vistu je optimalizovaná. Asi rok som z toho seriózne preľaknutý a každé ráno sa pri štartovaní kompu modlím za každý nový deň s ním. Čas modlitby sa deň odo dňa predlžuje k aktuálnym cca desiatim minútkam. Však pozvoľné rána sa s vekom celkom hodia...

Po asi roku ma napadne spásna myšlienka predsa len skúsiť tú Win 7-mu. A čuduj sa svete ACAD šľape ako víno, aspoň teda zatiaľ. Čo si teda myslieť o relevantnosti informácií na stránke Autodesk-u ku kompatibilite vlastných produktov s operačnými systémami? Žeby ďalšia nenápadná manipulácia zákazníka smerujúca na dno jeho vrecka? Nakúpim teda čo najvýkonnejší hardware optimalizovaný pre Win 7 a hybaj autorizovať starý CAD. Výsledok je popísaný v odseku č.03.

08. PREVÁDZKOVÉ NÁKLADY A NÁKLADY NA REKONŠTRUKCIU
Keď si to tak spočítam, vyšiel ma rok prevádzkovania AutoCAD-u na cca 600,-€, čo je približne na úrovni súčasnej ročnej licencie. Investoval som naviac zbytočne do zastaralého hardvéru, pretože ak by som vedel, že mi AutoCAD 2008 odmietnu aktivovať, zakúpil by som hardvér čo najaktuálnejší a hlavne s čo najnovším operačným systémom, nech mám zase na pár rokov pokoj. Zisteniami reality sa teda cítim zavedený až podvedený a vyplakávam nahlas len preto, že si myslím, že nie som sám a že Goliáš zase raz gniavi Dávida a bolo by ho prakom poštengrovať. Len tu v bezprostrednom okolí sme takí Dávidovia traja. Autodesk je kolos, ktorý sa zjavne cíti dostatočne silný na to, aby sa na maličkom slovenskom trhu mohol správať arogantne.


08. SÚVISIACE ZÁKONY A NORMY
Keďže som len architekt a právne sa orientujem len v limitoch rodičovskej výchovy, môžem len predpokladať, že existujú predpisy napr:

  • zabezpečujúce ochranu spotrebiteľa
  • zabezpečujúce akú takú vyváženosť vzťahu medzi obchodne nevyváženými partnermi
  • ktoré neumožňujú jednostrannú zmenu pôvodných obchodných ujednaní
  • ktoré garantujú doživotnosť doživotných licencií.

Soft na rozdiel od napr. auta nepodlieha poruchovosti a fyzickému stárnutiu, ktoré by mohlo mať za následok jeho rizikovú prevádzku, preto nás nik nemôže nútiť kupovať nové produkty, ktoré nepotrebujeme.

 

09. ZÁVER
Čo s tým teda vážení kolegovia, kolegyne a iné projektujúce subjekty? Nemáte podobný problém a k tomu dobrý nápad, či dobrého právnika? Ak áno, kontaktujte ma prosím na martinrepicky@email.cz s cieľom koordinácie postupu.

V prípade nazbierania dostatočného počtu mrzútov s podobným ako špecifikovaným problémom je šanca na vyriešenie problému v zásade tiež nulová, ale aspoň budeme kľudnejšie spávať, že sme zase len nezvesili hlavy. Ako by povedal Samo: "Hoj, mor ho! detvo môjho rodu..." však niekto siahol na tvoju slobodu.

V prvom kole sa chystám obrátiť na SKA so žiadosťou o právnu podporu a právny výklad. Následné kroky budeme v rámci „mrzút klubu“ koordinovať. Ak už niekto podobnú situáciu rieši, rád sa pridám.

S úctou,

Martin Repický

Autor článku

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím