Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. december 2017
0
1063

Prehľad cien a ocenení v roku 2017

Prinášame prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna, zahrnuli sme však aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2017

Na Slovensku i vo svete sa každoročne udeľujú nezávislé ocenenia, ktoré majú ambíciu predstaviť to najlepšie čo vzniklo. Aj v tomto roku sme sa snažili podrobne prezentovať všetky relevantné výbery. Či už slovenské, české, alebo renomované medzinárodné. Ako to dopadlo, a aké diela boli v uplynulom roku vybrané odbornými porotami, prináša nasledovný prehľad:

Najprv na Slovensku:

CE.ZA.AR - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru (o výsledkoch sme informovali tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Rodinné domy: Dom v dome, Bernolákovo, autor: Martin Jančok (komplexné predstavenie diela v tomto článku)
Občianske a priemyselné budovy: Poľovnícky dom, Kuchyňa, autori: Tomáš Auxt, Peter Kožuško, Miro Hrušovský, Peter Hudač; spolupráca: Michal Zábranský (komplexné predstavenie diela v tomto článku)
Obnova a prestavba: Stará synagóga v Bardejove, Bardejov, autori: Peter Gomboš, Ján Krcho, Tomáš Lupták (viac o diele tu)
Interiér: Rekonštrukcia bytu v bývalom kláštore, Trnava, autor: Peter Jurkovič (viac o diele tu)
Exteriér: Castellum café, Nitra, autori: Martin Dulík, Marek Šumichrast, Lívia Dulíková (viac o diele tu)
Špeciálnu cenu „Patrón architektúry“ získala Nová synagóga v Žiline (dielo sme predstavili tu)

 

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac o cenách SAS si prečítate tu)

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2017 udelil Spolok architektov Slovenska Michalovi Burákovi, Dušanovi Burákovi, Matúšovi Gomolčákovi a spoluautorom Marekovi Bakalárovi, Marekovi Ganzovi a Tomášovi Eisnerovi za dielo Mlyn Humenné. Ocenené dielo predstavujeme v tomto článku.

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo v roku 2017 udelilo prezídium Spolku architektov Alexandrovi Bélovi. Záznam z preberania ceny si môžete pozrieť tu.

Cenu prof. Martina Kusého v roku 2017 udelil Spolok architektov Slovenska doc. Monike Mitášovej za koncepčnú, autorskú a editorskú prácu na príprave publikácií Vladimír Dedeček. Stávanie sa architektom (SNG 2017) Vladimír Dedeček; Interpretácie architektonického diela (SNG2017) a za dlhoročnú odbornú, vedecko-výskumnú aktivitu v oblasti teórie a dejín architektúry.

 

Cena ARCH (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2017 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy z 10 nominovaných diel.

Cenu ARCH 2017 si odniesol Samuel Netočný za Kaplnku vzkriesenia a krížovú cestu v Kvetnici (viac o diele tu).

 

Cena ZUUPS (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

V záujme rozvoja urbanistickej a krajinárskej tvorby a územného plánovanie vyhlasuje pravidelne Spolok architektov Slovenska (SAS) v spolupráci so Združením pre urbanizmus a územné plánovanie na Slovensku súťaž o Cenu Združenia pre urbanizmus a územné plánovanie na Slovensku.

Do súťaže bolo doručených 9 súťažných návrhov. Zameranie návrhov bolo od územného plánu stredne veľkého mesta, cez urbanisticko-krajinársku štúdiu ako podkladu pre Zmeny a doplnky UPN, urbanistickú štúdiu vybranej zložky dopravy mestskej časti, až po štúdie a projekty verejných priestranstiev vrátane ich realizácií.

Laureátom Ceny ZUUPS 2017 sa stali Mestské rekreačné lesy Poprad. Autormi víťazného návrhu sú Anna Dobrucká a Martin Jerguš (dielo sme bližšie predstavili tu).

 

V susednej Českej republike padol nasledujúci verdikt:

Česká cena za architekturu (viac tu)

V tomto roku sa o Českú cenu za architektúru uchádzalo 249 diel. Víťaz i finalisti sa etablovali z radov 42 nominovaných projektov. Do finále postúpilo 6 diel, z ktorých porota vyberala víťaza.

Hlavnú cenu porotcovia udelili projektu brnenského ateliéru Radka Květa Archeopark Pavlov.  (viac o diele tu)

V rámci Českej ceny za architektúru sú tiež oceňované výnimočné aktivity na poli architektúry. Nomináciu vykonávajú členovia Akadémie a Grémia Českej ceny za architektúru. V tomto roku boli udelené celkovo tri ceny za Výnimočný počin.

Ocenenie získal Dom umenia v Českých Budejoviciach za kurátorskú činnosť Michala Škodu.

Ďalšií Výnimočný počin Českej ceny za architektúru za rok 2017 putoval starostom mesta Litomyšl - Miroslavovi Brýdlovi, Janovi Janečkovi, Michalovi Kortyšovi a Radomilovi Kašparovi.

Tretím Výnimočným počinom Českej ceny za architektúru za rok 2017 je rozhlasový program Českého rozhlasu Radia Wave a Adama Gebriana - Bourání.

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

Pritzkerova cena (Laureátov sme predstavili tu).

Laureátmi Pritzkerovej ceny 2017 sa stali prvýkrát v histórii tri osobnosti. Prestížnu Pritzkerovu cenu, ktorá je považovaná za jedno z najvýznamnejších ocenení v oblasti architektúry, získali tento rok španielski architekti Rafael Aranda, Carme Pigem and Ramon Vilalta z ateliéru RCR.

 

Stirling prize (o výsledkoch sme informovali tu)

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje toto ocenenie od roku 1996 architektom, ktorých budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za posledný rok. 

Ocenenie Stirling prize 2017 získala Obnova hastingského móla od dRMM Architects 

 

Cena Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award 2017 (o výsledkoch sme informovali tu)

Cenu udeľuje Európska komisia v spolupráci s Miesovou nadáciou každé dva roky. Odbornú stránku zaručujú architektonické inštitúty a komisia odborníkov z vyše tridsiatich krajín.

Cenu Mies van der Rohe Award 2017 získala renovácia obytného komplexu DeFlat Kleiburg, Amsterdam, Holandsko - autori: Walter van Dijk a Xander Vermeulen Windsant.

 

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (viac sa dočítate tu)

Celoštátna súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku. Súťaž organizuje Spolok architektov Slovenska. Porota jednomyseľne vybrala víťaza a ďalšie 4 práce, ktorým za ich špecifický prínos v niektorej z oblastí udelila odmeny.

Cenu profesora Jozefa Lacka získala Tatiana Kuva za návrh Moravskej galérie v Brne (viac o diele tu)

Odmenu Pro urbis získala Jana Nagyová za prácu STARÝ most s NOVOU funkciou v Trenčíne (viac o diele tu)
Odmenu Pro huma získal Peter Slamka za prácu Univerzitné centrum v areál STU v Bratislave (viac o diele tu)
Odmenu Pro cultura získal Martin Mikovčák za prácu Trenčín - Divadlo ako kultúrny uzol (viac o diele tu)
Odmenu Pro teoria získal Miloš Diežka za prácu  Dolný Kubín - koncepcia verejných priestorov (viac o diele tu)

Cena profesora Emanuela Hrušku (viac sa dočítate tu)

Na Fakulte architektúry STU v Bratislave je každoročne udeľovaná Cena profesora Emanuela Hrušku za najlepší semestrálny projekt akademického roka v oblasti urbanistickej tvorby.

V akademickom roku 2016/2017 sa o Cenu prof. E. Hrušku uchádzalo 24 prihlásených školských prá.

Cena prof. Emanuela Hrušku v akademickom získala práca Flexibilné mesto: Obchodná ulica, Bratislava. Autormi sú  Laura Foltínová a Veronika Mandincová. Práca vznikala pod vedením Silvie Bašovej. (viac tu).

Cena profesora Vladimíra Chrobáka (viac sa dočítate tu)

Na Fakulte architektúry STU v Bratislave je každoročne udeľovaná Cena profesora Vladimíra Chrobáka za najlepšiu konštrukciu použitú v semestrálnom projekte.

Cenu profesora Vladimíra Chrobáka získala práca Škola architektúry v kampuse Mlynská Dolina. Autorka: Jana Hájková, vedúca práce: Eva Vojteková (viac TU)

Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2016 (viac v tomto článku)

Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie projekty obnovy pamiatok ukončené v minulom roku. Do súťaže sa v tomto roku prihlásilo 15 projektov. Laureátmi ceny Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2016 sa stali:

Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici - autor ideového zámeru a realizátor: Jozef Dorica
Stará synagóga v Bardejove - autor projektu: Ján Krcho (Dielo sme bližšie predstavili tu).
Meštiansky dom na Trojičnom námestí č.5 v Trnave - spracovateľ projektu obnovy: ateliér Vallo & Sadovsky, interiér kaviarne: a:rch rudohradsky chaban (Dielo sme bližšie predstavili tu).
Oltár Kostola Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v obci Roštár - realizácia: Oblastný reštaurátorský ateliér Bratislava

Národná cena za dizajn 2017 (výsledky nájdete tu)

14. ročník bol zameraný opäť na produktový dizajn. Medzinárodná porota vybrala z celkového počtu 176 prihlásených prác na výstavu finalistov 66 diel.

Hlavnú cenu získali Lyže Forest Skis - autori: Viktor Devečka, Bronislava Brtáňová

Přehlídka diplomových prací (viac v tomto článku)

Česká komora architektov každý rok organizuje Prehliadku diplomových prác ako súťažnú prehliadku úspešne obhájených diplomových prác absolventov vysokých škôl architektúry a príbuzných odborov. 

Prvú cenu získala Veronika Indrová, absolventka FA ČVUT v Prahe za diplomovú prácu Štadión Strahov (vedúci práce: Tomáš Novotný, Jakub Koňata, Tomáš Zmek)

Pridávame aj zaujímavé výbery mimo štandardných kultúrnych inštitúcií:

Big Mat 2017 (o výsledkoch sme informovali tu)

Skupina BigMat International so sídlom v Luxembursku organizuje od roku 2005 súťažné bienále BigMat International Architecture Award. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 900 diel. Do užšieho výberu poroty sa dostalo 87 stavieb, z tohto až šesť nominovaných reelizácií bolo zo Sovenska.

Porota rozhodla udeliť Hlavnú BigMat ’17 budove Regionálneho fondu súčasného umenia FRAC, dielu francúzskeho ateliéru Lacaton & Vassal.

Meď v architektúre (o výsledkoch sme informovali tu)

Osemnáste súťažné bienále vyzdvihuje meď a jej zliatiny v kontexte kvalitnej súčasnej architektúry. Prehliadka má za cieľ poukázať na estetické aj technické kvality tohto materiálu. 

Jednohlasnou voľbou poroty sa víťazom stala výšková budova Maersk Tower v Kodani, projekt ateliéru C.F. Møller. (Dielo sme predstavili tu).

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím