Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. september 2020
0
237

Na Námestí Republiky pribudlo drevené plató s hmlovou fontánou

Námestie Republiky má Mestská časť Petržalka v pláne revitalizovať.
Na Námestí Republiky pribudlo drevené plató s hmlovou fontánou

Na Námestí Republiky v Petržalke pribudlo drevené plató, terasa so zabudovaným hmlovým systémom. Umiestnenie terasy má zatraktívniť a zaktivizovať tento tranzitný priestor vďaka voľnému verejnému sedeniu Sadni si! a vytvorením priestoru pre kultúrne

Drevené plató má slúžiť ako pobytová plocha pre verejnosť, kde okrem pódia pre podujatia, vďaka hmlovej fontáne pribudne ochladzovacia funkcia.

Námestie Republiky je podľa pripravovaného dokumentu Atlas hodnotenia dopadov zmeny klímy na území hlavného mesta SR Bratislavy, najmä v jeho južnej polovici, tepelným ostrovom. V blízkosti sa nachádzajú nákupné a administratívne budovy, bytové domy a spevnené plochy ako parkoviská a cestná infraštruktúra, ktoré v teplý deň teplo pohlcujú a následne „sálajú“.

Hmlová fontána tak poslúži na zvlhčenie priestoru, ktorý je v teplých mesiacoch doslova prehrievaný.

Projekt drevenej terasy v Petržalky je jeden z projektov Hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy pre lepšie verejné priestory, v rámci ktorých mesto zlepšuje kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov pre všetkých Bratislavčanov a Bratislavčanky po celom meste.

Ľuďom chýbajú miesta na sedenie

Námestie Republiky má Mestská časť Petržalka v pláne revitalizovať. Podľa pôvodných plánov mal byť v priestore dnešného námestia umiestnený veľký obchodný dom Prior s parkoviskom. S jeho vybudovaním sa zrejme počítalo až po dostavaní centrálnej osi s rýchlodráhou, ktorú sa uskutočniť už nepodarilo. Dnes mestská časť hľadá riešenie, ako by mohol vyzerať moderný verejný priestor na modernistickom sídlisku.

Aktuálne Mestská časť Petržalka  zisťuje v participatívnom procese u obyvateľov potreby tohto centrálneho verejného priestoru a bude nasledovať architektonická súťaž, z ktorej vzíde nová podoba námestia.

Aj preto je objekt drevenej terasy nastavený ako mobilný a dočasný, aby sa po skončení teplých mesiacov terasa dala demontovať. Podľa toho, aký bude mať úspech sa v novej sezóne vráti na to isté miesto, prípadne na iné miesto v meste.

Zo zisťovania potrieb lokality od obyvateľov, ktoré realizovalo o.z. Punkt v rámci participatívneho procesu pre mestskú časť Petržalka v apríli tohto roka na vzorke 1141 respondentov,  v priestorom námestia dnes dominujú pešie trasy pohybu ľudí (52%) vedúce pozdĺž Chorvátskeho ramena a paralelne okolo skateparku, v nadväznosti na priechod pre chodcov. Ľudia najčastejšie prechádzajú cez námestie kvôli návšteve obchodov a služieb v okolí (61%).

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím