Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. október 2023
0
696

Umenie mesta: Živá mapa diel vo verejnom priestore Bratislavy

Databázu diel vo verejnom priestore ako svoj vedecko-výskumný projekt založila a spravuje Galéria mesta Bratislavy.
Umenie mesta: Živá mapa diel vo verejnom priestore Bratislavy

Galéria mesta Bratislavy spúšťa online databázu www.umeniemesta.sk, ktorá bude prinášať komplexné informácie o umeleckých realizáciách v uliciach hlavného mesta. Projekt Umenie mesta mapuje umelecké diela vo verejnom priestore Bratislavy od 2. polovice 20. storočia a zahŕňa sochy, fontány, mozaiky, nástenné maľby, a ďalšie umelecké diela či výtvarné artefakty.

Podobné projekty už fungujú v Banskej Bystrici, Trenčíne, Piešťanoch, alebo tiež v Bratislave.

Cieľom voľne dostupnej databázy je odborne spracovať diela, ktoré boli dlhé roky nepovšimnuté, či považované za nehodnotné a spájané s minulým režimom. V prvej fáze projektu bol zmapovaný IV. okrsok a začalo mapovanie Starého Mesta, pričom databáza bude kontinuálne rozvíjaná. Na základe terénneho, archívneho a umelecko-historického výskumu budú postupne pribúdať diela zo všetkých piatich mestských okresov a sedemnástich samosprávnych mestských častí.

Databázu diel vo verejnom priestore ako svoj vedecko-výskumný projekt založila a spravuje Galéria mesta Bratislavy. Od roku 2022 tím GmB vedený kurátorkou Zojou Droppovou spolu s externými spolupracovníkmi vyberá a spracováva diela, pričom podľa možnosti spolupracuje aj s autormi a autorkami diel, prípadne s ich dedičmi a pamätníkmi, s výtvarníckymi a architektonickými združeniami a spolkami, vedeckými inštitúciami a samosprávou. Základným kritériom kurátorského výberu je tvorba profesionálnych autorov a autoriek z obdobia po roku 1945, zastúpených v zbierkach GMB aj iných zbierkotvorných a výskumných inštitúcií.

Okrem existujúcich diel sa mapujú aj fragmenty a diela presunuté, odstránené alebo zničené. Databáza je odborne klasifikovaná, zameriava sa na umeleckú kvalitu diel a poskytuje informácie o ich význame, okolnostiach vzniku, autoroch a autorkách, použitých materiáloch a výtvarných technikách. Aktuálne údaje o stave a presnom umiestnení diel, GPS súradniciach a o ich vlastníkoch a správcoch umožňujú navštíviť presné miesto, kde sa objekt nachádza.

Údaje v databáze sú tvorené tak, aby ich bolo možné postupne prepájať na Web umenia a ďalšie registre a katalógy. Projekt rozvíja odbornú diskusiu a prinesie aj vzdelávacie programy pre verejnosť, vrátane sprievodných programov pre zahraničné publikum a anglickej verzie webu.

Umenie mesta je dynamická a otvorená databáza, ktorá sa bude pravidelne dopĺňať o nové poznatky z výskumu, aktualizovať a revidovať. Aj verejnosť môže zaslať tipy na ďalšie zaujímavé diela alebo poskytnúť archívne materiály a fotografie k už zverejneným dielam zaslaním na umeniemesta@gmb.sk.

Vizuál webstránky Umenie mesta
Vizuál webstránky Umenie mesta
Vizuál webstránky Umenie mesta
Vizuál webstránky Umenie mesta
Vizuál webstránky Umenie mesta
Vizuál webstránky Umenie mesta

Umenie mesta

Partneri: Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore hlavného mesta SR Bratislava a Fondu na podporu umenia.
Odborní partneri: Mestský úrad ochrany pamiatok, Lab SNG, Bratislavský samosprávny kraj
Odborná garantka: Zoja Droppová
Koordinátorka projektu: Linda Blahová
Autorky koncepcie: Zoja Droppová, Katarína Trnovská, Linda Blahová
Texty o dielach: Zoja Droppová (ZD), Sabina Jankovičová (SJ), Nikoleta Bukovská (NB), Patrik Baxa (PB), Zuzana Zvarová (ZZ)
Fotografie: Matej Hakár, Jana Hamšíková, Andrej Kapcár, Zoja Droppová, Sabina Jankovičová; archívy GMB, AMB, SNA. mestských častí; webumenia.sk; archívy bývalých umeleckých zväzov a fondov, projektových ústavov, autorov*iek diel a dedičov*iek.
Grafický dizajn: Gorazd Ratulovský
Vývoj databázy: lab.SNG (Michal Čudrnák, Ernest Walzel, František Michal Sebestyén, Rastislav Chynoranský, Igor Rjabinin)

Umenie mesta
Umenie mesta
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím