Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. marec 2021
0
159

Nevyužívanú plochu pri zastávkach pod Mostom SNP čaká revitalizácia, pribudne zeleň i sedenie

Priestor vedľa zastávok pod Mostom SNP zlepšia jednoduché zásahy.
Nevyužívanú plochu pri zastávkach pod Mostom SNP čaká revitalizácia, pribudne zeleň i sedenie

Verejný priestor vedľa podmostia Mosta SNP spolu so svojim okolím tvoria frekventovanú zónu pohybu ľudí uprostred rušného dopravného trojuholníka v centre mesta. V priamej blízkosti autobusových zastávok sa nachádza nenápadná betónová plocha, ktorá vzhľadom na svoj momentálny stav nie je využívaná.

Metropolitný inštitút Bratislavy spoločne s Oddelením tvorby mestskej zelene Magistrátu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy spustili obnovu tohto miesta. Jej cieľom je vrátiť charakter funkčného a príjemného verejného priestoru, ktorý má slúžiť na krátkodobý pobyt ľudí čakajúcich na autobusové spoje alebo využívajúcich služby sídliace v okolitých budovách Dopravného podniku Bratislavy.

Pribudne viacero prvkov zelene, zelená stena a betónové kvádre sa vďaka drevenému obloženiu zmenia na lavičky ponúkajúce pohodlnejšie čakanie na spoj

Revitalizačný zámer sa snaží efektívne pracovať s aktuálnymi možnosťami priestoru. Betónové kvádre budú očistené a doplnené Komunálnym podnikom Bratislavy o drevené prvky slúžiace na sedenie. Takto novovzniknuté lavičky sú príkladom jednoduchých riešení a pribudne k nim mestský mobiliár, čím sa zvýši praktické využitie priestoru.

K povrchovým úpravám dôjde redukciou zámkovej dlažby a nahradením zbytočne spevnených plôch trávnikom. Okrem trávnikov pribudnú aj trvalkové záhony a vizuálne atraktívne dreviny, čo podporí biodiverzitu a rozšíri miestnu zeleň. 

„Záhony obklopujúce spevnené plochy budú doplnené o viackmenné brezy ktoré dotvoria priestor aj farebným akcentom.“ upresnil Peter Bali z Oddelenia tvorby mestskej zelene.

V priestore ostane zachovaná socha Zem-žena (1973) od Ľudmily Cvengrošovej, zároveň vznikne jednoduchá kovová konštrukcia na budove Dopravného podniku Bratislavy, ktorá vďaka popínavej zeleni vytvorí zelenú stenu zohľadňujúcu prevádzkové potreby budovy. Ďalšou zmenou je rozšírenie sadovej jamy stromu pri schodisku z Mosta SNP a jeho následné nasvietenie v poslednej fáze projektu.

Celá revitalizácia bude realizovaná v priebehu jari roku 2021.

Ukážka nového obloženia v priestore na sedenie
Ukážka nového obloženia v priestore na sedenie

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím