Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. apríl 2015
0
1026

Hideg House (Hideg ház)- Béres Architects

"Hideg ház" vyrástol na okraji mestečka Kőszeg, nachádzajúceho sa v západnej časti Maďarska, iba dva kilometre od hraníc s Rakúskom. Dom je zároveň kontrastnou i symbiotickou architektúrou v ťažkej lokalite - na mieste starého, opusteného lomu.
Hideg House (Hideg ház)- Béres Architects
Autori: Attila BéresInvestor: Rodina HidegPodlažná plocha: 110 m2Návrh: 2009 - 2010Realizácia: 2010 - 2013Adresa: Kőszeg, MaďarskoPublikované: 4. apríl 2015

Je to prvá realizácia mladých architektov (Attila Béres a Jusztin Balázs). V roku 2009 pán Hideg uvidel profil Attilu Béreša na "nástenke" časopisu  Graduate Directory - ročného prehľadu talentovaných mladých architektov. Po spoločnom stretnutí zašala intenzívna vzájomná spolupráca. Pán Hideg spolu s manželkou strávili tri roky budovaním diela. Ich vklad a oddanosť projektu boli príkladné. Osobne sa starali o všetky fázy výstavby, od čistenia pozemku až po vlastnoručné zhotovovanie nábytku. Toto nasadenie malo kľúčový význam pre konečnú podobu výsledku, na ktorom je to vidieť. 

Celkový pohľad na dom
Celkový pohľad na domFoto: Tamás Bujnovszky

Svetlo, vzduch a priamy kontakt s okolíme - to boli faktory ovplyvňujúce návrh. Je to lineárna budova s veľmi jednoduchým pôdorysom. Dom sa skladá z dvoch blokov a centrálneho otvoreného priestoru, okolo ktorého sú zoskupené všetky potrebné funkcie vyžadované investormi.

Pôdorys
Pôdorys

Všetko sa odohráva na jednom podlaží. Pozdĺžne teleso tmavého obdĺžnikového boxu je vsadené do svahu kamenného lomu pozdĺžne s vrstevnicou. Kameňolom vyzerá približne tak, ako pred niekoľkými stovkami rokov. Exponované kamenné bloky tvoria jeden z nasilnejších prvkov, ktoré vytvárajú atmosféru miesta. Vzťah medzi tmavým, elementárne geometrickým hranolom a bizardným okolím a drsnou prírodou je jednou z najsilnejších zložiek kompozície.  S cieľom získať dostatok priameho slnečného svetla v priebehu celého roku a zároveň blízkosť sochársky modelovaného útesu bolo dôvodom osadenia stavby asi 10 metrov nad úroveň cesty, ktorá vedie po dne údolia.

Pohľady západný a východnýPohľad severnýRez priečnyPohľad južný

"Abstraktný otlačok životného štýlu rodiny" toto asi najlepšie vystihuje dispozičné usporiadanie pôdorysu podľa slov Attilu Béresa. Dom je otvorený na juh. Bohaté presklenie od podlahy po strop, s posuvnými dverami umožňujú panaromatické výhľady na okolitú krajinu. 

Detail južnej fasády
Detail južnej fasádyFoto: Tamás Bujnovszky

Na severnej strane sú perforácie objektu značne skromnejšie. Úzke štrbinové okná poskytujú pohľady na blízky kamenný masív.

Detail severnej fasády
Detail severnej fasádyFoto: Tamás Bujnovszky

Kontrast medzi naturálnym povrchom smrekovcového obkladu fasády, napusteného tmavou impregnáciou a minimalistickým dizajnom interiéru, ktorý sa vyznačuje častým použitím bielych prvkov, vytvára vzrušujúce napätie medzi materiálmi a formami. Je to umocnené ešte optickým kontaktom medzi interiérom a surovými kamennými prvkami v exteriéri.

Stavba leží v typickej stredoeurópskej vnútrozemskej lokalite. Horúce letá a studené zimy boli orieškom, pri voľbe mixu architektonických a technických riešení tak, aby dom vytváral príjemné podmienky pre život rodiny počas celého roku. Klienti mali jasnú predstavu o to, čo očakávajúz hľadiska obytnej pohody a komfortu bývania. Kombinácia high-tec riešení (pasívne okná od Internormu, inteligentné vykurovanie...) a na druhej strane uplatnenie jednoduchých ekologických princípov a matereiálov zabezpečila veľmi nízku spotrebu energie a rozumné stavebné náklady. 

Poloha diela

Attila Béres

Súvisiace články

InternormSKOkná pre pasívne domy
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím