Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
16. Jún 2017
0
486
Interiér zrubovej chaty, Tále

Interiér zrubovej chaty, Tále

AutoriIng. arch. Marek Pavlech
Ing. arch. Michal Paulišin
Podlažná plocha198m2
Návrh2014 - 2015
Realizácia2014 - 2015
AdresaTále,
Slovensko
Návrh aj realizácia interiéru tu boli zložitejšie, než je obvyklé - všade sme museli počítať so sadaním zrubu a všetky prvky, ktoré sa bežne kotvia do stien, tu museli byť navrhnuté ako konzoly alebo samonosné predsadené steny.

Zadaním tohto projektu bolo navrhnúť interiér do čerstvo postaveného zrubu na Táloch. Chceli sme, aby už z návrhu bolo zrejmé, že sa nejedná o interiér rodinného domu, ale horskej chaty.

Pri zrube musí byť človek trpezlivý. Hrubá stavba totiž potrebuje dva až tri roky na to, aby si sadla, aby sa všetky drevené konštrukcie dostali do polohy, v ktorej už viac-menej zotrvajú. Obvykle sa až potom osádzajú okná a dvere a zariaďuje sa interiér. Tu ale majiteľ trval na tom, že chce chatu využívať čo najskôr, museli sme teda použiť „plán B“ – všetok nábytok a vstavané prvky navrhnúť tak, aby ostala na sadanie nosných drevených konštrukcií rezerva približne 25 cm.

Konštrukcia, ktorá vyzerá, že je upevnená na stene, k nej v skutočnosti uchytená nie je. Všetky sú tu samonosné. Napríklad v kúpeľniach sme obklad aj zariadenie upevnili na predsadené steny alebo murované priečky. Tie sa zasúvajú do káps pod stropom, ktoré maskujú potrebnú medzeru. Rovnako sú riešené aj všetky okná a dvere,

Komplikovanejší než obvykle bol aj návrh kuchynskej linky či schodiska, kde bolo potrebné siahnuť po technicky náročnejších alebo kompromisných riešeniach.

Vedenie sietí je v zrube úplne iné než v bežnom dome. Všetko treba vopred presne premyslieť a zrealizovať počas hrubej stavby, pretože dodatočné zmeny sú problematické – každý zásah do dreva totiž vidno a nie všetko sa dá zamaskovať. Aj keď sme mali šikovných elektrikárov, nedalo sa všetko zrealizovať presne tak, ako sme chceli.

foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub

Obývačka, ktorá prechádza cez dve podlažia je dominantným priestorom celého zrubu. Použili sme samostatne stojace sedačky a kreslo doplnené o sériu konferenčných stolíkov. Pre umocnenie atmosféry koberec nahradila kravská koža. Za chrbátom obývačkového sedenia sme navrhli netradičnú masívnu knižnicu a vedľa nej kútik na čítanie. Obývacia časť má veľkú presklenú plochu, pred ktorú sme umiestnili závesy jemne smotanovej farby. Do konceptu sa nám hodil stojanový ďalekohľad nielen ako dekorácia, ale aj ako užitočná pomôcka pre pozorovanie krásnej tatranskej prírody. Skrinka pod tv je atypická, "potetovaná" textom. Nad ňou visí drevený preglejkový jeleň, ktorého sme vlasnoručne vyrábali na mieru. Zavesené svetelné gule vytvárajú zaujímavú kompozíciu.

foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub

Priestor obývacej časti oddeľuje od jedálne a kuchyne obojstranný krb, ktorý je hlavným vykurovacím telesom. Jedáleň je jednoduchá s masívnym stolom a stoličkami pre osem až desať ľudí. Nad stolom je zavesené handmade svietidlo, ktoré pozostáva z deviatich retro žiaroviek. Celú zostavu dopĺňa veľký obraz. V tesnej blízkosti jedálenského stola sa nachádza skrinka s matracom, ktorá je navrhnutá tak, aby sa na nej dalo aj zdriemnúť. Kuchyňa je jednoduchá, biela s výraznou drevenou nikou. Skrinka pod oknom a kuchynská nika sú taktiež z "potetovaného" dreva. Kuchyňa obsahuje všetky zabudované kuchynské spotrebiče, vrátane vinotéky a práčky. Smrekové drevo zrubu sme tlmili betónovou gresovou dlažbou.

foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub

Na prvom podlaží sme navrhovali a realizovali tiež vstupné priestory, wc a súkromnú časť majiteľov, ktorá sa skladá zo spálne, vlastnej kúpeľne a šatníka. Na druhom podlaží sa nachádza spoločná kúpeľna so sprchovým kútom, dve menšie izby a jedna väčšia. 

foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
foto: Nora a Jakub
návrh: Ing. arch. Marek Pavlech, Ing. arch. Michal Paulišin
návrh: Ing. arch. Marek Pavlech, Ing. arch. Michal Paulišin
foto: Nora a Jakub

Poloha diela

Ing. arch. Marek Pavlech
Ing. arch. Michal Paulišin

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím