Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. august 2020
0
978

Nová fara Farského kostola Nebeskej Kráľovnej, Budapešť

Návrat k východiskám. Úprava stavby pre nový životný cyklus.
Nová fara Farského kostola Nebeskej Kráľovnej, Budapešť
Autori: Zoltán Berzsák / 4 plusz Építész StúdióSpolupráca: Katalin Konyha, Andrea StanisewszkiInvestor: Budapest Főváros IV. kerület, Újpest ÖnkormányzataPodlažná plocha: 554 m²Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Szent István tér , Budapešť, MaďarskoPublikované: 10. august 2020

Zmena funkcie, rekonštrukcia a doplnenie domu z konca 19. storočia. Vzor perforovaných cemento-kompozitných zásten, použitých na fasáde prístavby, štrukturuje nový stavebný objem.

Farský kostol Nebeskej Kráľovnej získal nové miesto v eklektickej budove v štvrtom peštianskom obvode, medzi ulicami István Károlyi a Liszt Ferenc. Na základe dohody medzi samosprávou a náboženskou komunitou sa katolícka fara presťahovala do priestorov, ktoré takmer storočie využívala Hudobná škola Ferenca Erkela. 

Nový majiteľ budovy sa pustil do jej záchrany, ktorá začala obnovou uličnej fasády a sanáciou pôvodného stavebného bloku. Základnú prevádzkovú schému fary (farský dom a kancelária, trieda pre náboženské vzdelávanie, knižnica, spoločenská sála a byt pre návštevníkov) pojal uličný trakt a dvojica krídel, smerujúcich do dvora. Počas rekonštrukcie došlo k odstráneniu nevhodných zásahov z druhej polovice 20. storočia. Ako podklad pre reštauračné práce slúžili dobové fotografie.

Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki

Historický blok s pôdorysom v tvare “U” uzatvára nové krídlo, orientované do dvora. Trakt, rovnobežný s ulicou, vymedzuje novodobý rajský dvor - križovatku funkcií a komunikácií fary. Nové krídlo so štítovou strechou rozširuje prevádzku o multifunkčné spoločenské priestory. Na otvorenom prízemí, ktoré minimalizuje pohľadové bariéry zo strany dvora je “posadený” blok evokujúci tradičné stavebné formy. Presklenú fasádu spoločenskej sály na poschodí možno podľa potreby uzavrieť skladacími zástenami z perforovaných cemento-kompozitných panelov SWISSPEARL CARAT

Foto: Tamás Albertszki

Svetlá farebná schéma prístavby korešponduje s bledými štukovými omietkami pôvodných budov. Architekti zvolili pre fasádne panely a zásteny prevedenie Onyx 7090 s celoprefarbeným jadrom. Perforácia zásten, pozostávajúca z kruhových otvorov s rôznym priemerom zmierňuje prísnu symetriu kompozície. Vzor je  inšpirovaný ľudovou výšivkou.

Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki

Prístavba stelesňuje ambíciu katolíckej cirkvi otvoriť sa širšej verejnosti. Nová priestorová konfigurácia je sústredená do ťažiskového priestoru rajského dvora, ktorý rozširuje spoločné priestory na prízemí. Centrálna pohľadová os vedie od vstupnej brány cez recepciu, rajský dvor a otvorené prízemie prístavby až do záhrady so starou lipou. Prepojenie medzi starým a novým vychádza z pochopenia logiky pôvodného domu.

Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki

Vo večerných hodinách sa svetelné vzory objavujú na strane nového krídla, otočeného smerom do vnútorného átria a tiež na uličnom trakte budovy, čo evokuje prepojenie novej a starej časti.

Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Situácia
SituáciaAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez A-A
Rez A-AAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez B-B
Rez B-BAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez C-C / 1
Rez C-C / 1Autor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez C-C / 2
Rez C-C / 2Autor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez D-D
Rez D-DAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Rez E-E
Rez E-EAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Uličný pohľad
Uličný pohľadAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Pohľad z dvora
Pohľad z dvoraAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Pohľad z dvora
Pohľad z dvoraAutor: 4 plusz Építész Stúdió
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki
Foto: Tamás Albertszki

Podklady: Swisspearl

Poloha diela

Zoltán Berzsák / 4 plusz Építész Stúdió
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím