Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. marec 2018
0
1067

Predstavenie výstavného projektu pre Bienále architektúry v Benátkach 2018

Česko-Slovenský výstavný pavilón na 16. medzinárodnom bienále architektúry v Benátkach 2018 sa v rámci projektu Kataríny Šedej premení na sídlo fiktívnej spoločnosti UNES-CO.
Predstavenie výstavného projektu pre Bienále architektúry v Benátkach 2018

Po slovenskom vstupe do spoločného pavilónu na predchádzajúcom bienále sú na rade opäť naši susedia. Tohtoročnou témou je "Freespace" - voľný priestor. "Téma vyjadruje veľkorysosť ducha a zmysel ľudskosti ako centrálnej funkcie architektúry, sústredí sa na kvality priestoru ako takého", píšu v anotácii írske kurátorky bienále. Projekt Kataríny Šedej, ktorý zvíťazil vo verejnej súťaži však ukazuje miesta, kde voľný priestor absentuje. Téma nie je obrátená naruby samoúčelne. Zámerom je poukázať na konkrétne problémy miest a hľadať cestu na znovuvytvorenie voľného priestoru - Freespace. 

Cieľom návrhu autorky Kataríny Šedej je riešenie absencie "normálneho života" v centrách turisticky obľúbených miest. Návrh zvíťazil v súťaži, ktorú organizovala Národná galéria v Prahe.

„Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu národního dědictví UNESCO. Podobnost, na první pohled diametrálně odlišných míst, mě inspirovala k projektu, který upozorňuje na růst turismu a s tím související problémy,“ hovorí Kateřina Šedá.

Hlavními aktérmi umeleckého projektu sú Benátky a Český Krumlov - mestá, ktorých sa vyľudňovanie centier a sťahovanie obyvateľov do ich okrajových častí bezprostredne dotýka.

Autorkou založená fiktívna firma UNES-CO sa pokúsi zvrátiť tento trend postupným "zatepľovaním" historických centier. V Českom Krumlove dôjde prostredníctvom niekoľkých domov a bytov k návratu "normálnych" obyvateľov, ktorí budú v centre tri mesiace žiť a vykonávať mimo turistické lokality bežné činnosti. Spoločnosť UNES-CO im za to ponúkne nielen ubytovanie zadarmo, ale predovšetkým mzdu za prevádzkovanie "normálneho života" v centre mesta.

 V Česko-Slovenskom pavilóne v Benátkach potom vznikne sídlo firmy UNES-CO. Na recepcii firmy bude možné nahliadnuť do katalógu s ponukou normálnych činností a vnútri pavilónu sledovať priamy prenos z Českého Krumlova, kde bude prebiehať testovanie procesu "zatepľovania".

Cieľom Kataríny Šedej nie je iba upozorniť na popísaný fenomén, ale predovšetkým priniesť do postihnutých miest konkrétne riešenia. Dôležitou zložkou projektu je aj samotný návštevník mesta. „Mým cílem není turismus pouze kritizovat, ale přijít na způsob, jak cizince zastavit a dát mu na chvíli možnost stát se místním. Pohled z očí do očí - to je klíč, jak vyloučenou lokalitu proměnit ve společné místo,“ dodává Kateřina Šedá.

Český Krumlov je prvým mestom na zozname spoločnosti UNES-CO, ktoré sa rozhodlo projekt finančne podporiť a aktívne sa na ňom podieľať. Kurátorský koncept 16. bienále architektúry v Benátkach zdôrazňuje veľkorysosť ducha a ľudskosť architektúry. Freespace, podľa slov hlavných kurátorek, nabáda k prehodnoteniu myšlienkových postupov a nájdenie nových pohľadov na svet, čo je základnou podstatou práce Kataríny Šedej.

V prílohe nižšie si môžete prelistovať projekt Kataríny Šedej, s ktorým zvíťazila vo verejnej súťaži spomedzi 11 prihlásených konceptov. Autorka sa dlhodobo angažuje v oblasti sociálnej architektúry.

16. mezinárodné bienále architektúry v Benátkách 2018 s témou FREESPACE

Tohtoročná téma podľa kurátoriek benátskeho bienále Yvonne Farrell a Shelley McNamara:

Freespace vyjadruje veľkorysosť ducha a zmysel ľudskosti ako centrálnej funkcie architektúry, sústredí sa na kvality priestoru ako takého.

Freespace sa zameriava na schopnosť architektúry poskytovať neobmedzené a nečakané dary priestoru tým, ktorí ho užívajú, a na jej moc plniť nevypovedané priania cudzích ľudí.

Freespace oslavuje možnosti architektúry objavovať ďalšie nepredvídané zdroje veľkorysosti v každom projekte - dokonca aj v najosobnejších, neistých, exkluzívnych či komerčne obmedzených podmienkach.
Freespace je príležitosťou vyzdvihnúť prirodzené dary svetla - slnečného aj mesačného, ​​vzduchu, gravitácie, materiálov - prírodných aj ľuďmi vytvorených zdrojov.

Freespace nabáda k prehodnoteniu myšlienkových postupov, hľadaniu nových pohľadov na svet či objavovanie riešenií, kde architektúra prispieva k blahobytu a dôstojnému životu každého obyvateľa tejto krehkej planéty.

Freespace sa môže stať priestorom príležitostí. Demokratickým priestorom bez programu, určeným k volnému využitiu spôsobom, ktorý nás možno ešte ani nenapadol. Medzi ľuďmi a budovami prebieha komunikácia, ktorá nemusí byť vždy vedomá alebo zamýšľaná. Budovy prichádzajú v priebehu času s vlastnými spôsoby zdieľania a oslovenia ľudí, a to aj dlho po tom, čo ich architekt opustil.

Architektúra žije aktívnym aj pasívnym životom.

Freespace zachováva slobodu predstavivosti, slobodný priestor času a pamäti, prepája minulosť, súčasnosť a budúcnosť dedičnými kultúrnymi nánosmi, vplieta pradávne do súčasného.

Bienále architektúry 2018, odvíjajúce sa okolo témy Freespace, predstaví zraku verejnosti príklady, návrhy, prvky (postavených alebo nepostavených) projektov, ktoré postihujú základné hodnoty architektúry, ako sú modulácia, bohatstvo a materialita, rovnako ako kompozícia a fázovanie pohybu. Odhalí tak imanentnú silu a krásu architektúry.

Výstava ukáže priestorovú, fyzickú prítomnosť mierky a kvality, ktorá zapôsobí na diváka tým, že odhalí spletitú podstatu architektonického priestoru.

Výstava nabáda množstvo návštevníkov Bienále k emocionálnemu a intelektuálnemu zapojeniu, ktoré povedie ku komplexnejšiemu pochopeniu architektúry, vyvolá diskusiu o ústredných architektonických hodnotách a oslávi nesporný a trvalý prínos architektúry ľudstvu.

[...]

Sme presvedčení, že každý má právo ťažiť z prínosov architektúry. Jej úlohou je slúžiť ako prístrešie pre naše telá a pozdvihnúť nášho ducha. Krásna múr na rohu ulice poteší oko okoloidúceho, aj keď do budovy, ktorej je súčasťou, nikdy nevstúpi. Rovnako tak letmý pohľad do dvora cez oblúk brány, tienisté miesto, o ktoré sa môžeme oprieť, alebo výklenok, do ktorého sa ukryjeme pred vetrom a dažďom.

Ide nám o to, aby sme sa dostali za sféry videného, ​​zdôraznili úlohu architektúry ako jednu z častí choreografie každodenného života.

Zem chápeme ako Klienta. To so sebou nesie dlhodobé záväzky. Architektúra je súhrou svetla, slnka, tieňa, mesiaca, vzduchu, vetra, gravitácie, ktorá odkrýva tajomné zákutia existencie sveta. Všetky tieto zdroje sú voľne dostupné.

Šestnáste medzinárodné Bienále architektúry je oslavou príkladov veľkorysosti a hlbokomyseľnosti v architektúre naprieč celým svetom. Veríme, že tieto vlastnosti posilňujú základnú schopnosť architektúry - starostlivosť. Podporujú zmysluplný kontakt medzi človekom a miestom. Svoju pozornosť sme zamerali na tieto vlastnosti tiež preto, že je im podľa nášho názoru vlastný optimizmus a kontinuita.

Architektúra, ktorá oplýva týmito vlastnosťami a snúbi je s veľkorysosťou a túžbou po zmene je tým, čo sme nazvali  Freespace.

Pozývame všetkých účastníkov a každý národný pavilón, aby priniesli do Benátok svoj Freespace. Spoločne potom odhalíme rôznorodosť, špecifickosť a kontinuitu architektúry založenej na človeku, mieste, čase a históriu, z ktorých vyrastá kultúra a relevantnosti architektúry na tejto dynamickej planéte.

A na záver zaujímavá ponuka:

Práce snů přímo v srdci Českého Krumlova!

Máte rádi výzvy? Nebojíte se zkoušet nové věci? Ničí Vás stereotyp? Pak hledáme právě Vás! Pro nový projekt Kateřiny Šedé hledáme rodiny i jednotlivce, kteří dokážou provozovat normální život v ulicích města, které ovládá především turismus. Nabízíme mzdu za viditelné provozování normálního života, služební byt v centru Českého Krumlova a hlavně měsíc, ve kterém se rozhodně nebudete nudit.

Prihlásiť sa môžete do 20. mája 2018 TU.
Viac informácií o projekte: www.unes-co.cz

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím