Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. február 2022
2
660

Olympiáda a architektúra - Peking 2022

Pohľad na infraštruktúru najvýznamnejšej športovej udalosti tohto roku.
Olympiáda a architektúra - Peking 2022

Aglomerácia Pekingu  hostí od 4. februára XXIV. zimné olympijské hry. Čínska metropola sa v roku 2022 stala prvým mestom, ktoré hostí letnú aj zimnú olympiádu. Taktiež prvú zimnú olympiádu, ktorá sa bude pravdepodobne celá konať výhradne na umelom snehu. 

Olympijské hry ako demonštrácia ekonomickej sily a technickej vyspelosti tradične zahŕňajú realizáciu masívnej infraštruktúry. Výnimkou nie je ani okolie Pekingu. Napriek oficiálnemu rozpočtu 3,8 mld. $, a deklarovaní snáh o využitie zázemia z predchádzajúcich hier sú náklady na nové športoviská a zásahy do krajiny enormné. Analýza portálu INSIDER hovorí o presiahnutí desaťnásobku 38,5 mld. $ (z toho samotná infraštruktúra tvorí 20 mld. $).

Naskytá sa tiež večná otázka zmysluplného využitia športovísk po skončení hier. Zaujímavosťou je, že komunistická strana vytýčila nadmieru ambiciózny program, prostredníctvom ktorého sa malo do začiatku ZOH tristo miliónov Číňanov (zhruba pätina obyvateľstva) začať venovať zimným športom.

Poďme sa pozrieť na (prevažne novú) infraštruktúru, ktorú Čína vybudovala pre tohtoročnú najvýznamnejšiu Športovú udalosť. Článok nemá ambíciu predstaviť všetky športoviská, ale sprostredkovať pohľad na rozsah výstavby a vybrané zaujímavé príklady.

Tri zóny hier, Peking využije aj infraštruktúru z letnej Olympiády

Súťaže ZOH 2022 sa uskutočnia v troch zónach – v Pekingu, v Jančchingu (Yanqing) a v Čchang ťia-kchou (Zhangjiakou). Jančching je od pekinskej olympijskej dediny vzdialený 93 km, Čchang ťia-kchou až 183 km. 

V pekinskej zóne sa tri športoviská nachádzajú priamo v Olympijskom parku, vybudovanom pre letné hry v roku 2008. Na južnom okraji parku však pred ZOH 2022 pribudla nová olympijská dedina.

Beijing National Stadium - známe "Vtáčie hniezdo" s kapacitou 91-tisíc divákov bolo dejiskom veľkolepého otváracieho ceremoniálu a stane sa takisto miestom oficiálneho ukončenia ZOH. Napriek tomu, že sa tu nebude konať žiadne športové podujatie Ikonický štadión z dielne ateliéru Herzog & de Meuron je opäť jedným z najvýraznejších symbolov hier.

Národné centrum plaveckých športov, známe aj ako "Vodná kocka", ktoré navrhlo austrálske konzorcium PTW Architects sa pod novou prezývkou "Ľadová kocka" stane dejiskom turnaja v curlingu. Niekdajšia obrovská kapacita hľadiska je počas zimnej Olympiády znížená na 4500 divákov.

Jedným z nových jasne rozpoznateľných symbolov OH je rýchlokorčuliarsky Speed Skating Oval pre 12-tisíc divákov, ktorý navrhol špecialista na veľkokapacitné športoviská - ateliér Populous.

Pekinské športoviská situované mimo Olympijského parku sa nachádzajú v okruhu do 23 km od olympijskej dediny. Súťaže v krasokorčuľovaní a v šortreku sa budú konať v Capital Indoor Stadium vzdialenom 9 km od olympijskej dediny a turnaje v ľadovom hokeji vo Wukesong Sports Centre s kapacitou 9-tisíc divákov.

 

Snáď najpublikovanejším areálom v rámci ZOH je areál Šougang (Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University + ateliér TeamMinus) pre súťaže v akrobatickom lyžovaní a snowboardingu v disciplíne big air. Nezvyčajnú kulisu rampy tvoria chladiace veže bývalého priemyselného parku a oceliarne v štvrti Š‘-ťing-šan na západnom predmestí Pekingu.

Je to prvé zimné olympijské športovisko vybudované na základoch priemyselného  dedičstva. Areál má v budúcnosti prispieť k celkovej revitalizácii zóny. Oceľová konštrukcia vysoká 64 m  a  dlhá 164 m dovoľuje v budúcnosti zmeniť profil nájazdu a doskočiska mostíka. Ráta sa s celoročným využitím športoviska.

 

Horské dejiská olympijských súťaží

Zásadnou prerekvizitou pre rozvoj a využitie vzdialenejších horských areálov bola realizácia rýchlostnej železnice Peking – Taicičeng, ktorá výrazne skrátila čas prepravy do horských olympijských dedín a priľahlých športových areálov. Napríklad presun do zóny Čchang ťia-kchou sa skrátil z trojhodinovej jazdy autom na hodinový presun po koľajniciach.

Za komplexným riešením horských zón ZOH 2022 stojí China Architectural Design & Research Group -  Zóna Jančching  a Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University (THAD) - zóna Čchang ťia-kchou.

 

Zóna Jančching (93 km od pekinskej olympijskej dediny) zastrešuje alpské lyžiarske disciplíny a tobogan pre súťaže bobistov, skeletonistov a sánkarov. Od jangčchinskej olympijskej dediny sú vzdialené 35 km, čo je asi 30 minút jazdy autom.

73900
Youtube

Kľúčovým prvkom zóny Jančching je National Alpine Ski Centre, ktoré zastrešuje všetky disciplíny alpského lyžovanie. Práve na týchto zjazdovkách sa podarilo Petre Vlhovej vybojovať olympijské zlato. V horskej oblasti Siao-chaj-tchuo je k dispozícii sedem tratí s maximálnym prevýšením 900 metrov. 

Komplex National Sliding Centre zastrešuje boby, skeleton a sánkovanie. V Jen-čchingu sa nachádza prvá toboganová dráha v Číne, ktorá je iba tretia svojho druhu v Ázii. Budúce tréningové centrum domácej reprezentácie zostane aj naďalej dejiskom medzinárodných pretekov.

Yanqing Olympic Village - Olympijská dedina v svahovitom teréne zastrešuje zázemie pre 1430 športovcov a ďalších účastníkov ZOH a ZPH.

Na Komplex National Sliding Centre nadväzuje tiež kompaktná zástavba olympijskej dediny Xidazhuangke.

Rozvoj zóny Jančching sprevádzala masívna výstavba infraštruktúry.

 

Zóna Čchang ťia-kchou (Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University) je od rovnomenného miliónového mesta vzdialená 50 km. Presun z Pekingu zaberie autom tri hodiny, alebo hodinu novým rýchlovlakom. Uskutočnia sa tam súťaže v akrobatickom lyžovaní, snoubordingu (Genting Snow Park), skokoch na lyžiach a severskej kombinácii (National Ski Jumping Centre), beh na lyžiach (National Cross Country Centre) a v biatlone (National Biathlon Centre).

20707
Youtube

Guyangshu Cluster sústreďuje na malej ploche National Ski Jumping Center, National Biathlon Center, a National Cross-Country Ski Center. Športoviská prepája kompaktný okruh "Ice Ring".

National Biathlon Centre - nová infraštruktúra areálu sa po Olympiáde stane národným tréningovým centrom, ako aj turistickým strediskom.

Architektúra National Ski Jumping Centre, ktoré zastrešuje skoky na lyžiach a skokanskú čast severskej kombinácie, zaraďuje komplex medzi najvýraznejšie stavby na aktuálnych ZOH. Rovnako ako v prípade biatlonového centra sa so skokanským areálom ráta ako s tréningovou základňou čínskej reprezentácie a turistickým rezortom.

Genting Snow Park je jediným zo siedmych komplexov mimo Pekingu, ktorý vznikol rozšírením pôvodnej infraštruktúry lyžiarskeho strediska. Trate s maximálnym prevýšením 488 metrov budú hostiť podujatia freestylového lyžovania a snowboardingu, s výnimkou disciplíny big air.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím