Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. júl 2015
0
2357

Mapka - náhrada neohrabaného Kataster Portálu

Na internete je dostupná nová zaujímavá aplikácia, ktorá má ambíciu citeľne spríjemniť vyhľadávanie informácií z Katastra nehnuteľností
Mapka - náhrada neohrabaného Kataster Portálu

Určite sa aj vám stalo, že ste potrebovali overiť alebo zistiť niečo cez katastrálny portál známy ako KaPor alebo Kataster Portal. Nevľúdny dizajn stránky, ktorá korektne funguje len pod Internet Explorerom dá zabrať aj najtrpezlivejším používateľom. Tomu je našťastie koniec. Úrad geodézie, kartografie a katastra SR z vraj vlastného rozpočtu pripravil nový portál Mapka.

Mapka je už na prvý pohľad prehľadnejšia, kvalitnejšia a právom patrí do 21. storočia. Ide o on-line aplikáciu, ktorá interaktívnou formou umožňuje rýchlo a jednoducho prehliadať a získavať údaje z informačného systému katastra nehnuteľností. Získané údaje však neslúžia na právne účely, o výpis budete musieť stále požiadať príslušný katastrálny úrad.

V Mapke je však bez vybavovania na úradoch k dispozícii okamžitá databáza aktualizovaných údajov pre každého, kto potrebuje vedieť, komu hľadaný pozemok patrí, vrátane spoluvlastníckeho podielu. Používateľ tiež pohodlne zistí výmeru aj druh pozemku. Dozvie sa tak, či a aké právne vzťahy sú založené k danej nehnuteľnosti. Na liste vlastníctva sú uvedení aj prípadní správcovia a nájomcovia pozemku. Momentálne sa údaje aktualizujú na týždennej periodicite, po plnom sfunkčnení aplikácie budú údaje aktualizované denne.

Okrem zobrazenia informácií z katastra nehnuteľností aplikácia Mapka zobrazuje tieto informácie s voliteľnou nadstavbovou kombináciou ďalších priestorovo orientovaných údajov. Ide napríklad o údaje zo základnej bázy údajov pre geografický informačný systém, adresné body, obsah ortofotosnímok a mapové podklady a družicové snímky od spoločnosti Esri.

Aplikácia vznikla na základe neustále sa stupňujúceho dopytu verejnosti po údajoch z katastra nehnuteľností. Jej veľkou výhodou je tiež to, že umožňuje prehľadávanie a vyhľadávanie údajov z informačného systému katastra nehnuteľností na všetkých platformách operačných systémov a vo všetkých bežne dostupných webových prehliadačoch,“ hovorí Mária Frindrichová, predsedníčka ÚGKK SR.

Zdroj a foto: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR a internetový portál Techbox.

P.S.: Po spustení portálu vyšli najavo ďalšie skutočnosti, ktoré ukazujú tento projekt z iného uhla. Odporúčame prečítať si tento článok, prípadne tento blog na Denníku N.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím