Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. august 2019
0
41

Mateřská škola Vokovická

Novostavba objektu mateřské školy MŠ Vokovická (Mezi domy) je navržena s maximálním důrazem na kompaktnost objektu, zapojení do prostředí parku a úspornost. Malý pozemek uprostřed bloku se třemi vysokými bytovými domy a stávající vedlejší mateřskou školou. Nezastavěné území obklopené stromy a zelení po demolici původního dřevěného pavilonu. Doplnění a úprava prostoru parku ve vnitrobloku a nová mateřská škola jako nízký dynamický objekt s výraznou předsazenou římsou a se zelenou šikmou stěnou – střechou. Otevření vnitřních prostorů školky do zeleného rámce. Důraz na ekologické přírodní materiály dřevěné obkladové lamely, dřevěné rámy oken s velkými prosklenými stěnami, omítka, sklo, zelená fasáda i střecha, oplocení z vertikálních dřevěných lamel v ocelových rámech v nepravidelném rastru a použité dřevěné herní prvky. Klidnou střídmost doplňují akcenty barevných vrátek v oplocení a poloprůhledný podtisk na foliích skel vstupní fasády. Koncept objektu mimo ekologické přírodní stopy a úspornost byl vyvinut hlavně s důrazem na příjemné a přínosné prostředí pro děti i paní učitelky ve školce vedené v souladu Montessori principy.
Mateřská škola Vokovická
Autori: Ing.arch. Luboš Pata, Ing.arch. Barbora Medová (spoluautor interier)Spolupráca: Ing. arch. Daniel PiecuchInvestor: Městská část Praha 6Plocha pozemku: oplocený pozemek 1031 m2 + okolní parkZastavaná plocha: 435 m 2Obostavaný objem: 2273 m3Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Vokovická , Praha 6 - Vokovice, Česká republikaPublikované: 1. august 2019

OKOLÍ, OBJEKT A ARCHITEKTURA

Celkové řešení prostoru vnitrobloku - parku s navrhovanou Mateřskou školou Mezi domy ovlivnily především stávající bytové domy, objekt trafostanice, areál velké vedlejší mateřské školy, stávající komunikace a chodníky, zelené prostory se stromy a konfigurace terénu. Prvotním principem řešení vnitrobloku je obnova – úprava parku  veřejného prostoru pro odpočinek, setkávání a relaxaci obyvatel, který by zároveň získal vybudováním mateřské školy, výhledově komunitního centra,  významový prvek a novou funkci  pro občany. Možné umístění nového objektu Mateřské školy „Mezi domy“ bylo limitované daným pozemkem a především postupovými vzdálenostmi od bytových objektů. 

Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI

Pozemek MŠ je oplocen dřevěným oplocením se vstupními brankami. Herní prostory školky jsou orientovány otevřeným prosklením směrem na jih a částečně na západ, ze severní strany jsou umístěny vstupy do objektu. Přístup k objektu je po stávajícím (respektive upraveném)  chodníku od ulice Vokovické a od slepé komunikace zabíhající kolem trafostanice do vnitrobloku, která je rozšířena a jsou u ní navržena parkovací stání pro MŠ. Venkovní plochy MŠ zahrnují zpevněné plochy – terasu, travnaté plochy a plochy pro herní prvky s dopadovou zónou. Nedílnou součástí venkovních ploch, vnímanou při pohledu z okolních výškových domů je zelená střecha s extenzivní zelení a šikmá střecha přecházející na terén pokrytá popínavou zelení. Vyjma severní strany, kde je kolem oplocení živý plot, jsou venkovní prostory pocitově propojeny s okolním prostorem parku. Přístup na oplocený pozemek je ze severní strany třemi brankami – hlavním vstupem pro děti a rodiče, samostatným vstupem pro zázemí školky a zaměstnance, a brankou pro odvoz odpadu.

Součásti projektu byla i úprava předprostoru školky s novými stožáry osvětlení a prvky parteru. Parkové prostory jsou doplněny novými pěšími cestičkami a terénním schodištěm umožňujícími průchod blokem domů v severojižním směru.

Architektonické řešení celého prostoru parku i objektu mateřské školy klade důraz na zeleň, přírodní prvky a moderní architekturu.  Je navržen úsporný dynamický objekt s kvalitními detaily tvarosloví a jednoduchým elegantním designem. Obdobně jsou řešeny i prostory parku a navržené prvky parteru.

Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI

  PROVOZNÍ ŘEŠENÍ

Provozní a dispoziční řešení MŠ zahrnuje požadovaný program pro dvě oddělení mateřské školy po 25 dětech s navazující šatnou, umývárnou – wc a malým skládkem. obě oddělení je možné částečně propojit. Velikost učeben respektuje požadavek na minimální velikost na jedno dítě.  Samostatnou částí je zázemí MŠ propojené chodbou s vlastním vstupem a s šatnami. Zázemí zahrnuje chodbu se skříní na čisté a špinavé prádlo, ze které jsou dále přístupné  kancelář vedení, šatna a zázemím učitelek a zaměstnanců v přípravně jídel, přípravna jídla, úklid, technické a skladové prostory. Chodba a přípravna jídla jsou dveřmi propojeny s učebnou. V objektu není varna jídel, ale pouze přípravna – jídlo je dováženo ve várnicích.

Na herny navazuje venkovní částečně krytá terasa s gumovými dlaždicemi. Z prostoru zahrady je přístupné wc pro děti a malý sklad. Ze severní strany je samostatně přístupná místnost s odpady zahrnující i lednici na odpady ze stravování. 

V původním návrhu byla zelená střecha přístupná pro hraní dětí, před realizací investor a provozovatel od tohoto řešení ustoupili.

PRVOTNÍ SKICA Z PRVOTNÍ VARIANTNÍ STUDIE
PRVOTNÍ SKICA Z PRVOTNÍ VARIANTNÍ STUDIE PF ARCHITEKTI
SKICA NÁVRHU VYBAVENÍ INTERIERU
SKICA NÁVRHU VYBAVENÍ INTERIERUPF ARCHITEKTI
CELKOVÁ VIZUALIZACE ŘEŠENÍ INTERIERU
CELKOVÁ VIZUALIZACE ŘEŠENÍ INTERIERUPF ARCHITEKTI

INTERIER

Koncept interiéru vytváří  prostor s atmosférou pro hraní, učení, komunikaci, klid, odpočinek, jídlo, hygienu a pohyb s následujícími principy:

Aktivní prostor – pohyb, zrakové linie, orientace, propojení

Funkce barev – orientace, identita, fenomén – modrá a zelená

Transparentnost prostoru a světlo – propojení tříd, prostup světla a navazujícího zeleného prostoru parku

Haptická inspirace – materiály, barva, světlo

Harmonická atmosféra – soulad prostorů, vybavení nábytkem a dalšími prvky.

Prostory interiéru mateřské školy zahrnují  rozlehlé a vyšší klidné prostory tříd, maximálně světlé, propojené a prosklené prostory tříd i šaten, otevření a prostup do zahrady, intimnější a barevné prostory umyváren. Prostory doplňuje návrh interiéru s důrazem na zachování jednoduchosti a klidu, návaznost na koncept objektu s přírodními materiály a barevnými akcenty. Obě třídy odlišují dvě barvy – modrá a zelené podlaha obklady. Prostory s atmosférou pro hraní, učení, komunikaci, klid, odpočinek, jídlo, hygienu a pohyb.

Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI
Foto: PF ARCHITEKTI

Koncept objektu mimo ekologické přírodní stopy a úspornost byl vyvinut s důrazem na příjemné a přínosné prostředí pro děti i paní učitelky ve školce vedené v souladu Montessori principy.

Foto: PF ARCHITEKTI

Poloha diela

Ing.arch. Luboš Pata
Ing.arch. Barbora Medová
Ing. arch. Daniel Piecuch
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím