Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. júl 2015
0
209

Prezident podpísal nový autorský zákon

Prezident parafoval obidve legislatívne normy, ktoré predložilo Ministerstvo kultúry SR a schválila Národná rada SR 1. júla tohto roku.
Prezident podpísal nový autorský zákon

Nový autorský zákon má platiť od 1. januára 2016. Podľa MK SR má zaviesť moderné pravidlá do autorského práva. Reaguje na zmeny v používaní autorských diel a iných predmetov ochrany na internete, ktoré prinieslo posledné desaťročie.  Zákon nahradí súčasnú legislatívu pochádzajúcu z roku 2003.

Cieľom nového autorského zákona je podľa vyjadrenia rezortu kultúry „modernizácia, flexibilita, právna istota a prispôsobenie právnej úpravy európskym trendom tvorby, šírenia, používania a ochrany autorských diel, umeleckých výkonov, zvukových záznamov, vysielaní a databáz. Nový zákon je základom pre šírenie kultúry, vzdelania a výskumu, ako aj pre rozvoj kreatívneho priemyslu a internetovej ekonomiky a pre podporu tvorivosti“.

Autorský zákon v novom znení na jednej strane posilňuje práva autorov v tom, že autorské diela nebudú používané bez vedomia autorov a bez odplaty. Na druhej strane obsahuje zmeny vedúce k tomu, aby sa ich diela bez veľkých prekážok dostávali k verejnosti.

Jednou z významných zmien nového zákona je doplnenie a rozšírenie katalógu výnimiek a obmedzení, ktoré umožňujú použitie chránených diel bez povinnosti získať súhlas autora a bez zaplatenia licenčnej odmeny. Sem patrí napríklad právo na vyhotovenie rozmnoženiny na súkromnú potrebu, ale aj použitie diel osobami so zdravotným postihnutím, pri školských predstaveniach, v knižniciach, ako aj ich vystavenie v galérii.

Posilní sa tiež postavenie autora pri rokovaní o licenčnej odmene a iných podmienkach licenčnej zmluvy. Zavádza sa inštitút odstúpenia od zmluvy za nevyužívanie licencie a upravuje nový zmluvný podtyp - rozšírená hromadná licenčná zmluva. Tá umožní v niektorých prípadoch vyrovnať nielen práva k dielam autorov, ktorých zastupuje organizácia kolektívnej správy, ale aj práva k dielam nezastupovaných autorov.

V novom zákone je niekoľko dobrých úprav, ktoré trochu pomáhajú aj v oblasti architektúry (a príbuzných umení). Napríklad aj v súvislosti s ochranou originálov diel, ktoré sú umiestnené na verejnom priestranstve. Ich vlastník bude povinný informovať autora o tom, že chce toto dielo premiestniť alebo zničiť. (Uvidíme, ako sa výklad AZ premietne aj do "úprav a iných zásahov" do diela). Sú tam aj iné zmeny, týkajúce sa architektov, niektoré v textáciách priamo spojených s architektonickým dielom.

Nový autorský zákon si treba preštudovať a pripraviť sa na jeho praktickú aplikáciu. Jeho znenie si nájdete v prílohe za článkom. 

Uvítame diskusiu na túto tému a najmä praktické poznatky a skúsenosti z jeho uplatňovania. Môžete písať buď sem, na tento nezávislý portál, alebo aj na redakciu Informácií SKA, ktoré sa touto témou už dlhodobejšie zaoberajú.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím