Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. júl 2018
0
432

Miesto pre podnetnú prácu: administratívna budova PÚSR - študentská práca

Študentská práca získala cenu Cheddar v kategórii Architektúra za najlepšiu vystavenú semestrálnu prácu v rámci letnej noci architektúry na FA STU.
Miesto pre podnetnú prácu: administratívna budova PÚSR - študentská práca
Autori: Tomáš PerďochSpolupráca: Doc. Ing. arch. Márius Žitňanský, PhD. (Vedúci práce)Návrh: 2018 - 2018Adresa: Cesta na Červený most 3946/6, Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. júl 2018

Administratívna budova pre pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Jej hlavnou náplňou sú pracovné miesta IT zamestnancov, starajúcich sa o informačný systém, ktorý sprístupňuje občanom históriu a informácie o pamiatkach.

Pri osadení objektu na vymedzenom "zvyškovom" pozemku boli pri návrhu zohľadnené viaceré kritéria. Jedným z najdôležitejších je ponechanie zvyšku zelenej plochy a jej využitie pre rekreačno-oddychový priestor. Ostatné aspekty sa snažia odpovedať na otázky zahusťovania výstavby. Pracujem s koncepciou a kompozíciou jestvujúceho objektu, či s čiastočnou reorganizáciou doteraz nefunkčného priestorovo-dispozičného riešenia.

PÚSR V Bratislave – pôvodný stav
PÚSR V Bratislave – pôvodný stav

Navrhovaný objekt administratívnej časti sa dostáva do polohy pôvodnej stolárskej dielne. Pôdorysne objekt kopíruje hranice okolitých budov.

Objekt má sedem nadzemných a jedno podzemné - vstupne podlažie. Okrem administratívnej časti navrhujem nový spojovací trakt, ktorý nahrádza jestvujúci objekt. Hlavným cieľom bolo vytvorenie nového jednoznačného vstupu do súboru budov pamiatkového úradu.

Racionálna forma objektu sa ukazuje na prísnej priestorovej sieti skeletového systému, v ktorej sa odohráva prekvapivý priestorový zážitok z vnútorného prostredia administratívnej budovy. Priestory sa snažia na seba zmysluplne nadväzovať, vertikálne komunikovať pomocou preplávajúcich galérií.

Návrh interiéru má za cieľ podporovať racionalitu návrhu. Celkový dojem dotvára ľahká priesvitná fasáda, takzvaný Danpal, spoza ktorej presvitá raster rámovej oceľovej konštrukcie.

V interiéri sa odohráva súhra neutrálnych tónov černej, bielej a pohľadového betónu na stenách a podlahách. Priestorový pocit umocňuje dostatok svetla plynúceho cez priesvitnú fasádu, ktorú je v určitých miestach možné otvoriť posuvným systémom a tak naplno prepojiť pracovné miesto s blízkou zeleňou rekreačnej časti.

Okrem základných funkčno-prevádzkových požiadaviek objektu je stavba obohatená o priestory rekreačného charakteru poskytujúce alternatívne pracovné miesta. Zamestnenci majú prístup na rekreačnú plochu s pavilónom, terasu v spojovacej komunikačnej čast, či streetballové ihrisko na najvyššom podlaží s panoramatickým výhľadom na celé mesto.

PÚSR V Bratislave – pôvodný stav
PÚSR V Bratislave – pôvodný stav

Situovanie novo navrhovaného administratívneho bloku rešpektuje pôdorysné členenie pôvodného objektu. Nachádza sa na mieste pôvodnej stolárskej dielne, ktorá sa má v pláne presťahovať.

Zámerom bolo vytvoriť objekt, ktorý sa vysporiada s okolím a ponúkne slobodný priestor na prácu, ponúkne mnoho zážitkových exteriérových a interiérových priestorov pre užívateľov.

Situácia
Situácia

Objekt na prvý pohľad pôsobí majestátne, avšak po chvíli prekvapí užívateľa svojou "ľahkosťou". Hlavná hmota sa výškovo vyrovnáva existujúcej.

Koncept
Koncept

Okrem navrhovaného administratívneho bloku je vytvorený nový komunikačný blok. Za cieľ si kladie upozorniť na hlavný vstup do komplexu, kde je prevažná podlahová plocha venovaná vystaveným prácam pamiatkarov.

Napriek striktnej priestorovej forme, sa snažím vytvoriť voľný preplávajúci vertikálny priestor, ktorý je vizuálne prepojený s okolím.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorysy 2. NP - 7. NP
Pôdorysy 2. NP - 7. NP
Rez A-A
Rez A-A
Rez B-B
Rez B-B
Západný pohľad
Západný pohľad
Južný pohľad
Južný pohľad
Severný pohľad
Severný pohľad
Východný pohľad
Východný pohľad

Vizualizácie:

Podklady: Tomáš Perďoch, Cheddar

Poloha diela

Tomáš Perďoch
Doc. Ing. arch. Márius Žitňanský, PhD.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím