Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
10. Dec 2015
0
555
Centrála Volksbank v Južnom Tirolsku

Centrála Volksbank v Južnom Tirolsku

AutoriCHRISTIAN RÜBBERT ARCHITEKT
SpoluprácaINNOCAD + bergundtal (interiérový dizajn)
InvestorSüdtiroler Volksbank
Zastavaná plocha20,000 m²
Podlažná plocha12,000 m²
Obostavaný objem72,000 m³
Návrh2008 - 2009
Realizácia2013 - 2014
AdresaVia del Macello 55,
Bolzano,
Taliansko
Banka ako sympatická civilná novostavba, ktorá sa ihneď integrovala do jestvujúcej mestskej štruktúry. Veľmi zaujímavý konštrukčný systém bez stĺpov.

Nové sídlo Südtiroler Volksbank sa nachádza v malom biznis parku neďaleko centra mesta Bolzano. Táto časť mesta sa len nedávno stala atraktívnou vďaka premiestneniu vlakovej stanice. V oblasti v súčasnosti vzniká množstvo kvalitných stavieb. 

foto: Oskar Dariz

Realizovaný návrh ateliéru Christian Rübberta zvíťazil vo verejnej architektonickej súťaži spomedzi 63 prihlásených projektov. Cieľom projektu bolo  vytvoriť veľké centralizované riadiace stredisko pre pobočky Volksbank v Bolzane. "Konštruktívny vzťah budovy s okolím, vytvorenie príjemných vonkajšiích priestorov a efektívna dispozícia" sú podľa poroty hlavné prednosti projektu. Budova spĺňa najprísnejšie kritériá energetickej efektivity. Podľa talianskeho systému certifikácie CasaClima patrí do triedy A. Na štyroch nadzemných podlažiach sú kancelárie, kaviareň, kantína a posilňovňa. Tri podzemné podlažia slúžia na parkovanie.

foto: Oskar Dariz

Okolie profituje z voľného, lomeného tvaru budovy, ktorý necháva množstvo priestoru medzi fasádou a susediacimi budovami. Týmto spôsobom vznikjú námestia a dvory rôznych tvarov a veľkostí.

foto: Oskar Dariz

Predpolie budovy formované do tvaru V slúži ako veľkorysé entreé a zhromažďovací priestor. Sklenená fasáda je mierne zalomená a umožňuje chodcom nahliadnuť do interiéru budovy. Kancelárie sú takisto veľkoryso presklené  a ponúkajú výhľad na mesto a okolitú krajinu.

foto: Oskar Dariz

Jednotlivé exteriérové plochy ktoré obklopujú  budovu sú formované pomocou rôznych funkčných a priestorových princípov. Východné námestíčko s intímnou atmosférou poskytuje vítané útočisko pred ruchom ulice. Nachádza sa tu vonkajšie sedenie, ktoré je zároveń rozšírením priestoru kaviarne na prízemí. Námestíčko najvzdialenejšie od ulice slúži ako pobytový priestor pre deti z firemnej škôlky. Západné krídlo budovy vymedzuje sériu dvorov, ktoré slúžia pre personál a zásobovanie. Toto funkčné členenie exteriéru rozširuje funkcie parteru do exteriéru.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia

Dispozícia sa odvíja od série jadier amorfných tvarov s voľne plynúcimi plochami, ktoré prechádzajú cez všetky podlažia. Mäkké tvary kontrastujú s prísnym geometrickým členením fasády a vytvárajú priestor pre zázemie a infraštruktúru. Toto konštrukčné riešenie umožnilo vylúčiť stĺpy z vnútra dispozície.

Pôdorys typického podlažia
Pôdorys typického podlažia
Rez
Rez

Keramický obklad fasády odkazuje na typickú výstavbu v Bolzane a reflektuje mierku budovy. Glazovaná 3D štruktúra umožňuje hru svetla a tieńa.

foto: Oskar Dariz

 Vo vnútri striktne funkčná administratívna budova je navonok ľahko rozpoznateľná a zapamätateľná.

foto: Oskar Dariz

Aj vďaka triezvemu farebnému riešeniu a použitým materiálom budova odráža filozofiu banky -  žiadne veľké gestá, racionalita a prehľadnosť.

foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz

Open space pracoviská s priateľnou hustotou striedajú uzavretejšie miesta určené na prácu v menších tímoch. Tento koncept vytvára ideálne podmienky na interakciu a spoluprácu. Voľné prelínanie rôznych funkcií a prepojenie s exteriérom vytvára pridanú hodnotu pre zamestnancov a zákazníkov.

foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz
foto: Oskar Dariz

Centrála Volksbank bola ocenená v roku 2015 cenou Iconic Award.

podklady: Christian Rübbert Architekt, INNOCAD + bergundtal

Poloha diela

CHRISTIAN RÜBBERT ARCHITEKT
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím