Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. apríl 2019
0
1444

Ako stavať pod Rozsutcom - manuál

Návod, ako rešpektovať kontext, krajinu, miestne tradície a trvalo udržateľný
rozvoj.
Ako stavať pod Rozsutcom - manuál

Sympatická a hodnotná iniciatíva. Názorný a použiteľný dokument obsahujúci odporúčania a pravidlá pre rozvoj drobných sídiel.

Historická rastlá štruktúra obcí sa postupne mení. Vytráca sa primeranosť, mierka, príjemná jednotnosť. Pôvodnú zástavbu, ktorú držali pokope nepísané pravidlá (do značnej miery definované efektívnym využitím parcely a obmedzeným ekonomickým a materiálovým fondom) strieda nová neregulovaná výstavba. Autori manuálu sa snažia, podľa možností, konkrétne a adresne pomenovať základné zásady a princípy pre výstavbu a starostlivosť o krajinu pod Rozsutcom tak, aby bolo možné obdivovať genius loci drobných sídiel aj v budúcnosti. Veríme, že môže byť inšpiráciou aj pre iné regióny.

Publikácia je určená pre obce i drobných stavebníkov v Mikroregióne Terchovská dolina (obce Belá, Dolná Tižina, Gbeľany, Kotrčiná Lúčka, Krasňany, Lutiše, Lysica, Mojš, Nededza, Nezbudská Lúčka, Stráňavy, Stráža, Strečno, Teplička nad Váhom, Terchová, Varín, Zázrivá).

Manuál reaguje na dlhodobo neriešené problémy krajiny a sídel v Mikroregióne Terchovskej doliny. Jeho cieľom je zvýšenie stavebnej kultúry a kvality životného prostredia prírodného i človekom vytvoreného. Prosté splnenie kritérií však nevedie k vzniku kvalitnej architektúry. Namiesto tvrdých regulácií preto manuál ponúka doporučenia, princípy a pravidlá, ktoré nie je možné preberať mechanicky. Jednotlivé obce sa historicky vyvíjali rôznorodo, vždy je preto nutné uvažovať individuálne a zohľadniť kontext miesta.

Manuál si môžete stiahnuť  na stránke projektu, alebo prelistovať v prílohe nižšie:

Pri rozhovoroch o stave slovenskej architektúry nie sme zvyčajne spokojní. Zdá sa, že najväčším problémom nie sú jednotlivé stavby, ale skôr celková koncepcia rozvoja miest a obcí. Presnejšie povedané absencia koncepcie a častokrát chaotický, neriadený rozvoj, kde praktické smerovanie určujú parciálne záujmy jednotlivcov, bez vzájomnej rozumnej koordinácie a všeobecne rešpektovaných pravidiel. Nie všetko je však možné regulovať prostredníctvom legislatívy. Dôležitá je aj osveta, ukazovanie dobrých príkladov. Práve v tom spočíva hodnota prezentovanej publikácie.

MANUÁL: Ako stavať pod Rozsutcom
Milan Šuška a kolektív

Autori textov a fotografií: Ing. arch. Milan Šuška, Ph.D., Ing. Anna Gáborová, Ing. Mária Sklenárová, Bc. Silvia Kováčiková, Bc. Jozef Jurík, Mgr. Peter Madigá
Autori textu Verejné stavby: 2021 architekti
Ďalší autori fotografií: Jan Horký (str. 43), Olga Šárka (str. 57), Aleš Stuchlík (str. 59 a 88), Karel Kubza (str. 92), David Přikryl (str. 93).
Kresby: Ing. arch. Milan Šuška, Ph.D., Mgr. Kristína Botková
Tlač: Varínska tlačiareň
Vydalo: Združenie obcí Mikroregión Terchovská dolina, Námestie sv. Floriána 1, 01303 Varín ISBN: 978–80–972852–0–3
EAN: 9788097285203
Rok vydania: 2017
Prvé vydanie
Vydané v rámci projektu: “Stavajme a gazdujme s citom pre krajinu”, s finančnou podporou: Programu obnovy dediny financovaného z Environmentálneho fondu.

O publikácii a iniciatíve rozprával Milan Šuška 29.4 v relácii Živé mesto_FM, ktorá sa venovala manuálom verejných priestorov. Záznam nájdete na tomto linku

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím