Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. máj 2020
0
972

Magistrát Bratislavy zverejnil prvé štyri 3D mapové aplikácie zachytávajúce mesto

Dáta sú zatiaľ k dispozícii len na prezeranie v internetovom prehliadači.
Magistrát Bratislavy zverejnil prvé štyri 3D mapové aplikácie zachytávajúce mesto

Magistrát aktuálne poskytuje k dispozícii štyri mapové aplikácie. Ide o 3D ortofotomapu mesta zobrazovanú technológiou MESH z roku 2019. Vývoj mesta v čase dokumentuje podobná MESH ortofotomapa, ktorá zachytáva stav hlavného mesta spred ôsmich rokov, v 2012. Okrem toho je tu možné nájsť aj 3D modely budov vo vysokej kvalite LOD 3 (LOD - level of detail) a digitálny model terénu mesta bez budov. Tieto 3D mapy mesta zo súčasnosti aj minulosti si môžete pohodlne prezerať na tomto linku

Ide o nové aplikácie, ktoré vo vlastných kapacitách vyrobili pracovníci bratislavského magistrátu. „Náš MESH model centra Bratislavy nemá v rámci GIS okolitých hlavných miest konkurenciu a je porovnateľný len s modelom na Google Earth,“ hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo. Do dvoch rokov by v Bratislave chceli kvalitatívne prekonať aj produkt giganta zo Silicon Valley. Magistrát plánuje rozširovať počet dostupných mapových aplikácií, teraz sa zamerajú na prípravu technickej mapy mesta a územného plánu.

Trojrozmerné mapy môžu slúžiť ako podklad pri plánovaní ďalšieho rozvoja mesta. Dnes zverejnené mapové aplikácie vytvorili zamestnanci magistrátu v rámci testovania nových technológií. Doteraz si podobné činnosti radnica musela objednávať u externých dodávateľov, často za nevýhodných podmienok. „Ukazuje sa, že v budúcnosti si bude môcť magistrát tieto služby zabezpečovať sám, čo nám pomôže ušetriť nemalé finančné prostriedky,“ vysvetľuje riaditeľ IT sekcie bratislavského magistrátu Lukáš Sojka.

Trojrozmerný model budov (link)
Magistrát hlavného mesta Bratislava disponuje v súčasnej dobe sériou 3D modelov zobrazujúcich stav budov aj z predchádzajúcich rokov, pričom posledný model dosahuje úroveň LOD 3. 3D modely budov využíva magistrát hlavného mesta pri širokom spektre činností. Od rôznych urbanistických úloh po vytváranie hlukovej mapy a navrhovanie opatrení na elimináciu hluku.

3D model terénu Bratislavy (link)
Digitálny model terénu predstavuje model zemského povrchu, ktorý neobsahuje informáciu o objektoch. Má široké použitie, slúži napríklad ako podklad pre navrhovanie opatrení eliminujúcich dopady záplav z prudkých dažďov alebo je používaný na identifikovanie najvhodnejších oblasti postreku proti hmyzu.

MESH model Bratislavy 2019 (link)
MESH model 2019 predstavuje trojrozmernú ortofotomapu, ktorá je zložená namiesto štvorcových pixelov v klasickej rastrovej ortofotomape sieťou polygónov, ktoré vytvárajú 3D plochu objektov. Z toho vyplývajú rádovo vyššie požiadavky na dátové kapacity ako pri klasických ortofotomapách a následná geometrická nedokonalosť MESH modelu. Rovnako ako klasická ortofotomapa v 2D je MESH model základným podkladom pre 3D a 4D priestorové informačné systémy.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím