Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. september 2018
0
380

Vízia a realita v českej a slovenskej architektúre 1918 – 2018

V bratislavskej design factory sa 25. septembra 2018 uskutoční vernisáž výstavy česko-slovenskej architektúry, v kontexte radikálnych tendencií a jej historického vývoja od vzniku Československa po súčasnosť.
Začiatok25.9.2018
18:00
Koniec24.10.2018
18:00
Miestodesign factory
AdresaBottova 2,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
Kontaktdesign factory

Výstava v Bratislave nasleduje po premiére v pražskej Galérii Jaroslava Fragnera (29.6.–2.9.2018). V spolupráci s fakultami architektúry v Prahe a v Bratislave vznikla medzinárodná putovná výstava, bilancujúca rozpätie medzi odvážnymi architektonickými víziami a ikonickými realizovanými stavbami, do ktorých sa tieto vízie reálne premietli.

Základnými artefaktmi výstavy sú modely významných českých a slovenských architektonických diel, ktoré sú pomocou multiprojekcie konfrontované s archiktektonickými víziami a nerealizovanými projektmi. Prezentujú sa nimi vizionárske zámery a projekty, ktoré nedostali príležitosť k realizácii, po boku významných diel, ktoré sa podarilo vybudovať.

Pozoruhodné realizované diela sú na výstave prezentované pohľadom mladej generácie – na modeloch študentov architektúry oboch spomínaných škôl. Od modelov, ktoré sa usilujú verne napodobniť výraznú podobu skutočnej stavby (napr. skulpturálny pamätník povstania v Banskej Bystrici), cez tie, ktoré odkrývajú určitý špecifický moment diela (dve verzie jednej vily v Liptovskom Mikuláši od dvoch skvelých architektov), alebo s vtipným nadhľadom glosujú významný objekt.

Jednou z otázok výstavy je sledovať vývoj po roku 1918 s nástupom nového demokratického štátu Čechov a Slovákov, v období socialistického experimentu, po návrate demokratického systému až po súčasnosť, ktorá je značne ovplyvnená globálnou ekonomikou. Ako vnímať historický progres a tradičný konzervativizmus? Koľko výnimočných projektov bolo za 100 rokov realizovaných a koľko ich zostalo iba v archívoch? Prečo malo Česko tak málo vizionárov ako bol napríklad Josef Gočár, architekti SIALu, či Jan Kaplický, na rozdiel od Rakúska? Ako ovplyvňovala politická situácia realizácie radikálnych projektov v Čechách a na Slovensku v rôznych periódach spoločného štátu a do akej miery boli realizácie ovplyvnené politickou objednávkou?

Výstavu bude sprevádzať medzinárodné kolokvium, cyklus prednášok a vydanie publikácie.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím