Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. december 2015
0
143

Dátové centrum obcí a miest

Od ja­nuá­ra 2016 bu­de vďa­ka ná­rod­né­mu pro­jek­tu Dá­to­vé cen­trum ob­cí a miest (DCOM) ko­mu­ni­ká­cia s obec­ným ale­bo mes­tským úra­dom ove­ľa jed­no­duch­šia.
Dátové centrum obcí a miest

Pro­jekt elek­tro­ni­zá­cie sa­mos­prá­vy zvý­ši tran­spa­ren­tnosť, zní­ži by­rok­ra­ciu pre ob­ča­nov, pod­ni­ka­te­ľov i za­mes­tnan­cov ob­cí a miest.

Do pro­jek­tu DCOM sa za­po­ji­lo 1 511 ob­cí a miest po ce­lom Slo­ven­sku, čo za­hŕňa tak­mer 1,4 mi­lió­na oby­va­te­ľov. Z pro­jek­tu by ma­li pro­fi­to­vať nie­len bež­ní ob­ča­nia a pod­ni­ka­teľ­ské sub­jek­ty, ale aj sa­mot­né ob­ce a mes­tá. Elek­tro­ni­zá­cia sa­mos­prá­vy zvý­ši tran­spa­ren­tnosť pos­ky­to­va­ných slu­žieb a od­ľah­čí cel­ko­vú ad­mi­nis­tra­tív­nu zá­ťaž.

"Te­ší nás, že v sú­čas­nos­ti je do pro­jek­tu za­po­je­ných viac ako 1 500 ob­cí a miest, pri­čom pro­jekt bol pô­vod­ne di­men­zo­va­ný na 1 057 ob­cí a miest. Naj­viac ob­cí a miest je za­po­je­ných v pre­šov­skom a ban­sko­bys­tric­kom sa­mos­práv­nom kra­ji, nás­led­ne v ko­šic­kom a ni­trian­skom sa­mos­práv­nom kra­ji", po­ve­dal Adrián Be­lá­nik, vý­kon­ný ria­di­teľ zdru­že­nia DEUS.

Všet­ky hlav­né ak­ti­vi­ty DCOM bo­li ukon­če­né k no­vem­bru 2015 a k de­cem­bru 2015 bu­dú ukon­če­né pod­por­né ak­ti­vi­ty. Od ja­nuá­ra je pro­jekt prip­ra­ve­ný na pou­ží­va­nie pre ce­lú ve­rej­nosť.

"Pro­jekt sa dos­tal do svoj­ho fi­ná­le a vy­tvo­re­ný In­for­mač­ný sys­tém DCOM je prip­ra­ve­ný na pou­ží­va­nie. Vie­me, že ce­lý reali­zač­ný pro­ces bol ná­roč­ný čo sa tý­ka in­teg­rá­cií, za­pá­ja­nia ISO do­dá­va­te­ľov, ako aj za­pá­ja­nia sa­mot­ných ob­cí a miest. V zá­ve­re pro­jek­tu však mô­že­me po­ve­dať, že všet­ka ná­ma­ha a strá­ve­ný čas reali­zá­ciou pro­jek­tu DCOM, stál za t," po­ve­dal Mi­lan Muš­ka, vý­kon­ný pod­pred­se­da Zdru­že­nia miest a ob­cí Slo­ven­ska.

On­li­ne bu­de až 138 slu­žieb

Od ja­nuá­ra 2016 bu­de vy­ba­ve­nie agen­dy a slu­žieb, kto­ré pos­ky­tu­je a za­bez­pe­ču­je sa­mos­prá­va, ove­ľa rých­lej­šie, jed­no­duch­šie a efek­tív­nej­šie. Kon­krét­ne bu­de k dis­po­zí­cií 138 elek­tro­nic­kých slu­žieb, kto­ré sa­mos­prá­va pos­ky­tu­je, pri­čom kva­li­ta slu­žieb nie je zá­vis­lá na veľ­kos­ti ob­ce či mes­ta. Jed­ná sa nap­rík­lad o pla­te­nie mies­tnych da­ní, po­dá­va­nie da­ňo­vé­ho priz­na­nia k da­ni z neh­nu­teľ­nos­ti, pop­lat­ky za ko­mu­nál­ne od­pa­dy a rôz­ne iné. Služ­by bu­dú prís­tup­né on­li­ne 24 ho­dín den­ne, 7 dní v týž­dni. Vy­pra­co­va­nie a do­ru­če­nie úrad­ných po­da­ní bu­de mož­né od­kiaľ­koľ­vek, kde je prís­tup­ný inter­net. Ob­ča­nia bu­dú na­vy­še prie­bež­ne in­for­mo­va­ní o sta­ve vy­ba­vo­va­nia ich žia­dos­ti, čo zvý­ši cel­ko­vú tran­spa­ren­tnosť pos­ky­to­va­ných slu­žieb.

Sa­mos­prá­va bliž­šie k ob­ča­nom

Pros­tred­níc­tvom pro­jek­tu DCOM ma­jú ob­ce a mes­tá príl­eži­tosť pra­co­vať s naj­mo­der­nej­ší­mi IT tech­no­ló­gia­mi, vďa­ka čo­mu sú úra­dy prip­ra­ve­né na po­žia­dav­ky dneš­nej do­by. Mo­der­né IT tech­no­ló­gie tak umož­nia obec­ným a mes­tským úra­dom pos­kyt­núť vy­ššiu kva­li­tu slu­žieb. Pro­jekt DCOM sprís­tup­ní ob­ča­nom da­ta­bá­zy vy­bra­ných re­gis­trov a in­šti­tú­cií (napr. Re­gis­ter fy­zic­kých a práv­nic­kých osôb, Ka­tas­ter neh­nu­teľ­nos­tí, Úrad prá­ce so­ciál­nych ve­cí a ro­di­ny, So­ciál­na pois­ťov­ňa a iné), a to všet­ko jed­no­du­cho, po­hodl­ne a rých­lo, len na nie­koľ­ko klik­nu­tí.

Elek­tro­nic­ké služ­by sa­mos­prá­vy bu­dú pre ve­rej­nosť dos­tup­né pros­tred­níc­tvom Ústred­né­ho por­tá­lu ve­rej­nej sprá­vy (ÚPVS) na www.slo­ven­sko.sk, por­tá­lu ná­rod­né­ho pro­jek­tu DCOM (https://www.dcom.sk/vset­ky-es­luz­by), ako aj pros­tred­níc­tvom inter­ne­to­vej strán­ky ob­ce ale­bo mes­ta za­po­je­ných do pro­jek­tu DCOM.

Vznik pro­jek­tu a je­ho fi­nan­co­va­nie

Ná­rod­ný pro­jekt DCOM reali­zu­je Da­ta­Cen­trum elek­tro­ni­zá­cie územ­nej sa­mos­prá­vy Slo­ven­ska (DEUS), kto­rý za­čal svo­je pod­por­né ak­ti­vi­ty sú­vi­sia­ce s pro­jek­tom, me­dzi kto­ré pat­rí "Ria­de­nie pro­jek­tu" a "Pub­li­ci­ta a in­for­mo­va­nosť", v no­vem­bri 2011. Zmlu­va o pos­kyt­nu­tí ne­náv­rat­né­ho fi­nan­čné­ho prís­pev­ku (NFP) bo­la uzat­vo­re­ná dňa 20. sep­tem­bra 2012, pri­čom cel­ko­vá vý­ška NFP pred­sta­vu­je 47 061 931, 56 EUR vrá­ta­ne DPH, čo je 95 % z cel­ko­vých vý­dav­kov vy­na­lo­že­ných na reali­zá­ciu pro­jek­tu. Po ukon­če­ní pro­ce­su ve­rej­né­ho ob­sta­rá­va­nia bo­la dňa 07. no­vem­bra 2013 uzat­vo­re­ná zmlu­va vo vý­ške 45 869 767, 34 EUR vrá­ta­ne DPH s kon­zor­ciom do­dá­va­te­ľov Po­sAm, spol. s r. o. a DA­TA­LAN, a.s., na zá­kla­de čo­ho za­ča­li prá­ce na do­dáv­ke a reali­zá­cii sa­mot­né­ho di­ela IS DCOM.

Pro­jekt sa reali­zu­je v rám­ci Ope­rač­né­ho prog­ra­mu In­for­ma­ti­zá­cia spo­loč­nos­ti (OPIS) a je spo­lu­fi­nan­co­va­ný z Európ­ske­ho fon­du re­gio­nál­ne­ho roz­vo­ja.

Dá­to­vé cen­trum ob­cí a miest (DCOM) je ná­rod­ný pro­jekt za­me­ra­ný na elek­tro­ni­zá­ciu ve­rej­nej sprá­vy a roz­voj elek­tro­nic­kých slu­žieb na mies­tnej a re­gio­nál­nej úrov­ni. Pro­jekt má na­po­môcť pri zme­ne sú­čas­né­ho sta­vu pos­ky­to­va­nia slu­žieb sa­mos­práv na úro­veň vý­raz­ne zni­žu­jú­cu ad­mi­nis­tra­tív­nu zá­ťaž ob­ča­na, pod­ni­ka­te­ľa a sa­mos­práv, vrá­ta­ne pra­cov­ní­kov vy­ko­ná­va­jú­cich jed­not­li­vé úko­ny. Viac in­for­má­cii o pro­jek­te DCOM na www.dcom.sk.

Da­ta­Cen­trum elek­tro­ni­zá­cie územ­nej sa­mos­prá­vy Slo­ven­ska (DEUS) je zá­uj­mo­vé zdru­že­nie práv­nic­kých osôb, za­lo­že­né Mi­nis­ter­stvom fi­nan­cií Slo­ven­skej re­pub­li­ky (MF SR) a Zdru­že­ním miest a ob­cí Slo­ven­ska (ZMOS). Zo za­kla­da­jú­cej lis­ti­ny je hlav­ným pred­me­tom čin­nos­ti DEUS pod­po­ra a pro­pa­go­va­nie pro­ce­sov in­for­ma­ti­zá­cie a elek­tro­ni­zá­cie vo ve­rej­nej sprá­ve, s dô­ra­zom na územ­nú sa­mos­prá­vu a za­bez­pe­čo­va­nie ne­vyh­nut­nej in­for­mač­no-ko­mu­ni­kač­nej pod­po­ry pre územ­nú sa­mos­prá­vu.

Zdroj: SITA

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím