Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. máj 2019
0
1380

"Dům za zdí", Liberec

Na prvý pohľad sebavedomé architektonické gesto, vymedzujúce objekt voči okoliu. Na pohľad druhý, precízna práca s miestom a kontextom.
"Dům za zdí", Liberec
Autori: Michal Hejzlar, Jan NikendeyZastavaná plocha: 271,5 m2Podlažná plocha: 226,1 m2Návrh: 2014 - 2014Realizácia: 2014 - 2018Adresa: Liberec, Česká republikaPublikované: 28. máj 2019

Dom je skladbou hmôt i architektonickým výrazom úplne iný ako okolitá zástavba. Pri podrobnejšom skúmaní je však zrejmé, že rešpektuje východiská a danosti lokality. V dialógu s okolitou zástavbou a prírodným prostredím si našiel napriek svojej osobitosti stabilné miesto.

"Všechno začalo tím, že si naši klienti koupili více než sto let starý dům. Tradiční stavba se sedlovou střechou, byla na konci životnosti. Dům měl však zachovalé kamenné sklepy a tak jsme se rozhodli, že obytnou část objektu zboříme a kamenný sokl sklepů využijeme jako základ pro nový dům," začínajú svoje rozprávanie architekti a pokračujú: "Plán vyšel a dnes bydlí klienti v moderním domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce". Cesta k dobrému výsledku nebýva vždy úplne jednoduchá, ale pre dobrý výsledok sa často oplatí vynaložiť viac úsilia a času. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pozemok susedí s rušnou komunikáciou, ktorá je hojne využívaná ako trasa turistov smerujúcich do Jizerských hôr. "Proto jsme na místě původní obvodové zdi starého domu navrhli novou betonovou zeď. Tento prvek nejen snižuje množství hluku z vedlejší silnice, ale také vymezuje venkovní vstupní prostory do domu," vysvetľujú autori.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Za stenou sa nachádza malý dvor s výhľadom na Ještěd, ktorý je rázcestím medzi vchodom do rodinného domu, prístavbou a schodiskom do nižšie položenej záhrady. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Konštrukcia nových častí časti domu je drevená. Strešná krytina z asfaltových pásov spoločne s čiernou, dechtom natretou fasádou pripomína kôlňu, ktorá na tomto mieste v minulosti stála. 

Foto: BoysPlayNice

Na starej kamennej pivnici stoja za betónovou stenou dva objekty - rodinný dom a malá prístavba pre syna klientov, ktorý väčšinu roku strávi za kormidlom zaoceánskych lodí. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Prevádzka domu rodičov je pomerne zložitá, keďže stavebný program musel absorbovať potreby  troch ľudí - manželského páru a ich dcéry. V drevenej nadstavbe nad stropom pôvodných pivníc sú situované spálne, pracovňa, kúpeľne s toaletou a vonkajší dvor so saunou. Saunovanie je príjemným spestrením tuhých zím, rodina saunu takmer nenecháva vychladnúť.

Foto: BoysPlayNice

Obytný priestor domu je z oboch strán vymedzený veľkými oknami. Okno na juhozápadnej fasáde otvára priehľad do údolia Harcovského potoka a smerom na Ještěd, zatiaľ čo okno smerujúce na sever ponúka pohľad do spomínaného dvorčeka so saunou. O niekoľko schodov nižšie, sa nachádza podesta s krbom a široké schodisko vedúce do kuchyne s jedálňou. Tieto priestory sú bezbariérovo prepojené so spodnou časťou záhrady. Zvyšné priestory v suteréne sú využívané ako technické miestnosti a sklady.

Foto: BoysPlayNice

Záhrada domu je skromná, ale pôsobivá. Niekoľko vzrastlých stromov vytvára kulisu horského lesa. Na záhradke pribudlo pár kvetináčov, kam pani domu chodí pre čerstvé bylinky. 

Foto: BoysPlayNice
Situácia,
Situácia,autor: Mjölk architekti
Pôdorys 1.NP,
Pôdorys 1.NP,autor: Mjölk architekti
Pôdorys 2.NP,
Pôdorys 2.NP,autor: Mjölk architekti
Pôdorys strechy,
Pôdorys strechy,autor: Mjölk architekti
Rez A-A,
Rez A-A,autor: Mjölk architekti
Rez B-B,
Rez B-B,autor: Mjölk architekti
Rez C-C,
Rez C-C,autor: Mjölk architekti
Južný pohľad,
Južný pohľad,autor: Mjölk architekti
Severný pohľad,
Severný pohľad,autor: Mjölk architekti
Východný pohľad,
Východný pohľad,autor: Mjölk architekti
Západný pohľad,
Západný pohľad,autor: Mjölk architekti

"Navrhování interiérů jsme si užili," zdôrazňujú architekti z libereckého ateliéru Mjölk. V dome je množstvo na mieru navrhnutých prvkov. V kúpeľniach sú/nie sú vodovodné batérie, niektoré nahradili medené rozvody a záhradné kohútiky. "V ložnici visí ze stropu skříně, které nezabírají tolik místa a nechávají prostor ložnice, šatny a koupelny propojený v jednom celku. V kuchyni jsme zase pro změnu navrhli linku tak, aby nezmizely původní žulové bloky, ze kterých je celá dolní stavba postavena,"  vymenúvajú zaujímavé riešenia autori.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Podklady: Linka

Ateliér

Poloha diela

Michal Hejzlar
Jan Nikendey
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím