Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. júl 2015
0
286

Na verejnosti budeme môcť fotografovať bez obmedzenia

Europoslanci odmietli sporný návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Vypočuli obavy Európanov a Europarlament presvedčivo zamietol návrh v takomto znení.
Na verejnosti budeme môcť fotografovať bez obmedzenia

Sloboda panorámy bude ponechaná. V návrhu novely zákona sa hovorilo o tom, že zverejňovanie fotografií, na ktorých sú zachytené budovy alebo pamiatky, by mohli byť zakázané. Týkať sa to malo snímkov zverejnených v médiách, ale aj napr. na sociálnych sieťach.

Poslanci dstránili formuláciu, ktorá požadovala, aby komerčné využívanie fotografií či videozáznamov budov a umeleckých diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, bolo viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo nimi splnomocnených osôb, a podporili tak zachovanie súčasného stavu.

Plenárne zasadnutie zvrátilo hlasovanie vo výbore - 445 poslancov hlasovalo za nový text správy, ktorý rozporuplné obmedzenia vyňal z textácie zákona. Proti hlasovalo 65 zákonodarcov. K výsledku hlasovania určite pomohla i intenzívna verejná kampaň, ktorá reagovala na rušenie slobody panorámy.

"Parlament vypočul obavy Európanov a presvedčivo zamietol návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Toto rozhodnutie ilustruje hlavné posolstvo správy: budúci návrh reformy od komisára Günthera Oettingera musí odrážať úlohu nevyhnutných mnohostranných výnimiek, ktoré poskytujú autorom tvorivý priestor, používateľom právnu istotu pre ich každodenné aktivity a každému prístup ku kultúre a informáciám," cituje tlačová správa spravodajkyňu Juliu Reda.

Sloboda panorámy je obsiahnutá aj v slovenskom autorskom zákone. Ide tu o všetko, čo je vnímateľné na verejnom priestranstve. "Je to práve o tých sochách, o umeleckých predmetoch a obrazoch," hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik.

Treba však dôrazne pripomenúť, že štvrtkové hlasovanie o možnom smere reformy autorských práv v EU nemalo legislatívny, iba odporúčací rozmer.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím