Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. december 2018
0
864

Výsledky súťaže ActiveHouse Award 2018

10. decembra boli v brnianskom centre ImpactHub vyhlásené výsledky medzinárodnej študentskej súťaže VELUX ActiveHouse Award 2018. Medzi piatimi ocenenými projektmi boli tri z FA STU v Bratislave.
Výsledky súťaže ActiveHouse Award 2018

Ďalší ročník súťaže Active House Award, tento raz s témou „Future Living“ bol vyhodnotený.

Predmetom súťaže bol návrh konceptu stavby určenej pre bývanie tak, aby priniesla nový pohľad na problematiku bývania a fungovala v súlade s princípmi aktívneho domu. Ten je určený kvalitou vnútorného prostredia, pozitívnym prístupom k životnému prostrediu a energetickou efektivitou. Budúcnosť zdravých domov si vyžaduje zmenu myslenia v otázke ich navrhovania a stavby. Navrhovanie by malo prejsť od riešenia jednotlivých aspektov k uceleniu pohľadu na stavbu.

Porota súťaže zasadala 4.12.2018 v zložení: Ing. arch. Zuzana Morávková (ERA 21), prof. Ing. arch. Ján Stempel (Stempel & Tesař architekti, FA ČVUT) a Ing. arch Klára Bukolská (VELUX).

Porota primárne hodnotila celkové urbanistické, architektonické a dizajnové riešenie budovy; dosiahnutie štandardov aktívneho domu a zabezpečenie dostatku denného svetla.

Foto z vyhlásenia výsledkov súťaže
Foto z vyhlásenia výsledkov súťažeActive house award

Prvú cenu sa porota rozhodla neudeliť, predstavujeme ďalšie ocenenia aj s komentárom poroty:

2. cena: Lucia Hrdlovičová, FA STU (vedúci práce T. Varga)

Projekt pracuje s tradičnou štruktúrou dediny, rešpektuje základné formy a dispozičné riešenie vidieckych domov. Koncept je použiteľný na zahustenie existujúcej zástavby aj na doplnenie úplne novou štruktúrou. Prirodzeným spôsobom pracuje so základnými princípmi prirodzeného osvetlenia a vetrania. Dispozície sú funkčné. Projekt neprináša žiadne zásadne nové myšlienky, ale pracuje s existujúcimi, osvedčenými princípmi.

 

3. cena: Pavel Juříček, FA VUT Brno

Myšlienka "co-housingu" v radovej zástavbe predstavuje jeden z možných variantov budúcich foriem bývania. Navrhnuté riešenie vychádza z tradičných foriem, ktoré sú možno až príliš formálne. Problematické sa tiež javí otvorené schodisko v átriu.

 

3. cena: Lucia Blahová, FA STU (vedúci práce H. Pifko)

Projekt sa zaoberá nesmrteľnou témou sídliska, jeho zahustením a poľudštením. Využitie kontajnerov v modulárnom systéme zodpovedá logike sídliska, dispozičné riešenie je najmä vo vzťahu k prepojeniu jednotlivých podlaží schodiskom problematické.

 

3. cena: Andrej Vojtko, FA STU (vedúci práce L. Šíp)

Porota oceňuje komplexnosť riešenia problematiky, avšak výsledné riešenie je zbytočne komplikované a nákladné, lebo pomer plôch pre bývanie je vzhľadom k celkovému obostavanému priestoru neadekvátny a neprináša želaný komfort.

 

Odmena: Martin Horváth / Matúš Hornyák, TU Košice

Porota oceňuje zamyslenie sa nad princípom prenosu denného svetla do vnútorných dispozícií akejkoľvek stavby. Autor sa zamýšľa nad dostupnosťou / nedostupnosťou denného svetla v rámci existujúcich štruktúr.

Súvisiace články

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.SKPrinášame Vám svetlo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím