Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. september 2015
0
352

Štát prispeje domácnostiam na fotovoltaické elektrárne 3 450 eurami

V rámci pripravovanej podpory využívania obnoviteľných zdrojov energie Zelená domácnostiam podporí štát postavenie fotovoltaickej elektrárne domácnosťou finančným príspevkom v maximálnej výške 3 450 eur.
Štát prispeje domácnostiam na fotovoltaické elektrárne 3 450 eurami

Vyplýva to z podmienok podpory avizovaných Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou.

Na projekt Zelená domácnostiam financovaným z európskych fondov je zatiaľ vyčlenených 45 miliónov eur. V súčasnosti prebieha registrácia zhotoviteľov a zariadení, podávanie žiadostí o podporu občanmi má odštartovať na jeseň.

Príspevky sa budú poskytovať na fotovoltaické panely, slnečné kolektory, veterné turbíny, kotly na biomasu aj tepelné čerpadlá. Príspevok bude môcť kryť maximálne 50% oprávnených nákladov na zadováženie a inštaláciu zdroja vrátane prác, pričom výška podpory je podľa agentúry nastavovaná tak aby pokryla typicky tretinu až polovicu nákladov.

U fotovoltaických elektrární na rodinných domoch s inštalovaným výkonom vyšším ako 1 kW príspevok dosahuje 1 200 eur na prvý kW a 900 eur na ďalšie kW, spolu maximálne 2 550 eur.

Na elektrárne, ktoré používajú batérie pre uskladňovanie elektrickej energie, bude navyše poskytovaný bonus vo výške 180 za jednu kWh kapacity, maximálne ale do 5 kWh. Celková maximálna výška podpory pre jednu inštaláciu tak bude 2 550 eur plus bonus 900 eur, spolu maximálne 3 450 eur. Za vyrobenú a domácnosťou nespotrebovanú elektrinu dodanú do siete domácnosť nebude dostávať nič.

Štát v minulosti už obnoviteľné zdroje energie podporoval, najmä v podobe garantovaných výkupných cien vyrobenej elektrickej energie na obdobie až pätnástich rokoch. Ešte pred niekoľkými rokmi ponúkal výkupné ceny viacnásobne vyššie ako komerčná cena elektrickej energie, pričom podporu mohli využiť aj veľké fotovoltaické elektrárne vybudované na podnikateľské účely a vďaka tejto podpore vzniklo množstvo takýchto projektov postavených na voľnej ploche.

Podpora sa podľa roku uvedenia elektrárne do prevádzky postupne znižovala, obmedzila sa len na strechy a obvodové plášte budov až bola nakoniec pre nové postavené elektrárne úplne zrušená.

V rámci iniciatívy Zelená domácnostiam u veternej turbíny dosiahne podpora 1 500 eur / kW, bonus 180 eur za kWh batérie a spolu maximálne 3 000 eur plus bonus 1 575 eur, u kolektorov 500 eur za kW a spolu maximálne 1 750 eur, u kotla na biomasu 100 eur / kW a maximálne 1 500 eur a u tepelného čerpadla 370 eur / kW a spolu 3 700 eur na inštaláciu.

Podpora pre tepelné čerpadlá a kotle na biomasu bude k dispozícii aj pre bytové domy.

Táto informácia vyšla vo viacerých médiách, čerpáme z: DSL.sk

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím