Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. september 2018
0
727

Workshop Mood for Wood 2018 - Poznaň

Koncom leta sa v poľskom meste Poznaň uskutočnil medzinárodný workshop pre študentov architektúry a dizajnu. Zaujímavé inštalácie tohto roku vznikali aj pod vedením slovenských lektoriek.
Workshop Mood for Wood 2018 - Poznaň

Už po štvrtý krát Združenie poľských architektov v Poznani spolu s komunitnou organizáiou Kolektyw 1a privítali študentov architektúry a dizajnu zo strednej Európy počas workshopu Mood for Wood.

Workshop Mood for Wood sa koná od roku 2014. Aktuálneho ročníka sa zúčastnilo 45 študentov z Poľska, Českej republiky, Slovenska a Maďarska. Organizátori sa snažia previesť študentov okrem tvorby konceptu (s ktorým sa študenti počas štúdia denne stretávajú) aj kompletným procesom realizácie návrhov v konkrétnych lokalitách mesta Poznaň.

Účastníci workshopu boli rozdelení do skupín, ktoré viedli skúsení lektori. Každému návrhu predchádzala práca s obyvateľmi, na základe ktorej bol určený jednoduchý lokalitný program. Študenti následne pri spracovaní návrhu museli počítať aj s pevným rozpočtom a časom určeným na realizáciu. Ako napovedá názov podujatia, hlavným stavebným materiálom bolo drevo.

Študenti pracovali v poznaňskej štvrti Rataje. Tohtoročná téma mala názov „Betónové úle“. Mestská časť Rataje postavená na prelome 60. a 70. rokov, je totiž najväčším “panelákovým” sídliskom v meste.

Organizátori vybrali päť lokálnych centier, ktoré sa zaoberajú sociálnou prácou. Návrhy tak vznikali pre konkrétne skupiny obyvateľov a mohli odzrkadlovať ich podnety a požiadavky.  Študenti navrhovali pre dôchodcov, ktorí žijú v ošetrovateľskom centre na ulici Zamenhofa, či pre deti z terapeutického centra Amici. Drobné stavby vznikli na základe potrieb návštevníkov kultúrneho centra Orle Gniazdo, pre ľudí, ktorí aktívne trávia čas v športovom centre POSIR Rataje a tiež pre zdravotne postihnutých a ich rodiny z Amikus Association.

Skupina Zmenhofa

Skupinka študentov pod vedením Martina Klodu a Hany Prochazkovej z českého ateliéru Archwerk mala za úlohu navrhnúť pre seniorov žijúcich v opatrovateľskom centre inštaláciu, ktorá by im umožnila tráviť viac času v exteriéri. Drobná stavba má podporiť integráciu a stretávanie seniorov, či už navzájom, alebo s ich rodinami v priateľskom prostredí. Študenti navrhli a zhotovili dva otvorené prístrešky. V každej “kocke” je lavica, stôl a tiež priestor pre invalidný vozík.

Skupina AMICI

Vedúci z maďarského ateliéru Nomad Studio - Soma Pongor a Bence Pasztor spolu so skupinou študentov navrhovali pre najmenších - žiakov centra Amici. Ich návrh musel byť bezpečný, musel zodpovedať detskej ergonómii. Skupina sa snažila ponúknuť atraktívne riešenie, ktoré by podporovalo aktívny oddych a činnosť detí centra. Študenti navrhli drevené rámy, ktoré môžu byť využité na vystavenie detských prác. Konštrukcia zároveň vyčleňuje priestor, ktorý študenti pomenovali ako “exteriérová obývačka”, uprostred ktorého je umiestnená kruhová lavica. Objekt slúži ako sedenie, stôl, či centrum spoločných aktivít.

Skupina Orle Gniazdo

Karol Szparkowski z varšavského ateliéru plus48 viedol skupinu študentov pracujúcu na projekte v kultúrnom centre Orle Gniazdo na sídlisku Lecha. Inštalácia rozširujúca outdoorové aktivity centra stojí na starom ihrisku obklopenom bytovými blokmi. Počas workshopu študenti postavili 15 metrov dlhú lineárnu inštaláciu. Organický tvar objektu stúpa vo forme vlny. Inštalácia, ako zdôrazňujú autori nie je len lavičkou, ale má viac možností využitia. Vďaka svojej forme sa stala atraktívnou dominantou priestoru.

Skupina POSIR

Skupina študentov vedená Marcinom Kwietowiczom a Gajou Bieniasz sa sústredila na návrh v areáli poznanského centra športu a rekreácie v časti Piastowskie. Lokalita bývalej mestskej plavárne, kde sa v súčasnosti nachádzajú ihriská, tenisové kurty či skate park, je pre obyvateľov sídliska Rataje, ale aj obyvateľov Poznane atraktívnou rekreačnou lokalitou. Študenti pre svoju interakciu zvolili vstupnú bránu do areálu  orientovanú k rieke Warta. Súčasťou brány je malá tehlová budova, ktorá bola v minulosti využívaná ako pokladňa. Východiskom návrhu bola geometria jej tehlovej steny. Objekt má tvar listu a vytvára plošinu s rôznymi úrovňami. Drevená platforma má slúžiť ako lavica, či ležadlo. Priliehajúca budova pokladne bola vyčistená, okná a dvere zvýraznené zlatou farbou. Študenti chceli týmto gestom upozorniť na potenciál zanedbanej stavby.

Skupina AMIKUS

Študenti pod vedením Anny Cséfalvay a Marianny Maczovej zo slovenskej platformy Woven (spoluorganizátor workshopu 1:1) navrhovali pre združenie AMIKUS. Hlavný cieľom združenia AMIKUS je integrácia ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodín do miestnej komunity. Viacúčelový mestský nábytok, ktorý študenti vytvorili využíva rôzne textúry a tvary, aby stimuloval zmysly svojich užívateľov. Súčasťou návrhu je sedenie, hojdacia sieť, informačné tabule, herné prvky, či kvetináč určený pre komunitnú záhradu. Pod dohľadom opatrovateľov z Amikus sa inštalácia môže stať vhodným miestom pre terapiu a stretávanie s obyvateľmi.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím