Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. november 2019
0
143

Verejné výberové konania a účasť v nich

Stavebné firmy nie sú spokojné s priebehom výberových konaní u verejných investorov.
Verejné výberové konania a účasť v nich

Verejné výberové konania a účasť v nich znamená pre stavebné firmy veľkú časť zákaziek, ale bohužiaľ ich spokojnosť s nimi nie je, v porovnaní so spokojnosťou výberových konaní u privátnych investorov, príliš vysoká.

Riaditelia stavebných spoločností ohodnotili verejných investorov a spokojnosť s priebehom výberových konaní u nich 4 bodmi z možných 10. Oproti tomu ich spokojnosť s výberovými konaniami u privátnych investorov je vyššia. Ohodnotili ju na 6,1 bodov z 10 možných. Vyplýva to z Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research za podpory generálneho partnera Považskej cementárne.

Jedným z dôvodov nespokojnosti s priebehom výberových konaní je súťaženie predovšetkým na cenu. Z tohto dôvodu takmer tretina spoločností (30 percent) nepodala ponuku, aj keď pre nich bola zákazka zaujímavá. Občas takto učinila pätina opýtaných spoločností (21 percent) a veľmi zriedka sa rozhodla ponuku nepodať takmer štvrtina opýtaných spoločností (23 percent). Vždy ponuku podá iba štvrtina opýtaných (26 percent). Riaditelia stavebných spoločností sa tiež zhodujú na tom, že investor zohľadňuje iba z časti náklady životného cyklu stavby. Lepšie hodnotia privátneho investora, ktorý, podľa nich, zohľadňuje tieto náklady na 5,7 bodov z možných 10. Verejný investor získal iba 4,2 bodov z možných 10.

Michal Vacek, riaditeľ pre slovenský trh spoločnosti Ceec Research k tejto situácii dodává: „Aj keď sú si riaditelia stavebných spoločností vedomí, že verejné výberové konania sú pre ich firmy najväčším prílivom nových zákaziek, nie sú s ich priebehom a vyhodnocovaním spokojní tak, ako je tomu u privátnych výberových konaní. Tradičným problémom zostáva súťaženie iba na cenu. Je to hlavný dôvod, prečo takmer tretina stavebných spoločností vôbec nepodá ponuku k výberovému konaniu a neuchádza sa tak o zákazku. Tento problém by mohlo zmeniť multikriteriálne hodnotenie výberových konaní.

Pýtali sa tiež na to, či by, podľa riaditeľov stavebných firiem, mala byť stanovená maximálna váha ceny u verejných výberových konaní. Štvrtina spoločností sa vyjadrila pre stanovenie maximálnej váhy ceny (26 percent) a viac ako desatina sa vyjadrila proti (13 percent). Ďalšia tretina sa skôr prikláňa k stanoveniu maximálnej váhy ceny (35 percent), oproti tomu štvrtina sa skôr prikláňa k nezavedeniu tohto pravidla (25 percent). Čo sa týka toho, aká váha ceny by mala byť stanovená, v priemere sa riaditelia stavebných spoločností zhodujú na 70 %.

Stavebné firmy majú aktuálne v priemere zazmluvnené zákazky na 11 mesiacov dopredu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to pre viac ako polovicu firiem rovnaký počet (53 percent). Štvrtina stavebných spoločností má tento rok zazmluvnených menej zákaziek ako minulý rok (27 percent) a pätina má zákaziek zazmluvnených viac ako vlani (20 percent).

Výsledky aktuálnej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva Q4/2019 nájdete na ceec.eu.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím