Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. november 2021
0
889

Začína sa rekonštrukcia najväčšej fontány v Bratislave

V druhej fáze sa začne postupne revitalizovať aj samotné Námestie slobody, ktoré takisto nebolo významnejšie rekonštruované od svojho vzniku.
Začína sa rekonštrukcia najväčšej fontány v Bratislave

 

Fontána Družba na Námestí slobody prejde po 40 rokoch prvou väčšou rekonštrukciou. Dominanta námestia je od roku 2007 nefunkčná. Paralelne s opravou najväčšej fontány v  hlavnom meste bude od budúceho roka prebiehať komplexná revitalizácia celého Námestia slobody. 

Hlavné mesto spolu s  Generálnym investorom Bratislavy (GIB) odovzdali fontánu Družba stavebníkovi FERRMONT a.s., čím sa začala oprava najväčšej fontány v  Bratislave. Fontána má priemer 45 metrov, centrálna plastika váži 12 ton, je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a v minulosti bolo v bazénoch až dvetisíc metrov kubických vody. 

Súčasný stav fontány Družba
Súčasný stav fontány DružbaZdroj:Marek Velček

„Som rád, že vraciame život ďalšej ikonickej stavbe v našom meste. Dlhoočakávaná komplexná revitalizácia Námestia slobody štartuje práve opravou fontány, ktorá patrí medzi najväčšie na celom Slovensku. V prvej polovici budúceho roka sa začnú práce aj na samotnom námestí. Družba má tvar rozvíjajúceho sa lipového kvetu, ktorý symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Toto posolstvo je aj v týchto dňoch viac než aktuálne,“ povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy. 

Fontána Družba sa nachádza v balíku projektov v rámci programu Živé miesta, ktorého cieľom je revitalizovať dlhodobo zanedbané verejné priestory v Bratislave, projekty zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

Fontánu ohradia v priebehu najbližších dní a jej oprava potrvá minimálne rok. Fontánu, vypustili ešte v roku 2007  kvôli zlému technickému stavu. Družba je v havarijnom stave, nefungujú čerpadlá, elektroinštalácia a  poškodená je aj hydroizolácia bazénov. Taktiež je narušená statika 12-tonového kvetu. Väčšina technického zázemia fontány sa nachádza v podzemnej strojovni, ktorá je situovaná priamo pod fontánou. Po dokončení opravy sa majú jednotlivé bazény fontány viac sprístupniť ľuďom, aby sa v nich dalo osviežiť počas letných horúčav. Fontána tiež bude menej náročná na spotrebu vody. Okrem samotnej fontány sa bude upravovať aj priľahlé okolie, kde je dnes popraskaná žulová dlažba.

„Súčasťou prípravy rekonštrukcie fontány bola aj komunikácia s dedičmi autorských práv k dielu. Tí rekonštrukciu vítajú a zdieľame spoločný názor, aby sa fontána opäť opravila a slúžila ľuďom,” priblížila Natália Puschmannová z  Metropolitného inštitútu Bratislavy, ktorá sa podieľa na koordinácii rekonštrukcie. 

V druhej fáze sa začne postupne revitalizovať aj samotné Námestie slobody, ktoré takisto nebolo významnejšie rekonštruované od svojho vzniku v druhej polovici 20. storočia. V roku 2018 bolo na námestí urobených niekoľko rýchlych zásahov -  poškodené schodisko vedúce k niekdajšej soche Gottwalda bolo vymenené za trávnik, časť trávnatých plôch dostala závlahu a na námestí vzniklo menšie športové ihrisko. Architektonická súťaž na celé Námestie slobody, ktorú zastrešovala kancelária hlavnej architektky, prebehla ešte v roku 2017 a  zo 14 ateliérov priniesli najlepšie riešenie architekti z  ateliérov 2021 a LABAK.

Vizaualizácia budúcej podoby fontány Družba
Vizaualizácia budúcej podoby fontány DružbaZdroj MIB, 2021 architekti

 „Náš návrh revitalizácie Námestia slobody rešpektuje jeho pôvodný charakter, do ktorého prináša jemné zmeny. Priestor bude viac prispôsobený verejným podujatiam, ktoré sa tu historicky dejú. Fontána bude upravená tak, že návštevníci budú do nej môcť vstúpiť, aby sa schladili počas letných dní. Na námestí navrhujeme výsadbu nových stromov, sprístupnenie časti vyvýšených záhonov a tiež detské ihrisko. Plánuje sa nový mobiliár, pričom smetné koše a lampy verejného osvetlenia majú citlivo nadviazať na pôvodný kvalitný dizajn. Pri lavičkách sa uvažuje s replikami pôvodného dizajnu s kvalitnejšou povrchovou úpravou,“ priblížil jeden z autorov návrhu Peter Lényi z ateliéru 2021. 

Fontána Družba bola postavená v rokoch 1979 až 1980. Ide o dielo architektov Virgila Droppu a Juraja Hlavicu a sochárov Karola Lacka, Tibora Bártfaya a Juraja Hovorku.

Počas socializmu sa Námestie slobody volalo  Gottwaldovo námestie  na počesť prvého česko - slovenského komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, ktorý mal pomník so svojou družinou v jednom z rohov námestia. Súsošie odstránili v rokoch 1992 až 1994. Námestie sa premenovalo na Námestie slobody po roku 1989 a slúži na príležitostné koncerty, spoločenské akcie či demonštrácie.   

( ZDROJ: Metropolitný inštitút Bratislavy )

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím