Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. september 2015
0
1208

Téma pre Bienále architektúry v Benátkach v roku 2016 znie : Hlásenie z prednej línie

Alejandro Aravena riaditeľ Benátskeho Bienále oznámil tému vybranú pre rok 2016. S názvom "Hlásenie z prednej línie" bude Bienále  sonda do úlohy architektov v bitke za zlepšenie  životných podmienok pre ľudí na celom svete. Téma si kladie za cieľ zamerať sa na architektúru, ktorá funguje v rámci obmedzení spôsobených nedostatkom prírodných zdrojov, a tých návrhov, ktoré popierajú zabehané princípy a fungujú pre spoločné dobro - bez ohľadu na veľoksť prínosu.
Téma pre Bienále architektúry v Benátkach v roku 2016 znie : Hlásenie z prednej línie
Alejandro Aravena
Alejandro Aravenafoto: la Biennale di Venezia

Vyhlásenie Kurátora Alejandra Aravena:

Hlásenie z prednej línie

Existuje niekoľko bitiek, ktoré treba vyhrať a niekoľko hraníc, ktoré musia byť rozšírené, aby sa zlepšila kvalita prostredia a tým aj kvalita života ľudí. Stále viac ľudí hľadá na našej palnéte slušné miesto pre život. Podmienky sú však stále ťažšie a ťažšie. Akýkoľvek pokus ísť nad rámec zažitého sa stretáva s veľkým odporom vyplívajúcim zo zotrvačnosti spoločnosti. Akékoľvek snahy riešiť relevantné otázky musia prekonať rastúcu zložitosť sveta.

Na rozdiel od vojny, kde vždy nikto vyhrá, je snaha o zlepšovanie životného prostredia dlhodobý proces s nejasným výsledkom. Architektúra je o pohľade na realitu cez kľúč návrhu. To je to, čo by sme chceli, aby si ľudia uvedomili a videli na 15. Benátskom Bienále: Príbehy o úspechu, príklady, Architektúru ktorá prispieva k víťazstvám v nekonečnom boji za rozširovanie hraníc poznania.

Hlásenie z prednej línie bude o sprístupnení problematiky pre širšie publikum. Ukáže, aké náročné je zlepšiť kvalitu života v náročných, krajných  podmienkach. Bude čeliť naliehavým výzvam. To je potrebné k udržaniu sa na špici a snahe dobyť nové polia.

Radi by sme sa poučili z architektúry, ktorá sa napriek nedostatku prostriedkov zameriava na to čo je k dispozícii, namiesto sťažovania sa na to, čo chýba. Radi by sme pochopili, aké návrhové nástroje sú potrebné k zmene stavu, ktorý ctí individuálny zisk a stavia ho nad kolektívny prospech. Radi by sme dali vedieť o prípadoch, ktoré odolávajú redukcionizmu, prílišnému zjednodušovaniu a nevzdávajú sa úlohy hľadať všeobecne prospešné riešenia. Zaujíma nás, ako architektúra môže zaviesť širší pojem zisku: kvalitu návrhu ako pridanú hodnotu namiesto zvýšenia nákladov, alebo architektúru ako skratku k dostupnosti a kvalite.

Boli by sme radi ak by toto hlásenie nebolo len kronikou a  pasívnou zbierkou, ale svedectvom ľudí, ktorí sa skutočne snažia nájsť riešenia. Radi by sme vyvážili odvahu a pragmatizmus. Bitka o lepšie zlepšenie prostredia nie je len romantická predstava. Toto hlásenie nie je jednoduchou vypoveďou alebo sťažnosťou, ani kázaním alebo motivačnou rečou.

Predstavíme prípady a postupy, kde hrala kreativita hlavnú úlohu a autori boli ochotní riskovať aj pre malé víťazstvo. Pretože keď je problém veľký, aj zlepšenie o jeden milimeter je relevantné. Je nutné prispôsobiť našu predstavu úspechu, pretože úspechy na predných v prednej línii sú relatívne, nie absolútne.

Sme si veľmi dobre vedomí, že boj o lepšie prostredia je kolektívne úsilie, ktoré bude vyžadovať  silu a vedomosti. To je dôvod, prečo by sme chceli byť na tomto Bienále inkluzívny, počúvať príbehy, myšlienky a zážitky z rôznych prostredí.

 Zdroj: La Biennale di Venezia

 

684972
Youtube

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím