Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. august 2015
0
472

10 až 25 tisíc elektromobilov na Slovensku v roku 2020?

Rozvojom elektromobility na Slovensku sa zaoberá nedávno zverejnený materiál ministerstva hospodárstva „Návrh Stratégie rozvoja elektromobility v SR a jej vplyv na národné hospodárstvo SR“.
10 až 25 tisíc elektromobilov na Slovensku v roku 2020?

Na Slovensku je v súčasnosti (koniec apríla 2015)  zaregistrovaných 148 elektromobilov, z toho 132 kategórie M1 a 16 kategórie N1. Čísla sú z údajov Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky. Najviac vozidiel (42) je od Nissanu. Dalších 34 áut je značky Volkswagen a 20 Tesla Motors. Ročný prírastok je pomalý. Vlani bolo novozaregistrovaných 75 čistých elektromobilov. Pred rokom to bolo len 18 vozidiel. 

Podľa návrhu Stratégie rozvoja elektromobility v SR by v roku 2020 malo na Slovensku jazdiť približne 10 000 až 25 000 čistých elektrických a plug-in hybridných vozidiel. (V susednom Rakúsku by v rovnakom čase malo jazdiť 250 000 a v Nemecku až celý milión elektromobilov).

„Rozvoj využívania elektromobilov nie je len o budovaní infraštruktúry. Treba podniknúť kroky, ktoré zatraktívnia tento druh vozidiel, nie lacných, pre trh,“ povedal generálny sekretár ZAP SR Ján Pribula.

Predpokladaný dlhodobý vývoj podielu elektrických automobilov by podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) mal neustále narastať. Ročný počet vyrábaných vozidiel so zážihovým a vznetovým motorom, ako ich poznáme dnes, by mal dosiahnuť vrchol v roku 2020. Po roku 2020 bude ich počet klesať.

Elektromobilita je podľa materiálu okrem automobilového priemyslu mimoriadne dôležitá aj pre iné stránky národného hospodárstva.

„Odber elektrickej energie pre nabíjanie elektrických vozidiel bude v prevažnej miere smerovaný do hodín mimo špičky odberovej krivky, čo prinesie efektívnejšie využívanie elektroenergetických zdrojov, prenosovej a distribučnej sústavy."

Elektromobilita môže z dlhodobého hľadiska hrať úlohu aj pri využívaní alternatívnych palív v doprave.  Môže tak znížiť závislosť Slovenska od dlhodobo rizikových ropných zdrojov a zvýšiť využívanie lokálnych zdrojov energií.

Pri návrhoch objektov i urbánnych štruktúr budeme musieť vo väčšej miere myslieť na elektromobily a potrebné technické zariadenia.

Východiská návrhu Stratégie rozvoja elektromobility v Slovenskej republike
a jej vplyv na národné hospodárstvo Slovenskej republiky v plnom znení nájdete tu.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím