Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. december 2018
0
1948

Manuál tvorby verejných priestranstiev mesta Prešov

Mesto Prešov pripravilo Manuál verejných priestranstiev, ktorý formou príručky definuje pravidlá pre ich súčasný a budúci rozvoj.
Manuál tvorby verejných priestranstiev mesta Prešov

Pri rozhovoroch o stave slovenskej architektúry nie sme zvyčajne spokojní. Zdá sa, že najväčším problémom nie sú jednotlivé stavby, ale skôr celková koncepcia rozvoja miest a obcí. Presnejšie povedané absencia koncepcie a častokrát chaotický, neriadený rozvoj, kde praktické smerovanie určujú parciálne záujmy jednotlivých investorov, bez vzájomnej rozumnej koordinácie a vízie celkového výsledku.

Jeden z prvých názorných a použiteľných dokumentov vytvárajúcich prehľadné pravidlá a zásady pre rozvoj verejných priestranstiev je Manuál, ktorý pre mesto Prešov vypracoval ateliér Atrium Architekti a kolektív externých prispievateľov.

Koncepčný prístup a odbornosť je to, čo nám pri riadení miest najviac chýba. Stanovenie dopredu verejne prístupných pravidiel (a nie riešenie problémov ad post, až keď vznikne v území chaos spôsobený nekoordinovaným postupom jednotlivých parciálnych investičných zámerov i zásahov) je na Slovensku dosť neobvyklým počinom. Preto s potešením prinášame správu, že v Prešove sa “blýska na lepšie časy”.

Hlavným účelom dokumentu je definovanie krátkodobých a dlhodobých cieľov rozvoja v oblasti kvality a užívania verejných priestranstiev. Formuluje východiská a ciele kvalitatívneho rozvoja a rámcovo navrhuje možné nástroje k jeho dosiahnutiu. Veľké množstvo navrhovaných cieľov a opatrení pre kultiváciu verejného priestranstva prekračuje zaužívaný rámec technicko-inžinierskych riešení a dopĺňa detail, ktorý územný plán vo svojom obrovskom merítku nedokáže obsiahnuť. Systematické a strategické riešenia, majú nielen charakter dlhodobej vízie, ale aj predpoklad prekračovať svojimi cieľmi volebné obdobia a stierať hranicu medzi politikou a rozvojom mesta pre ľudí.

Zámerom mesta bolo vytvorenie základného nástroja, ktorý pomôže zadefinovať pravidlá pre súčasný a budúci rozvoj. Otvoreného dokumentu dostupného a zrozumiteľného pre samosprávu a investorov, ako aj širokú verejnosť. Manuál by mal slúžiť ako podkladový materiál pre ďalšie procesy pri obnove a tvorbe verejných priestorov, akými sú napríklad architektonické súťaže či verejné obstarávania.

Do spolupráce pri navrhovaní manuálu bola zapojená aj verejnosť, ktorá mala počas pracovných stretnutí možnosť vyjadriť svoje podnety, nápady a pripomienky. 

Viac o projekte sa dozviete na stránke www.verejnepriestory.sk.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím