Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. máj 2022
0
230

Súťaž Zelená strecha roku 2022

Zapojiť sa do súťaže budú môcť realizátori zelených striech, architekti, developeri ale aj jednotlivci.
Vyhlásenie24.5.2022
14:28
Odovzdanie návrhov19.6.2022
17:00
VyhlasovateľAsociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktBranislav Siklienka
0907 368 000
siklienka@zelenestrechy.org

 

Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru (ďalej len Asociácia) vyhlásila celoslovenskú súťaž Zelená strecha roku 2022. Cieľom súťaže je ukázať krásu a funkčnosť vegetačných striech pre životné prostredie v našich mestách a obciach. Zelené strechy sú adaptačným opatrením, ktoré napomáha zmierňovať negatívne dopady zmeny klímy. Zapojiť sa do súťaže budú môcť realizátori zelených striech, architekti, developeri ale aj jednotlivci. Partnermi projektu sú Slovenská agentúra životného prostredia, časopis ASB a AGRO CS.

Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách a to, zelená strecha na rodinnom dome a zelená strecha na verejnej budove. Prihlásiť sa bude možné do 19.6.2022. Následne budú súťažné diela hodnotené porotou zloženou z odborníkov. Za svojho favorita bude môcť hlasovať aj laická verejnosť na web stránke Asociácie. Toto verejné hlasovanie bude prebiehať od 1.7. do 31.8.2022. Víťazi súťaže budú vyhlásení na medzinárodnej Konferencii zelené strechy na jeseň v Bratislave.

Zelená strecha je živou plochou, ktorá sa stáva útočiskom pre hmyz, vrátane včiel, zvyšuje biodiverzitu, efektívne zadržiava prívalovú dažďovú vodu, zachytáva prach a CO2, avšak v prvom rade pomáha znižovať teplotu v rozhorúčených mestách. „Ak si uvedomíme obrovskú plochu, ktorú strechy budov tvoria v meste, zistíme, že nad hlavami máme gigantické žiariče, ktoré nielen cez deň, ale hlavne počas letných nocí do okolia sálajú horúčavu. Pre predstavu, aký významný prínos má zelená strecha, hovorí jeden z reálnych prepočtov: kým teplota klasickej strechy môže mať v lete 50 až 80 ⁰C, teplota zelenej strechy je v horúcom dni len okolo 30 ⁰C,“ vysvetľuje Branislav Siklienka, predseda Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru.  

Chýbajú zákony a politiky

V oblasti rozvoja zelených striech sme úplne na začiatku cesty. „Hoci to nikto zatiaľ nepočíta, odhadujeme, že na celom Slovensku je v porovnaní s vyspelejšími „zelenými“ krajinami iba 300 až 400-tisích metrov štvorcových zelených striech, ktoré v drvivej väčšine prípadov vybudovali súkromní developeri,“ dopĺňa Branislav Siklienka. Výzvou sú podľa neho napríklad čísla z Českej republiky, kde len predvlaňajší ročný prírastok zelených striech predstavoval 312 tis. m2. Celkovo je v tejto krajine vegetáciou pokrytých zhruba 1,9 milióna m2 striech. Česká republika dotačne podporuje inštalovanie zelených striech. Podľa typu zelenej strechy, je možné čerpať z dotačnej schémy Nová zelená úsporám od 28 do 40 EUR na meter štvorcový.

Základ pre tvorbu regulácií, pravidiel podpory a tvorbu príslušných zákonov existuje. Vláda totiž v roku 2019 schválila dokument s názvom Envirostratégia 2030. Problém je však aplikácia adaptačných opatrení zo strany samospráv. Vo väčšine prípadov sa dané opatrenia nevyžadujú.

Mestá ušetria na kalamite a zlepšia kvalitu života

Okrem štátu a širokej verejnosti sú pre Asociáciu partnermi Slovenská agentúra životného prostredia, stavebné a architektonické fakulty, architekti, developeri, stavebníci, záhradníci. Kľúčovým partnerom sú však samosprávy. Jednou z dôležitých zmien, ktoré by chcela Asociácia dosiahnuť je, aby mestá pri povoľovacom stavebnom konaní brali do úvahy ako zelenú plochu aj samotnú strechu.

A platí to aj pre Bratislavu, ktorej magistrát má vcelku kvalitnú a prepracovanú ekologickú stratégiu. „Na škodu však je, že Územný plán hlavného mesta prekvapivo za zelenú strechu považuje len plochu nad podzemnými garážami, ale nie samotnú strechu. Tým, že sa developerom vegetácia na budove nezapočítava do koeficientu zelene, nemotivuje ich to do budovania živých zelených striech. Veľmi by pomohlo, aby sa k stanovenej povinnosti vybudovania zelených plôch mohli započítať aj samotné zelené strechy,“ konštatuje Branislav Siklienka.

Svetové metropoly zelené strechy vo veľkom budujú s úmyslom šetriť nie len zdravie obyvateľov, infraštruktúru, ale aj mestský rozpočet, pretože znižujú dopad kalamít. „Už roky sme, napríklad v Bratislave, po prudších letných búrkach často svedkami zaplavených podjazdov, či celých úsekov ciest. Významne k tomu prispievajú práve strechy stavieb, ktoré rovnako ako spevnené plochy veľmi rýchlo posielajú vodu do kanalizácie. A tá, logicky nestíha. Už desaťcentimetrový substrát vegetačnej strechy pokrytý vhodnými rastlinami pritom dokáže v prípade prívalových dažďov jednorazovo zadržať 20 až 50 milimetrov zrážok. Aj to je argument, prečo by sa mesto malo ich budovanie všemožne snažiť,“ vysvetľuje Branislav Siklienka.

Viac informácií sa dozviete na stránke: www.zelenestrechy.org

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím