Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

GROHE ČR s.r.o.

Made in Germany

Antala Staška 510/38
Praha 4

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

DORSIS

STYL & DESIGN

K Dílnám 957
Kolín

ABB

Tuhovská 29
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Prestavba rodinného domu Praha 5

Prestavba rodinného domu Praha 5

AutoriIng. arch. Miroslav Stach
Ing. arch. Jana Stachová
SpoluprácaIng. Petra Novotná (záhrada)
Realizácia2017 - 2017
AdresaPraha 5,
Česká republika
Developerský projekt upravený pre potreby mladej rodiny.

Architektov oslovil klient, ktorý kúpil dom v novovznikajúcej rezidenčnej lokalite v Prahe. “Developerský projekt jsme znali z minulosti. Svým měřítkem a střídmou architekturou se nám líbil a byli jsme rádi, že se můžeme pustit do návrhu interieru,” hovoria o zadaní autori.

Klient však nebol spokojný s orientáciou väčšiny obytných miestností v dome, kvôli ktorej bol interiér pomerne tmavý. Navyše dispozícia bola síce funkčná, ale plošne mladej rodine už nestačila. Majitelia mali pôvodne v pláne investovať hlavne do zariadenia bytu. “Ale… slovo dalo slovo, a společně jsme se pustili do kompletní rekonstrukce, která zahrnovala jak dispoziční změny, kompletní vybavení nábytkem na míru, barevné řešení fasády, výměnu oken, tak zahradu a parkovací stání,” približujú architekti.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Koncept

Problém s nedostatkom denného svetla v obytnom priestore vyriešili architekti malou prístavbou. Zo strany orientovanej k susedom stojí plná stena, všetky ostatné konštrukcie, vrátane strechy sú transparentné. Do interiéru sa tak dostalo aj južné a západné slnko.

Hoci je prístavba plošne veľmi malá, presadenie a povolenie zámeru v lokalite, ktorá je striktne limitovaná regulatívmi územného plánu nebolo jednoduché.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Dispozícia

Celé prízemie je výrazne prebudované, podmienkou klienta bolo iba zachovanie pozície kuchynskej linky. Najväčším zásahom bolo presunutie vstupu na miesto garáže, čím vznikla veľkorysá predsieň s prepojením na technickú miestnosť a samostatné WC. Ústredným prvkom v zväčšenej obývačke je nábytková stena, ktorá sa vinie okolo schodiska. Slúži ako knižnica so skrytým vstupom do úložného priestoru pod schodami. V mieste pôvodného vstupu architekti navrhli fixné zasklenie s lavicou.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP

Na poschodí došlo tiež k výraznej zmene dispozície. Z veľkej časti sa búralo, vďaka čomu sa priestor otvoril a presvetlil. Majitelia tak majú k dispozícii pracovňu, ktorá je väčšinu času otvorená, ale možno ju oddeliť posuvnými panelmi. Ďalej vzniklo "krídlo rodičov", teda spálňa s priechodným šatníkom a vlastnou kúpeľňou.

Na poschodí sú tiež dve detské izby a veľká spoločná hygiena. Nad schodiskom pribudol strešný svetlík, vďaka ktorému sú presvetlené obslužné priestory domu, hlavne schodisko a chodba na poschodí.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP

Farebnosť a materiály

“Hlavní roli hrálo světlo, respektive jeho nedostatek,” hovorí o východiskách tvorivá dvojica. Vo výbere materiálov prevažujú prírodné svetlé a teplé odtiene. Drevená dubová podlaha, betónové stierky, na mieru vytvorené biele nábytkové kusy v kombinácii s drevom. To všetko je konfrontované s oceľovou konštrukciou novej prístavby. Masívny oceľový preklad, ktorý nesie horné podlažie je v interiéri priznaný.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Záhrada

Záhradu autori riešili spoločne so záhradnou architektkou Petrou Novotnou. “Od nás vzešel koncept - úzká dlouhá pobytová terasa s ocelovou konstrukcí pro baldachýnové zastínění. Zahradní architektka vytvořila zahradu, plnou okrasných i jedlých rostlin, keřů a bylinek,” upresňujú architekti z ateliéru Boq. „K čistým tvarům moderního domu patří divočejší zahrada s jasně danými místy pro okrasné a jedlé rostliny," dopĺňa Petra Novotná.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Podklady: Boq architekti

Poloha diela

Ing. arch. Miroslav Stach
Ing. arch. Jana Stachová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím