Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. december 2020
2
802

Viedeň – Bratislava

Pohľad architekta a urbanistu Petra Žalmana na urbanizáciu a rozvoj dvojice susediacich hlavných miest.
Viedeň – Bratislava

Článok je výňatkom z pripravovanej publikácie BA + Zázemie.

Vien – Bratislava

Najbližšie dve hlavné mestá v Európe sú Viedeň a Bratislava. Urbanizácia po roku 1990 (aj v druhej polovici 20. storočia ) má v oboch metropolitných sídlach iný priebeh. Iný je aj dôraz na územné plánovanie a iné sú prejavy urbanizácie.

Viedeň sa rozvíja dovnútra, Bratislava expanduje do krajiny.

Viedeň kontinuálne plánuje a reguluje svoj územný rozvoj. Mesto v období 1950 – 1990 výrazne nerástlo, dosiahlo počet približne 1,4 mil. obyvateľov. Po roku 1990 nastalo obdobie rastu, mesto zaznamenalo prílev nových obyvateľov, nastala ďalšia urbanizácia. Viedeň má dnes zhruba 1,95 mil. obyvateľov. Pred piatimi rokmi mesto prijalo plán rozvoja STEP 2025, ktorý preferuje popri rozvojových osiach najmä rozvoj, zahustenie mesta v rámci katastra. Rozvoj do vnútra. STEP počíta s rozvojom, revitalizáciou oblastí, zón zastavaných najmä v rokoch 1950 – 1970. V schéme sú vyznačené aj oblasti s potenciálom bývania a práce. STEP obsahuje aj oblasti nevhodné pre podnikanie a viacúčelové využitie. Mesto sa príliš nerozširuje. Výmera katastra je do 415 km2, hustota zástavby cez 4.600 obyvateľov / km2.

Viedeň - mapa urbanizácie
Viedeň - mapa urbanizácieAutor: architekt Peter Žalman

Bratislava sa rozvíjala po roku 1990 nekoordinovane, živelne. Výstavba sa riadi územným plánom z roku 2007, ktorého koncepcia siaha do roku 1995. Mesto sa síce v hraniciach katastra zahustilo, realizovala sa tu nová bytová aj nebytová zástavba. Výrazný územný rozvoj zaznamenalo najmä 22 katastrov v okolí hraníc mesta – zázemie Bratislavy, mesto sa rozlialo do okolitej krajiny. Nesmierne sa skomplikovala mobilita, dominuje automobil. Oproti 440 tisíc obyvateľom v roku 1990 má Bratislava dnes aj zo zázemím približne 680 tisíc obyvateľov. Pokračuje dekoncentrácia, rast metropoly do šírky. Územný plán mesta a regiónu nie je skoordinovaný, Bratislava nemá plán charakteru STEP ako Viedeň, s preferenciou zahustenia územia katastra. Nový územný plán mesta začalo mesto spracovávaním Územnej prognózy rozvoja. Výmera katastra je do 368 km2, hustota zástavby do 1.300 obyvateľov / km2. (Pri upresnenom počte obyvateľov v hraniciach katastra 480 – tisíc).

Špecifickou oblasťou je 14 + 3 katastrov západne od Bratislavy – sídla v združení BAUM a tri obce v Maďarsku. Žije tu cca 45 tisíc obyvateľov (podiel občanov SR medzi 5 – 15% v jednotlivých obciach). Územie – oblasť ostane aj v budúcnosti s preferenciou prírodného charakteru a obmedzením novej výstavby (najmä rezidenčnej) v krajine. Charakter riadenia, plánovania urbanizácie je čitateľný zo schém.

Bratislava - mapa urbanizácie
Bratislava - mapa urbanizácieAutor: architekt Peter Žalman
Železnica Viedeň - Bratislava
Železnica Viedeň - BratislavaAutor: architekt Peter Žalman

Text a grafická časť: architekt Peter Žalman, 2020

Autor článku

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím