Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. apríl 2024
0
37

Záväzné stanoviská územnej samosprávy (15/2024) v Bratislave

Usmernenie Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy pre vydávanie záväzných stanovísk územnej samosprávy v Bratislave:
Záväzné stanoviská územnej samosprávy (15/2024) v Bratislave

Schválením zákona č. 46/2024 Z.z., sa mení a dopĺňa Stavebný zákon č. 50/1976 Zb. v znení neskorších predpisov, Zákon č. 200/2022 Z.z. o územnom plánovaní, Zákon č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste SR Bratislave a odkladá účinnosť Zákona č. 201/2022 Z.z. o výstavbe. Významným spôsobom sa upravuje posudzovanie súladu dokumentácie navrhovaných stavieb so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie.

Podľa novelizovaného znenia zákona č. 50/1976 (§ 39a, ods. 4) stavebný úrad spojí na žiadosť stavebníka územné konanie so stavebným konaním pri jednoduchej stavbe alebo jej prístavbe a nadstavbe; pri ostatných stavbách tak urobí za predpokladu, že podmienky na ich umiestnenie vyplývajú z územného plánu zóny alebo zo záväzného stanoviska orgánu územného plánovania. Novela tak rozširuje možnosti pre spojenie územného a stavebného konania pre ostatné stavby aj na podklade záväzného stanoviska, ak ju výslovne nevylučuje.

V súvislosti s touto právnou úpravou Vám prinášame usmernenie Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy pre vydávanie záväzných stanovísk územnej samosprávy v Bratislave:

Vážené kolegyne a kolegovia,

v zmysle ustanovení § 31f Zákona č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste SR Bratislave od 1. apríla 2024 na území hlavného mesta SR Bratislavy posudzujú súlad obe úrovne samosprávy, teda hlavné mesto i mestské časti. Záväzné stanoviská pre jednoduché stavby vydávajú mestské časti v lehote 45 dní aj na podklade vyjadrenia hlavného mesta. Záväzné stanoviská pre ostatné stavby vydáva hlavné mesto v lehote 75 dní aj na podklade vyjadrenia mestskej časti.

Žiadosti s príslušnou projektovou dokumentáciou preto treba podávať súčasne na magistrát i miestny úrad mestskej časti, na území ktorej sa nachádza hlavný stavebný objekt navrhovaného zámeru. V prípade významného, kapacitne veľkého, či plošne rozsiahleho investičného zámeru, alebo tam, kde sa predpokladá nutnosť dobudovania verejnej občianskej, dopravnej, či technickej infraštruktúry, naďalej odporúčame vyžiadať si vopred stanovisko hlavného mesta k investičnému zámeru, čím získate predbežné vyhodnotenie súladu so záväznou časťou ÚPD, prípadné pripomienky a požiadavky na úpravu riešenia, ale zároveň je priestor na vykonzultovanie a stanovenie rozsahu vyvolaných investícií, potrebných na realizáciu zámeru. Za magistrát uprednostňujeme elektronické podávanie žiadostí pre oba druhy stanovísk prostredníctvom Bratislavského konta na linku: https://konto.bratislava.sk/mestske-sluzby, z pohodlia kancelárie, alebo s asistenciou na podateľni magistrátu na prízemí budovy Novej radnice.

Podrobnosti o presnom postupe pri podávaní žiadosti na magistrát a o obsahu príslušnej projektovej dokumentácie nájdete na webovej stránke hlavného mesta, konkrétne na linku: https://www.bratislava.sk/zivotne-prostredie-a-vystavba/rozvoj-mesta/usmernovanie-vystavby. Na stránke nájdete aj preklik na jej elektronické podanie a kontakt na oddelenie usmerňovania investičnej činnosti Útvaru hlavného architekta, na ktorom Vám moje kolegyne poradia v prípade nejasností.

Verím, že tento úvod a naša stránka Vám pomôžu v zorientovaní sa aspoň v časti zložitej spleti aktuálne platnej rezortnej legislatívy.

S prianím pohodových jarných dní Vám všetkým,

Ing. arch. Juraj Šujan
hlavný architekt
Magistrát hl. mesta SR Bratislavy

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím