Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. november 2023
0
33

Rodinný dom v Záhorskej Bystrici

Šikmý dom na šikmej parcele
Rodinný dom v Záhorskej Bystrici
Autori: Mgr. art. Martin MaňoInvestor: súkromná osobaPlocha pozemku: 1195m²Zastavaná plocha: 177m²Podlažná plocha: 332m²Obostavaný objem: 1245m³Investičný náklad: 500.000,-Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Rudavská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 29. november 2023

Poloha

Rodinný dom sa nachádza v Bratislave, v mestskej časti Záhorská Bystrica – Krče, v novej urbanistickej zástavbe rodinných domov. Územie je rozparcelované na cca 50 pozemkov, z ktorých väčšie sú orientované k Vápenickému potoku.
Parcelaou prechádza ochranné pásmo Vápenického potoka, ktoré návrh domu plne rešpektuje a z ktorého sa jemne odvíja aj pôdorysný tvar stavby. Parcela má približne obdĺžnikový tvar s rozmermi cca 20 x 62 metra a má klesajúci charakter smerom od vstupu k spomínanému potoku. Jej celková plocha je 1195m². Pozemok je orientovaný kratšou stranou do vnútroareálovej komunikácie, z ktorej je aj vstup na parcelu.

Dom

Z hľadiska veľkosti ide o dvojpodlažný rodinný dom, kopírujúci klesajúci charakter parcely svojim vnútorným horizontálnym usporiadaním podlaží. Má pultovú atikovú strechu v podobnom sklone, ako je pôvodný terén.
Dom je hmotovo kompaktný kváder, jemne sa rozširujúci smerom k potoku. Do objektu sa vstupuje zo strany ulice, v čiastočne zasunutom závetrí, vedľa ktorého sa nachádza garáž. Zo zádveria sa dá vojsť priamo do garáže a naopak. Za ním je umiestnené centrálne schodisko, ktoré je jedinou komunikačnou osou domu a z ktorého sa vchádza do všetkých miestností a priestorov domu. Za zádverím je sociálne zázemie a technická miestnosť s východom do exteriéru. Oproti týmto dvom miestnostiam je hosťovská izba, resp. pracovňa. Klesajúce rameno schodiska vedie do dennej časti objektu. Napravo je kuchynský kút s komorou, približne v strede je jedáleň a na ľavej strane je obývačka. Celý tento priestor je prepojený s exteriérom cez veľkoplošné zasklenie. Druhé schodiskové rameno vedie do časti, ktorá je nad týmto denným priestorom a nachádza sa tu otvorená herňa a spálňa rodičov s vlastným šatníkom a sociálnym zázemím. Spálňa je otočná smerom na juh, k potoku, rovnako, ako obývačka s kuchyňou. Posledné schodiskové rameno vedie do “detskej“ časti stavby. Tu sú umiestnené dve detské izby so spoločným prechodným šatníkom a vlastným sociálnym zázemím. Schodiskové jadro bude presvetlené cez veľké okno, ktoré je orientované do “stavebnej“ niky, ktorá vznikla nad hosťovskou izbou a pred jednou z detských izieb ako presvetľovací prvok.
Pri dodržaní urbanistikých a zastavovacích podmienok sa vzhľadom na šírku pozemku podarilo vytvoriť pri objekte ešte dostatočne veľké plochy pre vonkajšie parkovanie. Po stranách objektu je možné zaparkovať dokopy 3 automobily.

Konštrukčné riešenie

Dom je založený na železobetónových pásoch s radmi debniacich tvárnic, ktoré sú spriahnuté so železobetónovými podkladnými doskami hr. 250mm, ktoré sú horizontálne predelené hydroizolačnou fóliou na časti 150 a 100mm. Obvodový plášť je vyhotovený z tehál hr. 300mm, ktoré sú zateplené izoláciou hr. 180mm. Priečky majú hrúbký 115mm resp. 140mm. Strop nad 1.np je železobetónový, hr. 180mm a trámový drevený v dolnej časti nad denným priestorom domu. Vegetačná strecha je atiková, pultová, na drevenej trámovej konštrukcii, položenej na železobetónovom venci. Zateplenie strechy je vyhotovené z minerálnej vlny hr. 360mm. Klampiarske výrobky sú vyrobené z pofóliovaného plechu vo farbe okien. Okná sú drevohliníkové, s izolačným trojsklom.

Poloha diela

Mgr. art. Martin Maňo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím