Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. jún 2021
0
249

Česká cena za architektúru 2021 - prehľad 170 prihlásených diel

Blíži sa nominačný večer 6. ročníka Českej ceny za architektúru. Predstavujeme pestrú mozaiku realizácií z posledných piatich rokov.
Česká cena za architektúru 2021 - prehľad 170 prihlásených diel

Všetky prihlásené diela si môžete pozrieť na stránke Českej ceny za architektúru. Realizácie dokončené v priebehu posledných rokov vytvárajú zaujímavý prierez, reprezentujúci dianie v oblasti architektúry u našich západných susedov.

Do 6. ročníka Českej ceny za architektúru (ČCA) prihlásili autori 170 diel. Medzinárodná odborná porota z nich vyberie užší okruh nominovaných, ktorý bude oznámený na nominačnom večere 24. júna. Najvyššie ocenenie - Hlavnú cenu ČCA a tituly finalista  budú vyhlásené na slávnostnom galavečere 11. novembra. Udelená bude tiež Cena za výnimočný počin, ktorej výber vykonáva Akadémia a Grémium ČCA, a Ceny partnerov. 

Do súťažnej prehliadky Českej komory architektov mohli tento rok prihlásiť architekti diela realizované na území Českej republiky v priebehu posledných piatich rokoch (2016 až 2020). Viac ako polovica realizácií (96) bola dokončená vlani, viac ako štyri pätiny za posledné dva roky (146). Podobne, ako v predchádzajúcich ročníkoch, prevládajú novostavby, ktoré tvoria tri pätiny z prihlásených projektov (102). Aj tento rok sa potvrdzuje, že z typologických druhov prevláda bývanie. Rodinné a bytové domy, rezidenčné komplexy, chaty aj chalupy tvoria dve pätiny prihlásených diel (70). Katalóg všetkých prihlásených realizácií je voľne prístupný na webe súťažnej prehliadky.

Prevažujú súkromné investície. Medzi verejnými stavbami sú aj realizácie, ktoré vzišli zo súťaže

Za dvoma tretinami projektov (113) stoja súkromní investori. Päť stavieb prihlásených do aktuálneho ročníka prehliadky vzišlo z architektonickej súťaže s potvrdením regulárnosti od Českej komory architektov. Do tejto skupiny patrí Budova Univerzity JE Purkyně, Ústí nad Labem / Pelčák a partner architekti (súťaž v roku 2015), Fakulta humanitných štúdií UK - prestavba menzy Koleje 17. listopadu / Kuba & Pilař architekti (súťaž v roku 2015), Mestská hala Modřice / Atelier bod architekti (súťaž v roku 2015), Nádražní - Mestská trieda, Žďár nad Sázavou / Grimm architekti (súťaž v roku 2017) a Revitalizácia historického jadra obce Tetín / Mackovič architecture (súťaž v roku 2015).

Budova Univerzity JE Purkyně, Ústí nad Labem / Pelčák a partner architekti
Budova Univerzity JE Purkyně, Ústí nad Labem / Pelčák a partner architekti
Fakulta humanitných štúdií UK - prestavba menzy Koleje 17. listopadu / Kuba & Pilař architekti
Fakulta humanitných štúdií UK - prestavba menzy Koleje 17. listopadu / Kuba & Pilař architekti
Mestská hala Modřice / Atelier bod architekti
Mestská hala Modřice / Atelier bod architekti
Nádražní - Mestská trieda, Žďár nad Sázavou
Nádražní - Mestská trieda, Žďár nad Sázavou
Revitalizácia historického jadra obce Tetín / Mackovič architecture
Revitalizácia historického jadra obce Tetín / Mackovič architecture


Tretina diel bola realizovaná v Prahe 

Z prihlásených realizácií vznikla takmer tretina v Prahe (54), pokiaľ k nim pripočítame aj tie, ktoré boli postavené v Brne (15), sú to už dve pätiny všetkých prihlásených stavieb. Medzi regiónmi takisto vedú v počte prihlásených diel kraje, priliehajúce k dvom najväčším mestám - Stredočeský (15) a Juhomoravský (bez Brna 11).


Realizácia trvá v priemere tri až štyri roky

Zaujímavý je v každom ročníku prehliadky tiež údaj o priemernej dĺžke realizácie stavby (od projektu po dokončenie stavby), ktorá sa pohybuje v intervale 3 až 4 roky, čo je viac, než v predchádzajúcich ročníkoch ČCA.


Udržateľnosť

Česká komora architektov začala tento rok sledovať aspekt udržateľnosti prihlásených realizácií. Údaj uviedli tri pätiny autorov (103), pričom ako udržateľná stavba bola označená tretina prihlásených diel (59). Väčšina autorov posudzovala udržateľnosť stavby z pohľadu energetických úspor, ktoré zaisťuje predovšetkým orientácia budovy voči svetovým stranám, minimalizácia tepelných strát (kompaktnosť obálky, nadštandardné zateplenie...), využitie obnoviteľných zdrojov (fotovoltické panely, solárne kolektory, tepelné čerpadlá...), optimalizácia prirodzeného osvetlenia,  riadené vetranie s rekuperáciou... Sledované sú tiež opatrenia zelenej a modrej infraštruktúry infraštruktúry. Mnohí autori kladú dôraz na životný cyklus stavby. Uprednostňujú rekonštrukciu / konverziu / revitalizáciu existujúcej stavby pred demoláciou, využívajú recyklované a recyklovateľné materiály a materiály šetrné k životnému prostrediu... Dbajú na minimalizáciu stavebného odpadu, či využívanie lokálnych materiálov a zdrojov. Mnohí sa snažia minimalizovať záber úrodnej ornej pôdy či lesa.

 

Kredit Českej ceny za architektúru podporuje sedemčlenná medzinárodná porota. Už tradične so slovenským zastúpením. O tohtoročnom víťazovi bude rozhodovať aj Irakli Eristavi z ateliéru zerozero.

Medzinárodná odborná porota:

Bart Brands (Holandsko), architekt a akademik Eduardo Cadaval (Španielsko, Mexiko), architekt a pedagóg Irakli Eristavi (Slovensko) architekt a dekan fakulty architektúry a územného plánovania na technologickom inštitúte v Haife -  Yasha Grobman (Izrael), architekt, urbanista a akademik Antonio Longo (Taliansko), architekt Balász Marián (Maďarsko), krajinársky architekt Peter Veenstra (Holandsko).

Výsledky minulého ročníka Českej ceny za architektúru si môžete pozrieť tu.

Zdroj ČKA

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím