Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. júl 2021
2
880

Archi_túra Trenčianske Teplice

Prehľadný mapový sprievodca, ktorý vás prevedie známymi aj menej známymi stavbami 20.storočia
Archi_túra Trenčianske Teplice

Cestovať za zahraničnou architektúrou bola doteraz samozrejmosť. Súčasná situácia však prináša ideálnu príležitosť zamerať sa na domáce architektonické bohatstvo. Projekt Archi_túra Trenčianske Teplice prináša sprievodcu vývojom tohto kúpeľného mesta z hľadiska architektúry aj spoločnosti v 20.storočí.

“Ambíciou projektu je upozorňovať širokú verejnosť na túto menej nápadnú, avšak hodnotnú kultúrnu vrstvu mesta, ktorej stavby skorej i neskorej moderny boli už v dobe svojho vzniku mimoriadne nadčasové.” – hovorí iniciátorka projektu, architektka Lenka Borecká. “Dnes žiaľ často ostávajú pre ich výrazovú jednoduchosť a úmyselnú striedmosť v obkľúčení farebných fasád a reklamných nápisov nepovšimnuté. Niektoré sa stávajú zaprášeným inventárom mesta čakajúcim na kvalitnú obnovu, niektoré trpia ľahostajnosťou majiteľa, sú však aj také, ktoré sa tešia dlhodobému užívaniu a dobrej starostlivosti. Chceme ich ukázať všetky. Architekt Martin Zaiček mal vďaka predošlej publikácii C20 pripravené texty, lokálny zberateľ dobovej fotodokumentácie Vladimír Fiala ponúkol využitie svojho archívu, ilustrátorka Han prispela krásnymi ilustráciami vybraných stavieb do tlačených máp, študenti a študentky SvF STU digitalizovali vybrané diela. Ale dobrovoľne sa zapojilo ešte omnoho viac ľudí. Projekt Archi_túra Trenčianske Teplice chce predovšetkým šíriť nadšenie pre objavovanie nového a hlbšie spoznávanie známeho."

Na výber sú štyri tématické prechádzkové trasy rôznych dĺžok, ktoré obsahujú opisy jednotlivých budov, archívne a súčasné fotografie, digitalizovanú dokumentáciu vybraných stavieb, či možnosť vložiť svoju spomienku na budovu a vytvárať tým archív pamäte miest. Piata trasa je špeciálna. Nesie názov Hľadačka a nie je zobrazená na mape, ale vďaka veršovaným indíciam vás posúva od jednej budovy k druhej s prekvapením na jej konci. Webová stránka ponúka aj možnosť stiahnutia a vytlačenia máp, či tématického pracovného listu pre deti.

Sprievodca je dostupný na webovej stránke www.architura.sk, alebo ako mobilná aplikácia pre Android. Tlačené mapy sú dostupné v Turistickej informačnej kancelárii Trenčianskych Teplíc.

Projekt vznikol digitalizáciou a doplnením knižného sprievodcu C 20 Sprievodca architektúrou Trenčianskych Teplíc, vydala Archimera o.z., v koncepcii združenia Opustená (re)kreácia - Martin Zaiček a Andrea Kalinová.

Projekt Archi_túra Trenčianskych Teplíc z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Archi_túra Trenčianske Teplice
Archi_túra Trenčianske Teplice
Archi_túra Trenčianske Teplice
Archi_túra Trenčianske Teplice
Archi_túra Trenčianske Teplice
Archi_túra Trenčianske Teplice
Tlačené mapy
Tlačené mapyFoto: Hana Križanová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím