Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. marec 2023
0
1869

Byt s pódiem v Černošicích

Premena letného bytu v prvorepublikovej vile na bývanie pre mladú majiteľku.
Byt s pódiem v Černošicích
Autori: MgA. David KačabaPodlažná plocha: 83 m² Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Černošice, Česká republikaPublikované: 5. marec 2023

Architekt David Kačaba z pražského ateliéru Nuo studio výrazne otvoril dispozíciu dennej zóny bytu. Architektonické riešenie akcentuje dvojicu rizalitov, s výhľadmi na údolie rieky Berounka. Priestor formujú nábytkové solitéry zhotovené podľa autorského návrhu.

Realizáciu bližšie predstaví autor:

Byt v Černošicích vznikl rekonstrukcí prostor v posledním patře prvorepublikové vily, kde se dříve nacházel nevyužívaný letní byt, který ovšem již od počátku skýtal velký potenciál. S mladou majitelkou jsme se dohodli na dispozičním řešení, které v budoucnosti počítá se založením rodiny a dětmi. Díky tomu prošel byt výraznou dispoziční změnou, přičemž základní ideou bylo zachovat atmosféru bytu, která by ctila daný dům, ale zároveň jsme chtěli byt přizpůsobit současným požadavkům a vyzdvihnout jeho kvality.

V současném obývacím pokoji byly proto vybourány všechny příčky, jejichž odstraněním vznikl prosvětlený prostor. Je členěn jenom nábytkovou stěnou s knihovnou doplněnou o barové sezení. Dominantou obývacího prostoru jsou pětiboké rizality, ve kterých se nabízejí výhledy do údolí a na řeku Berounku. Pravě ty jsme se rozhodli akcentovat a umístili jsme do nich jídelní stůl a pódium, které bylo přáním majitelky, a na kterém hodlala trávit nejvíce času. Integrální součástí pódia je i rozkládací sedačka, která je alternativou k jeho využití.

V koupelně došlo rovněž k vybourání příček a očištění daného prostoru od novodobých nánosů. Do vzniklého místa jsme vložili prosklenou stěnu, která umožňuje, aby do celé hloubky koupelny pronikalo přirozené denní světlo.

Ložnice byla oddělena od původně průchozího dětského pokoje a doplněna o postel vloženou pod zkosení střechy, kosmetický stolek a vestavnou šatní skříň s posuvnými dveřmi. Šatní skříň je vnitřně osvětlena a díky perforaci jejích dveří slouží večer jako příjemné ambientní osvětlení celého prostoru.

V bytě jsme se snažili navázat na hodnotné dobové prvky, které byly doplněny ručně malovanou betonovou dlažbou a obklady, jejichž motiv se prolíná celým bytem a propisuje se i do kovových prvků jako jsou například větrací mřížky. V bytě byly použity porcelánové vypínače a některé typy osvětlení odkazující na genius loci domu a vytvářející kontrast se současnými prvky zařízení.

Pôdorys
PôdorysAutor: David Kačaba / Nuo studio

Autor: David Kačaba / Nuo studio
Fotografie: Veronika Raffajová, David Kačaba (detaily)

Poloha diela

MgA. David Kačaba
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím