Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. apríl 2021
0
211

Praktické rady pri návrhu objektu v triede A0

Investícia do dostatočne hrubého izolačného plášťa od základov až po strechu sa mnohonásobne vráti na nižších platbách za energie a v neposlednom rade aj v komforte bývania.
Praktické rady pri návrhu objektu v  triede A0

Spoločnosť Isover prináša 7 rád, ako bezproblémovo postaviť dom v triede A0. Stavať dom v energetickej triede A0 nie je problém, ak použijete správnu kombináciu materiálov.
 
Od januára 2021 musia byť nové rodinné domy postavené v energetickej triede A0. Znie to ako strašiak, ale v skutočnosti nie je, ak si vyberiete správnu kombináciu materiálov vrátane zateplenia vonkajších stien.

Práve súvislá izolácia od základov až po strechu v primeranej hrúbke je dokázateľne najvýhodnejší spôsob, ako postaviť úsporný dom. Izolácia patrí k najlacnejším položkám v zozname všetkých zabudovaných materiálov, avšak prináša najväčší efekt v zime pri zaistení tepelnej pohody a v lete pri ochrane domu pred prehriatím.

Okrem toho plní aj ďalšie funkcie, ako napríklad ochranu pred hlukom a tiež pred požiarom. Ak teda správne zoptimalizujete obal budovy,  získate energeticky hospodárny dom s kvalitným vnútorným prostredím a prijateľnými celkovými nákladmi na výstavbu.   

 7 rád, vďaka ktorým sa bezbolestne dopracujete k domu v triede A0.

  • 1. Faktor tvaru budovy je zásadný
  • 2. Žiadny murovací materiál sa nezaobíde bez zateplenia
  • 3. Problematické miesta (podlahy, strop, preklady) eliminuje izolácia
  • 4. Nezabudnite na riadené vetranie s rekuperáciou tepla (pri A0 je nevyhnutné)
  • 5. Čím nižšia spotreba, tým menší zdroj energie
  • 6. Izolácia je univerzálne riešenie (navyše ide o najlacnejší materiál v pomere k úžitku)
  • 7. Moderná drevostavba umožňuje dosiahnuť triedu A0 aj s tenšími stenami

Rada č.1. Faktor tvaru budovy je zásadný

Energetická úspornosť domu z veľkej časti závisí od tvaru budovy. Platí klasická poučka: čím je pomer ochladzovanej plochy stien k objemu vyšší, tým je dom menej úsporný. Inak povedané, ak chcete dosiahnuť rovnaký efekt pri bungalove a poschodovom dome s rovnakou podlahovou plochou, musíte do bungalova investovať viac.

Neznamená to, že všetci musia stavať rovnaké poschodové „kocky“. Akýkoľvek tvar sa dnes dá vďaka modernej vonkajšej izolácii a primeranej technológii vyriešiť a dosiahnuť triedu A0. Dôležité je vychádzať pri návrhu domu z orientácie pozemku a okolitej zastavanosti a zveriť návrh do rúk odborníka. Výsledkom bude bývanie podľa vašich predstáv, ktoré bude zároveň energeticky hospodárne.

Rada č.2: Žiadny murovací materiál sa nezaobíde bez zateplenia

Na začiatku každého návrhu stojí rozhodnutie, či chcete masívnu stavbu (tehla, plynosilikátové tvárnice) alebo drevostavbu. Každý konštrukčný materiál domu má svoje výhody aj nevýhody. V našich zemepisných šírkach sa na výstavbu rodinných domov najčastejšie používajú spomenuté murovacie materiály, avšak čoraz viac staviteľov tiež inklinuje k drevostavbám. Nech už si vyberiete jednu alebo druhú cestu, váš dom sa nezaobíde bez zateplenia vonkajších stien. A to ani v prípade drahých tehál vyplnených izoláciou.

Aby tehly dosiahli čo najlepšie izolačné vlastnosti, majú viac vnútorných priečok a tenšie steny. Sú teda čoraz krehkejšie, čo spôsobuje problémy pri doprave a manipulácii na stavbe. Pri práci sa rozpadávajú a diery murári v praxi vypĺňajú maltou. Tak vzniká na mnohých miestach oslabenie nosnosti konštrukcie a tepelný most. Izolačné vlastnosti tehly znižujú aj ďalšie zásahy do tehly počas výstavby – napríklad keď elektrikári vŕtajú drážky na rozvody a otvory na krabice pod zásuvkami alebo vodári zasekávajú trubky. Vznikajú ďalšie tepelné mosty, cez ktoré z domu uniká teplo. To vás nestojí len peniaze navyše, ale v horšom prípade sa kondenzuje vlhkosť a vznikajú plesne. Navyše týmito „cestami“ prúdi v múroch falošný vzduch, ktorý opäť vedie k tepelným stratám a ovplyvňuje tak kvalitu vnútorného prostredia. To všetko sťažuje dosiahnutie triedy A0.

S plynosilikátovými tvárnicami sa dobre pracuje vďaka ich konzistentnosti, odpadá problém pri vedení inštalačných rozvodov a nekontrolovateľného šírenia vzduchu. Kvalitné moderné drevostavby sú zase náročnejšie na detail a je pri nich potrebné vhodným spôsobom vytvoriť dostatočnú akumulačnú plochu.

Ktorýkoľvek materiál si vyberiete na stavbu, pri každom vznikajú na obvodových stenách oslabenia a ďalšie nedostatky. Hľadať a odstraňovať ich je veľmi prácne a drahé. Vonkajšie zateplenie dokáže všetky nedostatky prekryť a eliminovať. Preto sa reálne žiadna stavba nezaobíde bez zateplenia.

Rada č.3: Problematické miesta (podlahy, strop, preklady) eliminuje izolácia

Ak zvažujete moderné murovacie materiály bez zateplenia, máte ďalší problém. Kritickými miestami na únik tepla cez tepelné mostypodlaha, strop, nadokenné preklady a prestupy cez konštrukciu. Cez napojenie železobetónovej základovej dosky alebo stropu s murovacími materiálmi sa stavba v zime najviac ochladzuje.

Problém sa dá riešiť drahými materiálmi, avšak oveľa efektívnejšie a lacnejšie riešenie je súvislé vonkajšie zateplenie od základov po strechu. To isté platí aj pre napojenie strechy na betónový veniec obvodovej steny. Ďalšou slabinou murovaných domov sú nadokenné preklady. Aj keď zvolíte prefabrikovaný preklad, tak priestor na izoláciu je stále pomerne malý. V tomto prípade opäť prichádza na pomoc vonkajšia izolácia. Nehovoriac o vonkajších roletách či žalúziách, ktoré sa do nej dajú pekne skryť.

Rada č.4: Nezabudnite na riadené vetranie s rekuperáciou tepla (pri A0 je nevyhnutné)

Stavba v kategórii A0 sa nezaobíde bez riadeného vetrania s rekuperáciou, teda so spätným získavaním tepla z odvádzaného vzduchu. Hlavným benefitom je v prvom rade kvalitné vnútorné prostredie, v neposlednom rade sú to úspory nákladov na vykurovanie. Odvádzaný vzduch prechádza rekuperačným výmenníkom kde odovzdáva svoje teplo studenému čerstvému privádzanému vzduchu bez toho, aby sa navzájom premiešali.

Rozvody vzduchotechniky môžu byť vedené napr. len v chodbe v podhľade a všetky pobytové miestnosti môžu byť bez potrubí vzduchotechniky s plnou svetlou výškou.

Prevádzka vzduchotechniky i pri najväčšej výmene vzduchu musí byť nehlučná, tak aby nezhoršila kvalitu vnútorného prostredia. Celý systém je potrebné kvalitne naplánovať, aby bol správne dimenzovaný a zároveň prístupný napríklad na čistenie.

Riadené vetranie má ešte dve nesporné výhody. Dokáže účinne korigovať hladinu CO2, ktorá negatívne vplýva na všetky osoby pobývajúce v interiéri a teda i deti. Vysoká koncentrácia totiž preukázateľne znižuje výkonnosť napríklad pri učení. Vďaka riadenému vetraniu, ktoré dokáže hladinu CO2 ustrážiť tým, že prispôsobuje objem nasávaného nového vzduchu, je tento problém vyriešený. A zabudnúť netreba ani na elimináciu prachových častíc, keďže vzduch sa vo vetracej jednotke filtruje. 

Rada č.5: Čím nižšia spotreba, tým menší zdroj energie

Mnoho ľudí sa pýta, či je vhodné využiť pri vykurovaní a chladení moderného nízkoenergetického domu obnoviteľné zdroje  energie. Odpoveď je áno, pokiaľ je to možné ale vždy závisí od konkrétnej stavby. Avšak jedno pravidlo platí univerzálne: čím má dom nižšiu spotrebu energie, tým menší je potrebný inštalovaný výkon zdroja tepla a teda nižšia je i jeho cena  a teda aj  účty za energie. Ak pri výstavbe jednorazovo zainvestujete do dostatočnej vonkajšej izolácie stien, strechy aj podlahy, budete o to viac šetriť na energiách celé desaťročia. A zároveň ušetríte na cene tepelného čerpadla či splyňovacieho kotla, pretože potrebujete menší výkon. 

Ako sme už spomenuli, dosiahnutie energetickej triedy A0 pri rodinných domoch závisí aj  od technológií. Ak ste zástancom moderných technológii nepodceňte ich výber, súčinnosť a efektívne riadenie, ktoré v dôsledku ovplyvní vaše náklady na energie.  Pri výbere technológií hrá rolu aj ich návratnosť. Mnoho ľudí si myslí, že je lacnejšie počas životnosti domu trikrát vymeniť lacný elektrický bojler ako zainvestovať na začiatku do drahej technológie. Nie je to tak, ak je budova poriadne zateplená a má nízku spotrebu energie. V kombinácii s úsporným zdrojom – napríklad tepelné čerpadlo vyrába teplú vodu 2 až 4x úspornejšie ako obyčajný elektrický bojler – je prvotná investícia do obnoviteľných zdrojov výhodnejším riešením. Samozrejme, treba rozmýšľať dlhodobo a pri výbere technológie sa poradiť s odborníkmi. Napríklad pri tepelnom čerpadle je najúčinnejší systém voda-voda, kde sa využíva spodná voda ako zdroj tepla.  Tam, kde nie je možné takýto systém použiť je alternatívou systém zem-voda, avšak je potrebné počítať so zemným výmenníkom či vrtmi. 

Ďalšie obnoviteľné zdroje energie sú vyslovene voliteľné. Napríklad fotovoltika umožňuje dlhodobo získavať energiu „zadarmo“, prípadne cez spätnú dodávku do siete vám šetrí ďalšie peniaze. Naopak, solárne panely si treba dobre premyslieť. Súčasťou ohrevu teplej vody je totiž veľký zásobník vody, ktorý zaberá miesto. Pri cene metra štvorcového nového domu na úrovni 1 500 eur je dôležité zvážiť využitie potrebného priestoru aj z pohľadu investovaných finančných prostriedkov. V letnom období, kedy je slnečného žiarenia prebytok a teplá voda sa "hromadí", je využiteľná pre udržovanie dostatočnej teploty v bazéne. V opačnom prípade môže byť teplá voda z tohto zdroja naopak prebytočná. 

Rada č.6: Izolácia je univerzálne riešenie (navyše ide o najlacnejší materiál v pomere k úžitku)

Vzduchotesná budova je ideál každého stavbára, keďže minimalizuje tepelné úniky a maximalizuje tepelné zisky. Jediný spôsob, ako ju dosiahnuť, je použitie súvislej vonkajšej izolácie. Ďalšie úpravy sú skôr detaily. Napríklad krb musí mať potrebný prísun vzduchu zvonka samostatným prívodom v základe domu. Dosiahnuť vzduchotesnosť nie je problém, ak si všetko naplánujete dopredu.

Bonusová rada č.7: Moderná drevostavba umožňuje dosiahnuť triedu A0 aj s tenšími stenami

Okrem rýchlej výstavby je bonusom moderných drevostavieb menšia hrúbka obvodových konštrukcií. Porovnateľný efekt, ktorý má murovaný dom so zateplením s hrúbkou múru 50 cm, dosiahnete s výrazne tenšou stenou pri zateplenej drevostavbe. Tenší nosný rám drevostavby je totiž vyplnený a obložený zvnútra aj zvonku súvislou vrstvou izolácie. Kto by chcel napríklad drevený zrub bez zateplenia, musí, naopak, použiť až 75 cm hrubé drevené brvná na vonkajšie steny. Drevo má totiž približne 2,5x horšiu tepelnú vodivosť ako bežné fasádne izolácie a 4x horšiu tepelnú vodivosť ako špeciálne penové izolačné materiály.

Aj keď je drevostavba v porovnaní s murovaným domom z hľadiska prácnosti náročnejšia na detaily, vďaka moderným materiálom je to jednoducho riešiteľné. Jedinou výzvou je správny výber a použitie materiálov, aby drevostavba dokázala akumulovať teplo a chlad. To však dnes nie je problém. Pri drevostavbe viete kombinovať masívne konštrukcie – napríklad betónové podlahy a akumulačné masívne steny – s ľahkým obvodovým plášťom.

Zhrnuté a podčiarknuté: energetickú triedu A0 dnes vďaka zatepleniu nie je problém dosiahnuť. Kto zbytočne nešetrí na vonkajšom zateplení stien domu, zmestí sa do rozumnej ceny stavby a navyše má celé roky nižšie náklady vďaka úsporným parametrom. Šetriť na zateplení je pri A0 nezmysel, pretože ide o jasne najlacnejší materiál na stavbe v porovnaní s úžitkom. Investícia do dostatočne hrubého izolačného plášťa od základov až po strechu sa mnohonásobne vráti na nižších platbách za energie a v neposlednom rade aj v komforte bývania.

Infografika 7 rád, ako bezproblémovo postaviť dom v triede A0

55568
Youtube

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím