Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. január 2016
0
272

Faraday Future FFZERO1 - predstavený na CES 2016

Futuristický elektroautomobil FFZERO1 s výkonom 1 000 konských síl a zrýchlením z 0 na 100 km/h pod 3 sekundy. Maximálna rýchlosť 322 km/h.
Faraday Future FFZERO1 - predstavený na CES 2016

Koncepty elektromobilov sa začínajú množiť. A to nie hocijaké. Zaujmú najmä také, ktoré sa pripravujú do sériovej výroby. Či už praktické, pre každodenné použitie, alebo také, ktoré testujú technologické a dizajnérske možnosti. Dnes predstavujeme ten druhý prípad. Na technologickom veľtrhu CES bol včera predstavený prototyp spoločnosti Faraday Future. Pre niekoho nová značka, pre niekoho očakávaná premiéra. K začatiu existencie Faraday Future pomohol čínsky kapitál, no automobilka je americká. Pochádza, podobne ako Tesla Motors, z Kalifornie, kde si už buduje svoj prvý veľký závod..

Na výstave CES 2016 si tento nováčik ale dovolil veľké gesto. Predstavil vozidlo FFZERO1, ktoré má futuridtický dizajn.

2657707
Youtube

Výkonové parametre sú zatiaľ iba teoretiké údaje, ktoré vypočítali v automobilke. FFZERO1 je totiž len koncept vozidla, ktoré by chcela Faraday Future v budúcnosti vyrábať.

Vozidlo je z ľahkých komponentov a uhlíkových vlákien, strechu tvorí jeden kus celistvéhoo skla siahajúceho od čelného skla, až do zadnej časti. FFZERO1 má byť jednosedadlový superšport.

To, čo je ale omnoho zaujímavejšie je platforma, na ktorej je FFZERO1 postavené. Ide totiž o variabilnú platformu, na ktorú je možné použiť prakticky akúkoľvek karosériu. Podlaha je takmer úplne rovná, je naplnená batériami, pričom každé koleso poháňa samostatný elektromotor.

Platformu VPA je pritom vraj možné zväčšovať do dĺžky i šírky a tým vytvoriž základ takmer pre akékoľvek elektrické auto.

282913
Youtube

To je jeden z plánov automobilky. Zákazník požiada o rodinný sedan, dostane rodinný sedan, iný bude chcieť športový kabriolet, dostane kabriolet, ba dokonca sa nevylučuje ani možnosť postaviť dodávku či SUV. Faraday Future pritom myslí aj na autonómne vozidlá. VPA je pripravená aj na takúto možnosť.

Faraday Future tak nepredstavil superšportový automobil, ale svoju unikátnu platformu Variable Platform Architecture. FFZERO1 je len zaujímavo vytvorený koncept, ktorý má Faraday Future zviditeľniť. Je veľmi otázne, či sa tento konkrétny model FFZERO1 vôbec dostane aj do výroby.

15534
Youtube

Kedy uvidíme prvé sériovo vyrábané vozidlo Faraday Future je otázne. Automobilka najskôr potrebuje dostavať svoju miliardovú fabriku, no už počas tohto obdobia môžu inžinieri a technici vyvíjať prvé vozidlá s logom Faraday Future.

Tesla Motors, ktorá už vyrába 2 elektromobily má podobný koncept, jej vozidlá taktiež stoja na podobnej platforme, no nemá aj tak jej vývoj a výroba vozidiel trvá dlhšie, ako by sa dalo čakať. Tesla by sa tak po prípadnom raketovom nástupe Faraday Future mohla ocitnúť na druhej koľaji, no za ten čas sa môže ešte mnohé zmeniť. Sami sme zvedaví, ako budú vyzerať najbližšie roky „elektromobilizmu“.

Podľa článku v partnerskom magazíne Techbox (autor Števo Porubský).

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím