Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. november 2017
0
876

Zomrel prof. Ing. arch. Ľudovít Jendreják

Posledná rozlúčka bude v bratislavskom krematóriu v piatok o 13,45 hod.
Zomrel prof. Ing. arch. Ľudovít Jendreják

Vo veku 88 rokov zomrel náš kolega, významný slovenský architekt prof. Ing. arch. Ľudovít Jendreják. Zaslúžilý umelec, trojnásobný laureát Ceny Dušana Jurkoviča. Narodil sa 28. mája 1929 vo Veľkej pri Poprade. Študoval na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave (1950-55).

Absolvoval študijné pobyty v USA, Kanade, Japonsku, Taliansku, Nemecku, ZSSR, Francúzsku, Fínsku. V rokoch 1955-68 bol projektantom, neskôr vedúcim ateliéru Stavoprojektu. Od roku 1961 do roku 1974 pôsobil ako externý pedagóg na SVŠT. V rokoch 1968-90 bol pracovníkom Združených ateliérov a Štátneho projektovo-technického ústavu. Od roku 1990 pôsobil v Bratislave ako samostatný architekt.

Ľudovít Jendreják pracoval vo viacerých projektových ústavoch, najdlhšie v bratislavskom ŠPTÚ, kde v kolektíve realizoval viacero významných stavieb. Tiež sa zúčastnil viacerých domácich a medzinárodných súťaží.

Ľudovít Jendreják
Ľudovít Jendreják

Tvorba

Na Slovensku:

Je autorom a spoluautorom množstva realizácií najmä občianskej výstavby v Bratislave.

Škola na Jelačičovej ul. (1957)
Dom invalidov (1958)
Študentský domov Jura Hronca (1960 – 1967)
Biznis Centrum Kerametal (známe aj ako administratívna budova Kerametal), Bratislava, Jašíkova 2, projekt 1968, realizácia 1972 - 1973
Nová budova SNR. Autori projektu: Ing. arch. Ľ. Jendreják, Ing. arch. L. Kušnír, CSc., súťaž 1974, realizácia 1979. Prístavbu úradu vlády postavili vo forme pavilónu na východnej strane letného arcibiskupského paláca na kraji historickej záhrady. S historickým objektom ju spája podzemná chodba. Pavilón má tvar kvádra, ktorého štvorcová základňa má stranu 36 m dlhú. Jeho výška iba mierne presahuje výšku rímsy historického objektu. Vonkajší vzhľad pavilónu vytvára vertikálne článkovanie fasády, kde sa striedajú pásy kamenného obkladu a štrbín s antireflexným sklom.
Podniky zahr. obchodu (1975)

V zahraničí:

Je autorom:

Rezidencie ČSSR v Bonne. Autor projektu: Ing. arch. Ľudovít Jendreják, projekt 1975, realizácia 1975—1976. Objekt rezidencie v Bonne je situovaný v jedinečnej polohe nad mestom a Rýnom. Rezidencia vznikla prestavbou a rozšírenou dostavbou pôvodnej vily. Objekt bol dispozične a interiérovo preriešený tak, aby svojím výrazom, funkčným a architektonickým ponímaním vyjadril obsah i poslanie zariadenia. Úpravy vychádzali z úvahy docieliť funkčné plnenie úloh, ktoré sú kladené na rezidenciu, za minimálnych nákladov pri maximálnom využití jedinečnosti pozemku vytvoriť kontaktom s prírodou kultúrnosť prostredia, čím by sa rezidencia stala dôstojným reprezentantom. Rešpektovanie jestvujúceho prírodného prostredia, optická spojitosť s okolitou prírodou boli primárnymi kritériami pre celý architektonický koncept, pričom jednota exteriéru a interiéru vychádza zo spoločenského významu obsahu objektu.
Budovy veľvyslanectva ČSSR v Bonne. Autori projektu: Ing. arch. Ľ. Jendreják, Ing. arch. L. Kušnír, CSc. akad. arch. Ing. P. Puškár, Ing. arch. J. Silinger, projekt a realizácia 1980 - 1985. V súčasnosti je to budova konzulárneho pracoviska Českej republiky v Nemecku.  Pre jej realizáciu bol určený pozemok v tichej mestskej štvrti Bonnu v Ippendorfe, ktorá je typickou obytnou štvrtou hlavného mesta.

Je spoluautorom:

Budovy Obch. zastupiteľstva v Moskve (1975)
Budovy veľvyslanectva ČSSR v Pchjongjangu - Kórea (1958-63)
Budovy veľvyslanectva ČSSR v Ulanbátare – Mongolsko (1976)

Ľudovít Jendreják sa úspešne podieľa i na pamätníkovej tvorbe.

Je autorom Pamätníka M. R. Štefánika a obetiam I. a II. svetovej vojny, ktorý bol odhalený 26. júna 1999 v areáli Obecného úradu Priepasné.

S architektom L. Pinkalským vytvoril návrh viacúrovňového námestia v Ružinove, ktorý ostal nerealizovaný.

Verejnosti menej známe boli Jendrejákove aktivity vo Vysokých Tatrách. Ako aktívny horolezec a lyžiar patril v mladosti k prvým dobrovoľným členom Tatranskej horskej služby a pôsobil ako horský nosič na Téryho chate. Pre tatranské obce navrhol ešte ako študent drobný mobilár; vytvoril projekt obnovy Chaty pri Zelenom plese, pracoval na vymedzovaní lyžiarskych tratí a vlekov v Tatrách; bol autorom architektonických a dizajnových riešení pre Svetovú zimnú univerziádu, ktorá sa konala v r. 1986 na Štrbskom plese. Navrhol aj pomník tatranských záchranárov pre cintorín v Novom Smokovci.

V posledných rokoch Ľ. Jendreják trávil veľa času na kopaniciach v okolí Košarísk a Brezovej pod Bradlom, v roku 1999 vytvoril drobný kamenný pomník M.R. Štefánika a obetí I. a II. svetovej vojny v obci Priepasné.

Zdroje: Wikipedia a SAS. Foto: archív autora, archív Projekt/SAS, Wikipedia.

Študentský domov Jura Hronca na Legionárskej ul. v Bratislave. Architekti Ľ. Jendreják, F. Konček, I. Skoček, Ľ. Titl, G. Tursunov. Cena Dušana Jurkoviča za realizáciu udelená v roku 1966.
Študentský domov Jura Hronca na Legionárskej ul. v Bratislave. Architekti Ľ. Jendreják, F. Konček, I. Skoček, Ľ. Titl, G. Tursunov. Cena Dušana Jurkoviča za realizáciu udelená v roku 1966.
Biznis Centrum Kerametal (známe aj ako "bývalá budova Kerametalu") (1972 - 1973).
Biznis Centrum Kerametal (známe aj ako "bývalá budova Kerametalu") (1972 - 1973).
Bývalé  Československé obchodné zastupiteľstvo v Moskve (1975).
Bývalé Československé obchodné zastupiteľstvo v Moskve (1975).
Rezidencie ČSSR v Bonne (1975—1976).
Rezidencie ČSSR v Bonne (1975—1976).
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím