Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. február 2024
0
32

Vyhlásenie Slovenskej komory architektov k dianiu v kultúre

SKA považuje za nevyhnutné, aby legislatívne návrhy týkajúce sa ochrany pamiatkového fondu boli predmetom širšej spoločenskej diskusie a odborného konsenzu.
Vyhlásenie Slovenskej komory architektov k dianiu v kultúre

Slovenská komora architektov, samosprávna stavovská organizácia združujúca profesionálov a profesionálky v oblasti architektúry, krajinnej architektúry a územného plánovania, sleduje so znepokojením aktuálne dianie v oblasti kultúrnej politiky štátu. 

Našej profesie sa obzvlášť dotýka dianie okolo Pamiatkového úradu SR. Zásadné zníženie jeho rozpočtu vedúce k prepúšťaniu zamestnancov a zamestnankýň môže byť, pre už teraz personálne a finančne podhodnotenú inštitúciu, likvidačné. Napriek faktu, že ministerstvo kultúry opakovane deklarovalo ochranu kultúrneho dedičstva a starostlivosť o národné kultúrne pamiatky ako jednu zo svojich priorít, takéto kroky voči najvyššej odbornej autorite pamiatkovej starostlivosti vypovedajú o opaku.

Obavy v nás vyvoláva tiež zaradenie poslaneckého návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu na prerokovanie v Národnej rade bez primeranej predchádzajúcej odbornej diskusie. Veríme, že otvorenie tohto zákona nebude v konečnom dôsledku viesť k zásadnému okliešteniu právomocí Pamiatkového úradu či dokonca presunutiu jeho agendy pod inú inštitúciu. Ochrana kultúrnych pamiatok, ako i vymožiteľnosť práva v tejto oblasti, by sa tým neúnosne oslabili v prospech neodborných zásahov. 

Architekti pri výkone svojej profesie mnohokrát riešia názorové rozdiely so zástupcami pamiatkových úradov. Tieto strety sú však spravidla konštruktívne, založené na odbornej diskusii s erudovaným partnerom, ktorých spoločným cieľom je kvalitná a rešpektujúca tvorba v pamiatkovom prostredí. Oslabením právomocí pamiatkových úradov by došlo nielen k odsúdeniahodnému mrhaniu ich dlhodobo budovaných personálnych a odborných kapacít, ale najmä k ohrozeniu či nenávratnej strate nášho historického a kultúrneho dedičstva v dôsledku možného zanedbania profesionálnej odbornej starostlivosti. Slovenská komora architektov preto považuje za nevyhnutné, aby legislatívne návrhy týkajúce sa ochrany pamiatkového fondu boli predmetom širšej spoločenskej diskusie a odborného konsenzu.


Predstavenstvo Slovenskej komory architektov

Správna rada Inštitútu Slovenskej komory architektov

Autor článku

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím