Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. júl 2015
0
778

Centrum pre voľný čas Na Fialce (ČR)

Predstavujeme vám komunitné voľnočasové centrum v Říčanech pri Prahe. Je to typologický druh s ktorým sa na Slovensku stretávame zriedka. O to zaujímavejšie bude pozrieť si tento príklad od susedov z Českej republiky.
Centrum pre voľný čas Na Fialce (ČR)
Autori: Ing. arch. Marek Lehmann, Ing. arch. Jan MalecSpolupráca: Ing. arch. Michala Navrátilová, Ing. arch. Lucie Krotilová, Ing. arch. Pavla Červová, Ing. arch. Katarína Šimková, Ing. arch. Jana Vančurová, Ing. arch. Ivona JunkováInvestor: Openplace s.r.o.Plocha pozemku: 5 514 m2Zastavaná plocha: 2 382 m2Podlažná plocha: 4521 m2Obostavaný objem: 24 902 m2Investičný náklad: 105 mil. KčNávrh: 2012 - 2012Realizácia: 2012 - 2013Adresa: Mánesova , Říčany, Česká republikaPublikované: 20. júl 2015

Na začátku úvahy o záměru stála snaha investora nabídnout téměř 16ti tisícovému městu Říčany škálu kulturních a sportovních aktivit spojených pod jednou střechou a zároveň přístupných celé věkové škále návštěvníků počínaje malými dětmi až po seniory. V současnosti téměř 18 měsíců po zahájení provozu Centra lze konstatovat, že se tento cíl podařilo naplnit.
Podstatnou hodnotou nového záměru mělo být umístění tak, aby Centrum bylo dobře dostupné většině obyvatel Říčan i dětem a to ideálně pěšky bez nutnosti překračovat frekventované komunikace apod. To se podařilo naplnit nalezením pozemku blízko centra na pěší spojce Cesta svobody vedoucí od Nádraží k náměstí a do centra města.

pohľad južný
pohľad južný
celková situácia a osadenie objektu

Prostorový koncept místa naplňuje požadavek na osazení stavby do komplikovaného prostředí. Svažitý pozemek se složitým zakládáním, velmi vysokou hladinou spodní tlakové vody a komplikovaným odvodněním dešťových vod, se nacházel mezi novou zástavbou bytovými domy většího měřítka na severu a na jihu byl lemován ulicí Mánesova a Cesta svobody s menšími hmotami rodinných domů. Morfologii pozemku s jeho svažitostí se podařilo využít zapuštěním části objemu stavby tak, že z jihu od Mánesovy ulice tvoří poměrně nízkou hmotu členěnou do menších objemů, ze severu pak budova směrem k bytovým domům více vystupuje a tvoří tak jakýsi přechod obou urbanistických měřítek. Terénní poměry navíc umožnily umístit vstup přímo z úrovně terénu do každého podlaží. Hlavní jižní vstup je z ulice Mánesova, severní vstup k bazénu lze využít pro přístup ve večerních hodinách, kdy už je zbytek domu uzavřen.

pohľad juhovýchodný
pohľad juhovýchodný

Koncepce architektury domu svázaná od počátku striktním rozpočtovým omezením daným investorem (100 mil. Kč pro stavbu) vyrůstá z vlastních funkcí budovy. Jednotlivé funkce naplňují prostory, které jsou tak svým charakterem a prostorovými nároky specifické – tyto prostory se pak skládají jako puzzle do sebe a utvářejí budovu jako celek včetně její vnější obálky. Prostory svůj charakter přenášejí i na použité materiály a konstrukce. Konstrukční prvky jsou pak v co největší míře přiznané a formují tak společně s doplňujícími materiály a povrchy zážitek z interiéru. Určitá syrovost betonových konstrukcí je pak zjemněna dřevěnými nebo keramickými obklady či barevnými akcenty, které prostupují v různých formách v čistých odstínech modré, červené a žluté celou stavbu. Koncept materiálového řešení tak pracuje spíše s jednoduchými detaily a přiznanou konstrukcí či materiálem například ve formě neomítaných betonových bloků použitých u příček.

pohľad severný
pohľad severný
pohľad na exteriérovú terasu
pohľad na exteriérovú terasu

Exteriér je utvářen v souladu s terénem, který stavbu obklopuje tak, aby stavba do terénu co nejvíce zaplula a využila převýšení na pozemku. Z toho pak vyplývá její relativně malé měřítko směrem k rodinným domům v Mánesově ulici, určitá pohledová dominance z křižovatky i větší plochy fasád směrem k severu, kde sousedí s hmotově většími bytovými domy. Zvenku se pak stavba čitelně rozděluje na jednotlivé konstrukční a funkční celky: hmotu s bazénem, na niž nasedají dřevostavby s fasádou z modřínových latí, komunikační část v centrální poloze se vstupními prostory a víceúčelovým sálem s přilehlým foyer a navazující hmotou tělocvičny, která je z Mánesovy ulice kryta konstrukcí (přímkovou plochou), jež časem poroste popínavou vegetací.

nárožie centra
nárožie centra
pôdorys 1 NP
pôdorys 1 NP
pôdorys 1 PP
pôdorys 1 PP
pôdorys 2 PP
pôdorys 2 PP

Vnitřní uspořádání je organizováno na obě strany od středního traktu, kde je umístěn hlavní komunikační prostor 2 vstupních hal (horní s přilehlou kavárnou a spodní se vstupem do bazénu) a v mezilehlé poloze foyer se vstupem do víceúčelového sálu. Na jihovýchodní straně jsou umístěny prostory pro sportovní aktivity s velkou tělocvičnou, kde lze provozovat celou škálu sportů počínaje prostorově nejnáročnějším floorbalem, přes basketbal až po odbíjenou či badminton a malou tělocvičnou (zrcadový sál) pro cvičení aerobiku, baletu apod.
V severozápadním směru je pak umístěn ve spodním podlaží bazén s navazujícím provozem finské sauny a regeneračním centrem (masáže, rehabilitace). Regenerační centrum umístěné ve středním podlaží spojuje s bazénem právě provoz finské sauny. Odpočívárna sauny i regenerační centrum mají provozní i vizuální propojení s bazénovou halou. Na úrovni 1.NP je centrum zájmových aktivit (kroužky) – tato část je umístěna v nadzemní části Centra, je organizována podél centrální lokálně se rozšiřující chodby. Chodba prochází celou touto částí a až ke schodišti na západní fasádě budovy. Na sever od chodby jsou umístěny učebny s většími prostorovými nároky, na jižní fasádě pak jsou menší učebny a kanceláře ředitele, vyučujících a vedoucí mateřského centra. K severním učebnám přiléhá rozlehlá terasa přístupná i z kavárny s možností posezení.
Ve středním traktu je umístěn víceúčelový sál s digitálním kinem. Možná další využití sálu jsou divadlo (součástí je divadelní zázemí se šatnami) či jako konferenční sál. V současnosti se zde konají jak divadelní nebo filmová představení pro děti, tak přednášky univerzity třetího věku. Horní vstupní hala s horní recepcí je prostorově propojena s kavárnou a prostor pokračuje velkým schodištěm s možností posezení na polštářích s výstupem na malou terasu, kde lze v létě rovněž příjemně posedět.

pohľad do interiéru bazénovej haly
pohľad do interiéru bazénovej haly
brodisko pre najmenšie deti
brodisko pre najmenšie deti
bazén s rozmermi 25x11 m
bazén s rozmermi 25x11 m
sauna v 1. podzemnom podlaží přístupná z bazénovej haly
sauna v 1. podzemnom podlaží přístupná z bazénovej haly
večerná prevádzka bazénu
večerná prevádzka bazénu
fínska sauna a odpočíváreň
fínska sauna a odpočíváreň
interiér regeneračného centra
interiér regeneračného centra
interiér učebne
interiér učebne
učebňa pre najmenšie deti
učebňa pre najmenšie deti
učebňa výtvarnej výchovy
učebňa výtvarnej výchovy
svetlík vo foyer
svetlík vo foyer
pohľad do interiéru telocvične
pohľad do interiéru telocvične
foyer
foyer
tribúna telocvične
tribúna telocvične
vstupné priestory univerzálnej haly
vstupné priestory univerzálnej haly
hľadisko kina a divadla
hľadisko kina a divadla
zrkadlová sála
zrkadlová sála

text a fotografie: Ateliiér Archigroup

Poloha diela

Ing. arch. Marek Lehmann
Ing. arch. Jan Malec
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím