Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. august 2021
0
121

Zanedbaný verejný priestor pri Vozovni Krasňany prejde rekonštrukciou, slúžiť bude chodcom, cyklistom aj vodičom

Bezbariérová komunikácia bude prebiehať od Vozovne Krasňany po Malokrasňanskú ulicu.
Zanedbaný verejný priestor pri Vozovni Krasňany prejde rekonštrukciou, slúžiť bude chodcom, cyklistom aj vodičom

Cieľom revitalizácie verejného priestoru pri Vozovni Krasňany je zvýšiť bezpečnosť chodcov a cyklistov, ktorí doteraz využívali len nevyznačené trasy a taktiež umožniť vodičom systematicky zaparkovať. Obnova tohto zanedbaného územia je súčasťou projektu Živé miesta a je aj príkladom dobrej spolupráce hlavného mesta, Metropolitného inštitútu Bratislavy a mestskej časti Bratislava-Rača.

Obnova verejného priestoru pri Vozovni Krasňany spočíva vo vybudovaní bezbariérovej komunikácie pre bezpečný pohyb chodcov a cyklistov od Vozovne Krasňany po Malokrasňanskú ulicu. Vodičom možnosť parkovania zostane a v celom priestore pribudne zeleň.

Autormi nového návrhu revitalizácie sú architekti z ateliérov gutgut a 2ka. Hlavnou zmenou je štyri metre široká zmiešaná komunikácia, ktorú budú využívať cyklisti aj vodiči. Architekti totiž navrhli vytvoriť spoločnú komunikáciu pre zmiešaný pohyb cyklistov a vodičov smerujúcich k parkovacím miestam, ktorých v prvej etape vznikne 26. Chodci budú mať oddelený chodník vedľa električkovej zastávky.

„Hlavným cieľom nášho návrhu je vytvorenie nových priestorových vzťahov. Cyklochodník je jasne farebne vyznačený, takže vodiči budú vedieť, kde sa práve nachádzajú a prispôsobia tomu jazdu, aby neohrozili cyklistov,“ vysvetlil architekt Lukáš Kordík z ateliéru gutgut.

Budúca podoba tohto verejného priestoru počíta aj s výsadbou novej zelene. Zhluky stromov budú vytvárať záchytné ostrovy s príjemnou atmosférou a tiež zlepšia celkovú klímu tohto územia.

“Projekty, na ktorých pracujeme sa nezameriavajú len na centrum mesta. Kvalitné a funkčné verejné priestory musia byť vo všetkých mestských častiach Bratislavy,“ uviedol Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Predpokladaný termín začatia obnovy verejného priestoru pri Vozovni Krasňany je druhá polovica budúceho roka. Momentálne sa na toto územie vypracúva ďalší stupeň projektovej dokumentácie na základe predstavenej štúdie.

Projekt revitalizácie bude spracovaný v dvoch etapách realizácie. V prvej etape sa uvažuje o funkčnom vyriešení priestoru pre chodcov, cyklistov aj vodičov a druhá etapa rieši širšie okolie spolu so zelenými plochami.

Revitalizácia priestoru pri Vozovni Krasňany je súčasťou iniciatívy Živé miesta, ktorej cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

Aktuálny stav verejného priestoru pred Vozovňou Krasňany
Aktuálny stav verejného priestoru pred Vozovňou KrasňanyAutor: Marek Velček
Vizualizácia verejného priestoru pred Vozovňou Krasňany
Vizualizácia verejného priestoru pred Vozovňou KrasňanyAutori: Gutgut + 2ka
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím