Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. júl 2015
0
538

Nominácie na Stirling Prize

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) zverejnil šesť projektov, ktoré sa budú uchádzať Stirling Prize v roku 2015. Ocenenie je udeľované od roku 1996 architektom, ktorých budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za posledný rok.
Nominácie na Stirling Prize

Budovy sú do súťaže nominované na základe postupu z RIBA national awards alebo RIBA europeans awards. Jej nositelia sú ocenení finančnou odmenou 20 000 britských libier. Pred pár dňami sme zverejnili nominácie na cenu CE.ZA.AR Slovenskej komory architektov. Tu zasa uvidíte nominácie na "cenu bristkej komory architektov".

Burntwood School

ateliér: Allford Hall Monaghan Morris

Projekt vznikol v rámci rekonštrukcie campusu školy Burntwood v západnom Londýne. Do modernistického areálu vybudovaného v 50 - tych rokoch sa podarilo začleniť nové pavilóny, ktoré svojím výrazom odkazujú na pôvodnú architektúru budov školy. Burntwood sa snaží udržiavať kolektívny duch v Ivy League campuse. Nová budova pôsobí ako integrálna časť celku. Bledý betón, výrazná tektonika fasády, elegantná krytá chodba, ktorá spája hlavné budovy a združuje nesúrodé štýly a vek - to sú hlavné atribúty, ktoré prispievajú k nenásilnému začleneniu nových budov do areálu. Základný modul, ktorý je tvorený zo striedavých prefabrikovaných panelov, je použitý pre dynamické mdelovanie fasády. Architektonický výraz celku je odvážny, osobitý a prispieva k pocitu, že Burntwood je viac než škola. Je to miesto kde funguje aj komunitný život.

foto: Rob Parrish
foto: Rob Parrish
foto: Rob Parrish
foto: Rob Parrish

Bytový dom Darbishire Place

ateliér: Niall McLaughlin Architects

Porota vybrala Darbishire Place ako príklad vzorového urbanizmu. Nová budova sa vyznačuje rafinovaními proporciami a detailami. Nahrádza mestský blok ktorý bol zbombardovaný počas II. svetovej vojny. Porovnanie budovy so susediacimi zachovanými blokmi ukazuje jemnosť novej architektúry. Materiály a výrazové prostriedky sú použité tak, aby nová budova dopĺňla svojich susedov bez ich napodobňovania.

foto: Nick Kane
foto: Nick Kane
foto: Nick Kane
foto: Nick Kane
foto: Nick Kane

Medicínske centrum Maggie’s Lanarkshire

ateliér: Reiach and Hall Architects

Medicínske centrum Maggie’s je introvertná budova. Snahou Reiach and Hall Architects bolo vytvoriť súkromie a pocit bezpečia pre pacientov. Z vonkajšej strany skromná, nízka budova sa na pozemku otvára a združuje viacero menších súkromných priestorov. Tak vytvára pocit bezpečia, bez toho aby na okoloidúcich pôsobila mohutným dojmom. Návštevníci vstupujú pokojným zeleným koridorom v tieni vysokých líp. V nútri budovy zažívajú pocit dôstojnosti a pokoja. Exteriérové priestory slúžiace pre návštevníkov oživujú vodné prvky. Tento pavilón je oáza pokoja v areáli prilahlých medicínskych budov.

foto: David Grandorge
foto: David Grandorge
foto: David Grandorge
foto: David Grandorge
foto: David Grandorge

Luxusné apartmány NEO Bankside

ateliér: Rogers Stirk Harbour + Partners

Apartmány sa nachádzajú v susedstve slávnej galérie Tate modern a Temže. Budovy sú postavené tak, aby nekonkurovali mohutnej budove galérie a jej prístavbe. Parcela s pravouhlým nárožím je zastavaná blokmi s totožnými pôdorysmi predĺženého šesťuholníka s osou orientovanou kolmo na rieku. Dominantným prvkom komplexu  sú vonkajšie sklené výťahové veže obrátené do ulice a vonkajšie diagonálne oceľové zavetrenie na výšku 6 podlaží. Kritika ocenila hlavne konštruktivistický prístup k návrhu a odvahu prezentovať  a priznať oceľové konštrukcie a detaily ako výrazový prostriedok.

foto: Edmund Sumner
foto: Edmund Sumner
foto: Edmund Sumner
foto: Edmund Sumner
3171
Youtube

University of Greenwich Stockwell Street Building 

ateliér: Heneghan Peng Architects

Budova knižnice fakulty architektúry University of Greenwich sa nachádza v areáli svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Susedí okrem iného aj so známym St. Alfege Church. Táto verajná budova je do areálu citlivo zakomponovaná tak, aby svojou prevádzkou a formou nerušila okolité budovy. Porota ocenila hlavne bravúrne zvládnuté dispozičné a prevádzkové riešenie.

foto: Hufton + Crow
foto: Hufton + Crow
foto: Hufton + Crow
foto: Hufton + Crow
0
Vimeo
foto: Hufton + Crow

Budova galérie The Whitworth

ateliér: MUMA

Projekt pre kde sa snúbi  umenie , príroda a architektúra. Toto by mohlo byť krátke zhrnutie projektu galérie Whitworth, ktorá nie je ani high - tech, ani nepodlieha móde. Skôr pripomína stavby z 50tych rokov od Alvara Aalta. Toto rozšírenie budovy z 19. storočia na okraji Whitworth Park v Manchestri umožnilo zastrešiť stále sa zväčšujúcu zbierku múzea a dokázalo prevádzkovo prepojiť pôvodnú časťč budovy a prístavbu. Starostlivo komponované priestory sa hladko vynárajú z existujúcej budovy ako neoddeliteľná  súčasť celej zostavy.

foto: Alan Williams
foto: Alan Williams
foto: Alan Williams
foto: Alan Williams
foto: Alan Williams

Zdroj tlačová správa RIBA.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím