Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. marec 2021
0
443

Metropolitný inštitút Bratislavy aktuálne pripravuje podklady pre zadanie architektonickej súťaže, z ktorej vzíde nová podoba miestneho Kultúrneho strediska v Rači

Akú podobu bude mať Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici v Rači?  
Metropolitný inštitút Bratislavy aktuálne pripravuje podklady pre zadanie architektonickej súťaže, z ktorej vzíde nová podoba miestneho Kultúrneho strediska v Rači

Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Mestskou časťou  Bratislava-Rača v priebehu leta vyhlásia architektonickú súťaž na obnovu miestneho Kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici v Rači. Spolupráca s mestskou časťou spočíva v spoločnej príprave a odbornom nastavení zadania pre architektonickú súťaž.

Výsledkom by malo byť kultúrne stredisko, ktorá reaguje na aktuálne potreby, prináša otvorené a presvetlené priestory, bezbariérové riešenia a možnosť trávenia času nielen v budove, ale aj v jej okolí. Aktuálne prebieha príprava podkladov pre zadanie súťaže spolu s participáciou obyvateľov a obyvateliek z okolia, ktorí môžu svoje názory povedať v online dotazníku.

Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici bolo postavené začiatkom osemdesiatych rokov. Jeho poloha je na spojnici medzi lineárnou štruktúrou pôvodnej zástavby starej Rače a neskoršou sídliskovou časťou. Dodnes tam sídlia knižnica, klub seniorov, klub matiek, konajú sa tu krúžky a iné aktivity.  Objekt sa nachádza v pomerne husto osídlenej štvrti, čím získava prirodzený potenciál na miesto pre voľnočasové aktivity a stretnutia ľudí bývajúcich v jeho okolí. Mestská časť sa rozhodla jej komunitné funkcie zachovať, no budovu obnoviť. Verejná architektonická súťaž má nájsť najkvalitnejší návrh pre toto riešenie. Spolupráca s Mestskou časťou Bratislava-Rača a MIB spočíva v spoločnej príprave a odbornom nastavení zadania pre architektonickú súťaž. 

MIB vlani šesť architektonických súťaží overených Slovenskou komorou architektov, ktorá ako stavovská organizácia zaznamenala za minulý rok zo strany verejných vyhlasovateľov najviac súťaží za posledné roky. Verejné priestory a budovy slúžia všetkým obyvateľov z rôznych skupín, a preto si zaslúžia najvyššiu kvalitu. 

Samotné vyhlásenie súťaže je naplánované na leto tohto roka. Dovtedy bude prebiehať zber technických podkladov a nastavovanie kritérií súťaže či tvorba odbornej komisie. 

V súčasnosti tiež MIB zisťuje názory obyvateľov prostredníctvom online dotazníka. Získané podnety od ľudí pomôžu ako východisko pri vyhodnocovaní spokojnosti so službami kultúrneho centra a pri príprave zadania pre súťaž. Vyplniť ho môžete do 28. marca.

Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici v Rači
Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici v Rači

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím